באירופה ממשיכים להתמודד עם גל שני הולך וגובר של נדבקים בקורונה, ברחבי העולם מספר המתים מהנגיף (כ-995 אלף לפי שעה) הולך ומתקרב למיליון, אבל דווקא איטליה, המדינה המערבית הראשונה שנפגעה קשות מהמגפה, שומרת עכשיו על שיעור הדבקה נמוך יחסית. בעוד שבמרץ ובאפריל השנה ניסו רבים להבין מדוע דווקא בארץ המגף שיעור הנדבקים והמתים גבוה כל כך, כעת מתחילים בעולם לתהות מדוע קצב ההדבקה בה נותר עתה נמוך – וכמה זמן זה יכול להימשך.
בעוד צרפת דיווחה שלשום על יותר מ-16 אלף נדבקים ביום אחד, שיא מקומי מאז תחילת המגפה, וספרד דיווחה על יותר מ-10,000, כבר שבועות שמספר הנדבקים היומי באיטליה עומד על פחות מ-2,000. היא אמנם עורכת מספר קטן יותר של בדיקות בהשוואה לצרפת – כ-120 אלף ביום לעומת כ-180 אלף – אבל לא די בכך כדי להסביר את הפער הגדול במספר הנדבקים החדשים.
הגורם הראשי שהמומחים מצביעים עליו כסיבה לשיעור ההדבקה הנמוך הוא השילוב בין הצלחת הסגר הארוך והחמור שהוטל על המדינה באביב האחרון לבין הטראומה הקולקטיבית שבה הוכה הציבור האיטלקי. הזיכרונות המחרידים של ארונות קבורה נערמים, בתי עלמין מוצפים בגופות ומיטות אשפוז הולכות ואוזלות, גורמים כנראה לאיטלקים להקפיד על היצמדות לתקנות, ורבים מהם עוטים מסכות אפילו במצבים שבהם הם אינם מחויבים בכך.
"המגפה היכתה באיטליה מוקדם יותר מבמקומות אחרים, והמדינה נקטה מיד מדיניות קשוחה מאוד של מלחמה בנגיף", מסביר פרופסור מסימו אנדראוני, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים טור ורגטה ברומא. הוא מזכיר שהסגר שהוטל על איטליה בתחילת מרץ לא הוסר עד חודש מאי, וכשהוא הוסר – הוא הוסר באופן הדרגתי הרבה יותר מאשר במקומות אחרים.
מאסימו גאלי, המומחה הראשי למחלות זיהומיות בבית החולים סאקו במילאנו, מסכים איתו. הבוקר (שבת) אמר לעיתון "קוריירה דלה סרה" כי "ההתערבות הרדיקלית ההיא – הסגר הארוך והנוקשה יותר – יצרה מעין אפקט הגנה". ארגון הבריאות העולמי ציין השבוע את איטליה כדוגמה טובה להתנהלות בשלב הנוכחי של מגפת הקורונה, ושיבח את ההנחיות הברורות שפרסמה הממשלה שם ואת שיתוף הפעולה מצד הציבור.
רוצה לאכול במסעדה? תן פרטי קשר
ממש השבוע התעורר עימות דיפלומטי קטן בין איטליה לבריטניה, כשראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון העלה בקול רם את האפשרות שבבריטניה שיעור ההדבקה גבוה יותר מאשר באיטליה ובגרמניה פשוט משום שהבריטים הם עם שוחר-חופש, שאינו רוצה להגביל עצמו יתר על המידה. נשיא איטליה סרג'ו מטרלה השיב לו בעקיצה, ואמר שגם האיטלקים הם שוחרי חופש, "אבל אנחנו גם נוהגים באחריות".
באיטליה חובה כעת לעטות מסכה בין 6 בבוקר ל-6 בערב בכל אזור במרחב הציבורי שבו יש התקהלות. נמל התעופה הבינלאומי פיומיצ'ינו ברומא הוכרז לפני ימים אחדים כנמל התעופה הראשון בעולם שקיבל מסוכנות Skytrax חמישה כוכבים עבור ההתמודדות שלו עם הקורונה: נערכות שם בדיקות חום, נאכפת עטיית מסכות, ג'ל לחיטוי הידיים זמין במקומות רבים ויש שמירה קפדנית על ריחוק חברתי.
גם בתי עסק ברחבי המדינה מעידים שהם מנסים לעשות מאמצים אפילו יותר מאלה שנדרשים כדי למנוע הדבקה בשטחם. כך למשל במסעדת Green Tea במרכז רומא מספר הבעלים ג'אקומו שבכניסה מודדים חום ללקוחות, מחלקים להם ג'ל לחיטוי הידיים – ומבקשים מהם את פרטיהם האישיים כדי שאפשר יהיה ליצור איתם קשר במקרה הצורך.
בתי ספר רבים באיטליה נפתחו באמצע החודש, ומאז כ-400 מהם דיווחו על נדבק אחד לפחות. תלמידים שמתגלים אצלם תסמינים חשודים כלשהם מחויבים לעבור בדיקת קורונה לפני שהם שבים ללימודים.
לקריאה נוספת: החזרה לחיים בעיירה האיטלקית שממנה התפשט הנגיף
אבל לא הכול ורוד, כמובן. בתי חולים ומוסדות מחקר מצביעים על עלייה בתופעות כמו דיכאון והפרעות נפשיות, וייתכן שגם לזה יש חלק בהפחתת ההדבקות. הפסיכולוגית גלוריה וולפטרו, שעובדת בברגמו, אזור שנפגע מהקורונה קשה יותר מכל אזור אחר באיטליה, אומרת שהבעיה הראשית שבה היא נתקלת היא תופעת "הפחד מהאחר", שבמסגרתה אדם רואה בכל יצירת מגע עם בני אדם אחרים סכנה להידבקות.
באיטליה עוקבים כעת מקרוב אחרי כל עלייה קלה בשיעור ההדבקה. הדאגה הגדולה מכול היא פתיחתם השבוע של בתי הספר בחמישה אזורים בדרום איטליה שדחו את פתיחת שנת הלימודים, ומההיתר שניתן לאחרונה לאוהדי כדורגל לשוב לאצטדיונים ברחבי המדינה – אם כי בכל משחק מותרת כניסתם של 1,000 אוהדים בלבד. "את ההשפעה של זה נוכל לראות רק במהלך החודש הבא, ואז נגלה אם איטליה מצליחה לשמר את רמות ההדבקה הנמוכות האלה או שהיא תתקרב לרמות של צרפת וספרד", אומר אנדראוני.
הקרנבל בוטל, מכות בלונדון
בשאר העולם, כמו בישראל, ממשיכות לנחות מכות על המדינות המתמודדות עם הקורונה. בברזיל הוכרז בסוף השבוע כי החגיגה המרכזית בקרנבל המפורסם של ריו דה ז'ניירו לא תתקיים בפברואר, בשל הסכנה הנשקפת מהמגפה, וכי סביר להניח שגם כל האירועים הצדדיים הקשורים לקרנבל יבוטלו. זו הפעם הראשונה מאז 1912 שהקרנבל של ריו אינו מתקיים במועדו. בפעם הקודמת, לפני 108 שנה, הוא נדחה בחודשיים לאות אבל על מותו של שר החוץ המקומי. מנגד, הקרנבל נערך אפילו בימיה הקשים של מלחמת העולם השנייה ובימי הדיקטטורה הצבאית, שתמה ב-1985.
בבריטניה, שם דווחו היום 6,024 נדבקים חדשים ו-34 מתים, מתמודדים עם מחאה הולכת וגוברת על ההגבלות שמטילה הממשלה בניסיון לעצור את התפשטות הנגיף. אלפים הפגינו היום במרכז לונדון נגד ההגבלות, וכמה מהשוטרים שהורו להם להתפזר בגלל אי-שמירה על כללי הריחוק החברתי התעמתו איתם ונפצעו.
בארה"ב, שבה המגפה היכתה תחילה בעוצמה באזור ניו יורק ובמדינות חגורת השמש שבדרום, מדווחים כי כעת מסתמנת התפשטות מטרידה של הקורונה במערב ובמערב התיכון – וברבים מהמקרים ההתפשטות נרשמת באזורים שמרניים שבהם יש התנגדות עזה של תושבים לעטיית מסכות או שבהם מושלים מסרבים לחייב את התושבים בעטייתן.
עלייה מדאיגה במספר הנדבקים נרשמת כעת בוויסקונסין, שם מתגלים עכשיו יותר מ-2,000 נדבקים ביום לעומת 675 ביום לפני שלושה שבועות. מספר המאושפזים במדינה הוא כעת הגבוה ביותר מאז הגעת הנגיף לארה"ב. התפשטות מוגברת של הנגיף נרשמת גם ביוטה, אוקלהומה, מיזורי, קנזס, אייווה, דרום דקוטה ואיידהו.
פלורידה חוזרת לפאבים
ארה"ב, נזכיר, היא המדינה שבה מספר הנדבקים בנגיף והמתים ממנו הוא הגבוה ביותר בעולם. השבוע חצה מספר המתים שם את רף ה-200 אלף, ומספר הנדבקים הכללי בארה"ב עומד כבר על יותר מ-7 מיליון. מספר הנדבקים היומי בה עומד כעת על כ-40 אלף – הרבה פחות מהמספר היומי בקיץ, שעמד על כ-70 אלף, אבל עדיין מטריד למדי.
בינתיים בפלורידה, שהייתה בקיץ מוקד של התפרצות חמורה מאוד, הודיע בסוף השבוע המושל הרפובליקני רון דה סנטיס, בעל בריתו של הנשיא דונלד טראמפ, כי הוא מסיר את כל ההגבלות שהוטלו על בתי עסק, בהם מסעדות וברים. כעת יותר להם לפעול בתפוסה מלאה, תוך שמירה על כללים מינימליים של ריחוק חברתי. המושל, שסירב לאורך המשבר לפרסם צו המחייב את כלל תושבי פלורידה לעטות מסכות, הודיע גם כי מעתה ימנע ממחוזות או ערים בפלורידה שהטילו בעצמם חובה כזו לִגבות את הקנסות שנרשמו לתושבים שהפרו את ההנחיה.
בפלורידה מתו עד כה מהנגיף כמעט 14 אלף בני אדם, ובחישוב של מספר נדבקים לנפש, מבין מדינות ארה"ב רק לואיזיאנה ספגה מכה יותר קשה ממנה. עם זאת, מאז חודש יולי חלה ירידה עקבית במספר הנדבקים בפלורידה, וכעת נרשמים בה מעט יותר מ-2,700 נדבקים וקצת יותר מ-100 מתים ביום. כמו טראמפ, דה סנטיס הטיל ספק ביעילותם של סגרים והגבלות תנועה, וטען כי מדינות שהטילו הגבלות חריפות יותר, כמו קליפורניה, לא הצליחו להתמודד טוב יותר עם הנגיף.