מספר המתים מקורונה בעולם חצה אתמול (שבת) את הרף של שלושה מיליון בני אדם, כך עולה מנתונים שאספה אוניברסיטת ג'ונס הופקינס בארה"ב. בשעה שבחלק מהמדינות, בהן ישראל, בריטניה וארה"ב, מובילים החיסונים לירידה דרמטית במספר הנדבקים, במדינות אחרות, שבהן מבצע החיסונים מתנהל בעצלתיים, סובלים מהתפרצויות חמורות שגורמות בחלק מהמקרים לשיאי נדבקים ומתים יומיים גם כעת, כמעט שנה וחצי אחרי שהנגיף התגלה לראשונה. שלוש מדינות שבהן המשבר עמוק במיוחד בשבועות האחרונים הן ברזיל, הודו וצרפת.
אף שלפי נתוני ג'ונס הופקינס מספר המתים מהנגיף בעולם הוא קצת יותר משלושה מיליון, יש לזכור כי זהו רק מספרם של המתים שהוכרו רשמית כמי שמתו מהנגיף: ההערכה היא כי בפועל מספר המתים מקורונה גבוה בהרבה, משום שמקרי קורונה רבים חמקו מעיני הרשויות בשלביה הראשונים של המגפה. יש גם מדינות, כך נראה, המסתירות נתונים.
מבצע החיסונים נגד קורונה יצא לדרך כבר ביותר מ-190 מדינות, אבל ברבות מהן הוא נתקל במכשולים משמעותיים, הן בשל הקושי של חברות התרופות לספק להן את כל המנות שהבטיחו והן בשל אתגרים בירוקרטיים ולוגיסטיים. בראייה עולמית מספר המתים היומי נמצא לאחרונה שוב במגמת עלייה, והוא עומד כעת על כ-12 אלף מתים ביום. מספר הנדבקים היומי ברחבי העולם הוא יותר מ-700 אלף איש.
"זה לא המצב שבו אנחנו רוצים להיות 16 חודשים אחרי תחילת המגפה, כשכבר יש לנו צעדי מנע שיעילותם הוכחה", אמרה אתמול מריה ואן קרחובה, ממובילי המאבק של ארגון הבריאות העולמי נגד הקורונה.
ברזיל בלי ציוד: קושרים חולים כדי להחדיר צינור
אחד ממוקדי התחלואה הקשים ביותר בעולם כעת הוא ברזיל, שבה עומד מספר המתים היומי על כ-3,000 בני אדם. למעשה, כרבע מכלל המתים מקורונה בעולם בשבועות האחרונים נרשמו בברזיל, שם משתולל ברחבי המדינה וריאנט מידבק במיוחד של הנגיף, וריאנט ה-P1. בתי החולים בברזיל מדווחים על מחסור חמור בציוד, בין השאר בחומרי הרדמה. כתוצאה מכך, לפי דיווחים, יש רופאים הנאלצים לקשור מטופלים למיטותיהם בשעה שצינורות הנשמה מוחדרים לגרונם.
המצב קשה גם בהודו, המדינה עם האוכלוסייה השנייה בגודלה בעולם. אחרי שבועות של ירידה במספר הנדבקים נרשמת שם מאז פברואר עלייה מחודשת, שגם אותה מזינים וריאנטים של הנגיף. בניו דלהי, עיר בת 29 מיליון תושבים שבה מדווחים גם על 13 אלף נדבקים ביום, מצאו עצמם השבוע רופאים כשלרשותם עומדים רק 178 מכשירי הנשמה פנויים.
בצרפת עומד מספר החולים קשה המאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ על קרוב ל-6,000 – נתון שכמותו לא נראה מאז הגל הראשון של הקורונה בשנה שעברה. ד"ר מארק לאון, ראש היחידה לטיפול נמרץ בבית חולים במארסיי, סיפר שעובדים תשושים שבראשית המגפה זכו לשבחים והוצגו כגיבורים מרגישים כעת שנזנחו לגורלם – וכי הם מקווים שהצעדים שנקטה לאחרונה הממשלה, בכלל זה הסגירה של בתי הספר וההטלה המחודשת של הגבלות על הציבור, יאפשרו השתלטות על המגפה בשבועות הקרובים.
גם גרמניה מתמודדת בשבועות האחרונים עם התפשטות מדאיגה מאוד של הנגיף, ועל רקע זה מימשה בסוף השבוע הקנצלרית אנגלה מרקל את הבטחתה וקיבלה את המנה הראשונה של החיסון של "אסטרה-זניקה". גרמניה הודיעה לאחרונה כי בשל תופעת קרישי הדם המסוכנת שהתגלתה אצל מיעוט זעום של מתחסנים בחיסון הזה – בעיקר נשים שטרם מלאו להן 60 – היא תייעד מעתה את החיסון של "אסטרה-זניקה" בעיקר למבוגרים בני יותר מ-60, ומרקל, שלה מלאו כבר 66, הבטיחה לקבל את החיסון בעצמה ברגע שהאפשרות להתחסן תיפתח בפני קבוצת הגיל שלה. אחרי שהתחסנה כדי להפגין אמון בחיסון, הודיעה על כך מרקל בטוויטר והוסיפה: "חיסונים הם המפתח לניצחון על המגפה".
אורוגוואי כבר לא מנצחת
מדינה אחרת שמתמודדת עם התפרצות חמורה היא אורוגוואי. בשנה שעברה היא הוזכרה כדוגמה ומופת להתמודדות עם הנגיף, ובחודש יוני אף השתעשעה ברעיון להכריז על עצמה כ"מדינה נקייה מקורונה" אחרי כמה ימים שבהם לא נרשם בה אף לא נדבק אחד, אבל כעת שיעור הנדבקים בה ביחס לגודל האוכלוסייה הוא הגבוה בעולם.
כ-3.5 מיליון בני אדם גרים באורוגוואי, ולפי סוכנות הידיעות AFP בשבועיים האחרונים היא מדווחת על 1,390 נדבקים לכל 100 אלף נפש – יותר מכל מדינה אחרת. לפי הסוכנות, שום מדינה מלבד אורוגוואי אינה חוצה כעת את הרף של 1,000 נדבקים ל-100 אלף נפש. בסך הכול מדווחת כעת אורוגוואי על כ-3,000 נדבקים ו-50 מתים ביום.
גם שיעור התמותה מקורונה באורוגוואי רע מאוד בשבועיים האחרונים – 20.64 לכל 100 אלף איש – וזהו הנתון הגרוע ביותר באמריקה הלטינית והחמישי הכי גרוע בעולם. 73% מהמיטות במחלקות לטיפול נמרץ במדינה תפוסות כעת, ויותר ממחציתן תפוסות על-ידי חולי קורונה. גם באורוגוואי מדווחים רופאים על תשישות רבה.
בספטמבר של השנה שעברה הכריז כתב העת הרפואי British Journal of Medicine כי "אורוגוואי מנצחת את הקורונה", וההצלחה של המדינה הקטנה נזקפה אז לזכות החלטת ממשלתה לסגור זמנית את מרכזי הקניות, הברים ובתי הספר ואת הגבול הארוך שלה עם ברזיל. בכתב העת קבעו אז כי ההחלטה הזו נתנה לתושבי אורוגוואי – המדינה עם האוכלוסייה המבוגרת ביותר באמריקה הלטינית – זמן להכין את בתי החולים ואת מערך הבדיקות שלה.
תחושת ביטחון שקרית ו-P1
מה השתנה בזמן שעבר מאז? הווירולוג סנטיאגו מיראצו מאוניברסיטת הרפובליקה בבירת אורוגוואי מונטבידאו טוען כי שתי סיבות לתפנית במצב כעת הן ביטחון עצמי מופרז ואובדן המודעות-לסכנה בקרב תושבי המדינה. הוא מסביר שבמהלך שנת 2020 מיהרה הממשלה לבודד כיסי התפרצות של הנגיף באמצעות מערך בדיקות טוב וחקירות אפידמיולוגיות יעילות, אבל במרוצת הזמן תחושת הביטחון השקרית השתלטה והציבור החל לזלזל בעטיית מסכות ובריחוק החברתי. לפי הערכות, גם הקרבה לברזיל תורמת להתפרצות הגדולה באורוגוואי: בברזיל התגלה כאמור וריאנט ה-P1, אחד הווריאנטים המידבקים ביותר של הנגיף שמוכרים כיום בעולם, ובמונטבידאו, השוכנת כ-400 קילומטרים מהגבול הברזילאי, כ-60% מהנדבקים החדשים הם נשאים של הווריאנט הזה.
בימים אלה באורוגוואי הברים והמסעדות פתוחים, אבל בתי ספר וחלק ממשרדי הממשלה המוגדרים לא-חיוניים נסגרו לאחרונה. גם פסטיבלים ומופעים בוטלו. בציבור הולכת וגוברת התמיכה בהקשחת ההגבלות, והיא כעת הגדולה אי פעם: לפי סקר שפורסם לאחרונה כ-75% מתושבי אורוגוואי סבורים שיש להטיל הגבלות נוקשות יותר. גם מומחי בריאות ומדענים לוחצים לעשות זאת, ומבהירים שרק הגבלות נוספות יעצרו את ההתפשטות שחווה כעת אורוגוואי.
נשיא אורוגוואי לואיס לקאז'ה פו, מצדו, מתנגד בתוקף להטלת סגר כללי ארצי, וטוען כי מעשה שכזה מתאים למדינת משטרה. אורוגוואי, נזכיר, התנהלה עד 1985 תחת דיקטטורה צבאית, ופגיעה בזכויות דמוקרטיות בה היא עניין רגיש במיוחד. הנשיא הדגיש במקום זאת כי חשוב שכל תושבי אורוגוואי יגלו אחריות אישית.
ממשלת אורוגוואי תולה את תקוותה במידה רבה במבצע החיסונים שלה, שהוא נכון לעכשיו השני בטיבו באמריקה הלטינית – רק צ'ילה מקדימה אותה. לפי נתונים רשמיים, כמעט שליש מאוכלוסיית אורוגוואי קיבלה עד כה מנת חיסון אחת, המעניקה הגנה חלקית טובה מהנגיף, ו-7% מהתושבים כבר קיבלו שתי מנות חיסון.
קנדה עקפה את ארה"ב בנדבקים
מדינה נוספת בחצי הכדור המערבי שמתמודדת עם נתונים הולכים ומחמירים היא קנדה. בעוד ארה"ב, שרק לפני חודשים אחדים הייתה ממוקדי המגפה החמורים בעולם, מדווחת על ירידה דרמטית במספר הנדבקים והמתים היומי הודות למבצע החיסונים שלה שמתקדם כעת יפה, אצל שכנתה מצפון מספר הנדבקים עולה, ובשבוע החולף נרשם בקנדה לראשונה מספר נדבקים גבוה יותר ביחס לגודל האוכלוסייה מאשר בארה"ב. לפי הערכות, בעוד בקנדה חוסנו עד כה במנת חיסון ראשונה רק 22% מהתושבים, בארה"ב קיבלו חיסון ראשון כבר 37% מהאוכלוסייה, ומספר המתים היומי בה ירד מיותר מ-3,000 לכ-700.
ההתפרצות המשמעותית ביותר בקנדה מתחוללת כעת בפרובינציית אונטריו – הפרובינציה הגדולה ביותר במדינה, שבה גרים כ-38% מתושבי קנדה. הפרובינציה שוברת בימים האחרונים את שיאי הנדבקים שלה, ושלשום הודיעה על 4,812 נדבקים בתוך יממה אחת. בשבועות האחרונים כבר נאלצה אונטריו לסגור בתי ספר ומסעדות ולהגביל מאוד את פעילותם של בתי עסק, ובתי החולים בה מדווחים כי הם מתמודדים עם עומס קשה ביותר.
בסוף השבוע הרחיבו הרשויות באונטריו את ההגבלות, הורו לתושבים להימנע ככל האפשר מיציאה מהבית – והודיעו כי תורחב סמכותה של המשטרה לעצור ולתשאל את מי שיוצא מביתו. הרשויות באונטריו גם אסרו קיום של ביקורים לא-חיוניים מפרובינציות סמוכות החל מיום שני הקרוב, והודיעו על הקפאה של עבודות בנייה. "המציאות היא שלא נותרו הרבה ברירות", הסביר ראש הממשלה המקומי דאג פורד. ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הודיע כי הממשלה הפדרלית תעניק לאונטריו את כל הסיוע הדרוש לה.
פורסם לראשונה: 20:50, 17.04.21