נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ואמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני שוחחו הערב (שלישי) בטלפון על ההתפתחויות האחרונות ברצועת עזה ועל מאמצי התיווך להשגת הפסקת אש קבועה, שתכלול עסקה לשחרור חטופים. כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס.
לפי הדיווח, ביידן הוא זה שהתקשר לאמיר קטאר, בניסיון להתניע עסקה חדשה כמו זו שנסגרה בנובמבר בתיווך קטאר ומצרים, שבמסגרתה שחרר חמאס יותר מ-100 חטופים, בתמורה להפסקת אש ושחרור אסירים פלסטינים.
מוקדם יותר הבית הלבן הודיע כי השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר ייפגש היום בוושינגטון עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן והיועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, כדי לדון על הלחימה ברצועת עזה ובשחרור החטופים המוחזקים בשבי חמאס.
מקורות מצריים חשפו הבוקר בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" פרטים על ביקור משלחת ישראלית בקהיר בשבוע שעבר, במקביל לביקור משלחת חמאס בבירת מצרים. לפי מקור של העיתון, המשלחת הישראלית כללה את "אחראי תיק השבויים והנעדרים", ומשימתה הייתה "לבחון מקרוב את עמדת חמאס לגבי ההצעות להפוגה שכוללת חילופי שבויים".
בדיווח בעיתון הקטארי צוין כי המשלחת הישראלית רצתה לדעת אם חמאס דוחה את פרטי ההצעה להפוגה כדי שיהיה אפשר לעשות בה תיקונים, או שיש לארגון הטרור עמדה אחת בנוגע לדחיית הצעות חלקיות. המקור סיפר כי ההצעה המצרית לא נדחתה על ידי חמאס, אך היא כוללת מבחינתו שני עקרונות - אי ניהול משא ומתן תחת אש והפסקת אש כוללת ונסיגה של צה"ל מעזה.
בתחילת השבוע דווח כי מצרים הציגה לצדדים יוזמה חדשה בת שלושה שלבים לסיום המלחמה בעזה ולסוגיית "היום שאחרי". השלב הראשון כולל שחרור 40 חטופים משבי חמאס בתמורה לשחרור 120 אסירים פלסטינים מהכלא הישראלי והכנסת סיוע הומניטרי נוסף לעזה. השלב השני כולל הקמת ממשלת מומחים (טכנוקרטית) פלסטינית חדשה בעזה ובגדה, והשלב השלישי כולל נסיגה של צה"ל מהרצועה ושחרור כל יתר החטופים בתמורה לשחרור מחבלים "כבדים".
לפי המקור המצרי שדיבר עם העיתון הקטארי, ארה"ב הגבירה את המגעים עם קהיר ועם דוחא בירת קטאר לנוכח החששות הגוברים למלחמת סחר. לדברי המקור, הלחץ האמריקני מתרחש "לאור רמזים של אפשרות לפגיעה במסחר שקשור לישראל בים התיכון ובגיברלטר".
בהתייחס לשיח על עצירת המלחמה אמר הגורם המצרי ל"אל ערבי אל-ג'דיד": "העניין מוקפא, בציפייה לעמדה חדשה מישראל לאחר ישיבת קבינט המלחמה שלה ביום שני". בנוגע לדיווחים על פעילות של צה"ל באזור ציר פילדלפי אמר המקור: "מה שהועלה בהקשר זה לא נכון. יש ערוץ ביטחוני בין שני הצדדים, שדרכו מתואמים כל העניינים שקשורים לרצועת הגבול". הוא הוסיף: "ישראל הודיעה לקהיר על תקיפה של כמה יעדי התנגדות (חמאס). מצרים נותנת אור ירוק לתקיפות כאלה כי היא בטוחה שאין באזור מנהרות, שישראל טוענת שקיימות".
בתוך כך, אמש החלו בקהיר הפגישות בין משלחת הג'יהאד האיסלאמי לגורמים רשמיים במצרים, ובכללם ראש המודיעין הכללי עבאס כאמל. גורם בהנהגת הג'יהאד האיסלאמי אמר ל"אל ערבי אל-ג'דיד": "יש אחדות ותיאום בעמדות בין הג'יהאד האיסלאמי וחמאס, הג'יהאד לא נוקט עמדה חד-צדדית שאינה עולה בקנה אחד עם עמדת חמאס. אנחנו תומכים או בהפסקת אש מקיפה או בהמשך המלחמה".
הגורם אמר עוד: "ישראל מאמינה שבכל פעם שהיא מפעילה לחץ כרגע היא תשיג ויתורים מההתנגדות, אנחנו רוצים להבטיח לישראל שאם היא רוצה להמשיך במלחמה שנה שלמה, אנחנו מסוגלים לכך. כמו שלה יש שלבים למבצע הצבאי, גם לנו יש שלבים. הרקטות של ההתנגדות עדיין קיימות, וביום ה-80 איבוד היכולות הרקטיות לא עולה על 10%".