אחרי רצח שניים מתושבי העיר השבוע, ושמונה מקרי רצח מתחילת השנה, מאות מתושבי אום אל פחם הפגינו מול תחנת המשטרה שבכניסה לעיר נגד גל האלימות והרציחות. שוטרים רבים נכחו בהפגנה שאותה יזם ארגון "אלחראק אלפחמאוי המאוחד".
לפני ההפגנה התקיימה תפילת יום שישי במתחם העירייה, והאמאם דיבר בה על חומרת הפשיעה. זיאד ג'עו, שבנו טארק נרצח לפני כמה חודשים, אמר: "איבדתי את בני היקר בזמן שחזר מבית החולים יחד עם אשתו ובנו שרק נולד. יש לנו באום אל פחם אקדמאים ואנשי מקצוע מוסמכים שיכולים לבנות את העתיד הטוב ביותר לעיר, אך בתקופה זו הטרור הפלילי השתלט עליה ויש אנשים זדוניים ונבזים שסוחרים בחייהם של אנשים חפים מפשע".
השר לביטחון הפנים עמר בר לב ביקר מוקדם יותר היום באום אל פחם, ובחשבון הפייסבוק שלו העלה פוסט שבו מנה את פעולות המשטרה נגד הפשיעה בחברה הערבית בימים האחרונים. "במסגרת התקציב הקרוב אנחנו נקים שני מפלגי חקירה כלכליים נוספים, ועם הפירות שאנחנו מתחילים לראות עכשיו מהמפלגים שהוקמו על ידי המשטרה לאחרונה, אני בטוח שהפעילות תתקדם בקצב מהיר בהרבה", אמר בר לב.
בפוסט כתב בר לב על ביקורו באום אל פחם: "נפגשתי עם ראש העיר, ד"ר סמיר מחאמיד, יחד עם צמרת המשרד. סגן השר סגלוביץ, המנכ"ל תומר לוטן, ראש אגף ס'יף, ניצב ג'מאל חכרוש ואני הגענו לאחת הזירות המדממות והכואבות ביותר בשנה האחרונה במדינה. אום אל פחם איבדה 8 אנשים למגפה החמורה שפוגעת במדינה שלנו רק בשנת 2021. שלושה מהם בעשרת הימים האחרונים".
לדברי בר לב, "לנוכח מצב הביטחון המידרדר בעיר, עלינו לספק מענה מיידי לכך ולעצור את כדור השלג. לאור זאת הנחיתי את ראש אגף סיף במשטרה ניצב ג'מאל חכרוש להציג לי בתוך ימים ספורים בשיתוף הציר הפיקודי, ממפקד התחנה ועד המפכ״ל, תוכנית שמטרתה לעצור בצורה משמעותית את מה שקורה כאן בעיר.
לדברי בר לב, "המצב עדיין לא פשוט, זה ברור לי. אני גם מאמין שככל שהאדמה רועדת מתחת לרגליהן של משפחות הפשע, ככל שהן מרגישות שאנחנו סוגרים עליהן ובדרך להשבית להן את הפעילות הבלתי-חוקית – העבריינים ברחוב הערבי רק יגבירו את האלימות".
מנגד, ולמרות דבריו של השר, התושבים סקפטיים. "המשטרה צריכה להביא אנשים מקצועיים", אמרו. "המפקד הנוכחי בתחנת המשטרה באום אל פחם לא מתפטר למרות שבתקופתו נרצחו 12 קורבנות, ואין עצורים. מה הוא עשה עד היום?".
"לא יכול להיות שכל יומיים מתרחש רצח"
לדברי זיאד ג'עו, אביו של טארק, "אותם אנשים מתעסקים בסמים וברצח כדי לחבל בעיר, ומחפשים נקמה בכל מחיר - בזמן שלמעשה הם עכברים. מה שלא יידרש, הדברים האלה לא ירתיעו אותנו מהמסע הצודק שלנו". שישה מבני משפחת ג'עו נרצחו בשנתיים האחרונות.
אחד המפגינים, עאדל מחאמיד, אמר כי "אנחנו חיים תחת מתקפת פשיעה חמורה שמסכנת את כל החברה הערבית. לא יכול להיות שכל יומיים מתרחש רצח. דיברנו המון ואין פתרונות, אנחנו לא יודעים מה אפשר לעשות עם אווירה כזו".
מפגין אחר, סעיד אגבאריה, אמר: "הפשיעה משתוללת בלי סוף. לא רק רציחות אלא גם ירי לעבר בתים ורכבים והצתות. זה מפחיד מאוד. הילדים שלי לפעמים מפחדים ללכת לבית הספר או לקנות דברים כי הם חוששים שיפגעו בהם. גם כשאתה בתוך הבית שלך זה מסוכן. הפושעים שולטים והמשטרה לא מצליחה להשתלט על זה. עצם זה שאין עצורים בכלל זה כישלון גדול. מה תפקיד המשטרה? רק לחלק דו"חות? תפסיקו את הזלזול ותעשו צעדים שיביאו לנו ביטחון אישי ולא יגרמו לעוד רציחות".
107 נרצחים מתחילת השנה
עו"ד עלי ברקאת אמר: "הפגנו היום נגד המשטרה והממשלה שלא מעוניינות במיגור תופעה האלימות בחברה הערבית. השאלה אם הממשלה וראש הממשלה שלה והשר לביטחון הפנים והמשטרה מעוניינים לסיים את הפשיעה. למה כשמסתכלים על המגזר היהודי הכול שונה? לא יכול להיות בתוך שבוע ימים היו שלושה נרצחים בעיר. לא יכול להיות שאנשים הולכים לעבודה בבוקר ורוצחים אותם. ככל הנראה הדם שלנו זול. אנחנו מבקשים מכל הגופים שיעשו צעדים. אל תגידו 'תוכנית' פה ושם, יש למשטרה את כל היכולות".
עומרי מחאמיד, תלמיד תיכון שאף הוא נכח בהפגנה, אמר: "נמאס לנו מכל האלימות. לצערי אין ביטחון. מה עושים עם כל הבלגן. אני גם חושש על חיי. השתתפתי היום בהפגנה כדי להשמיע את הזעקה והכעס שלי. במקום שנתעורר עם דברים טובים ומשמחים, מתעוררים בבוקר עם עוד מקרה רצח".
רק השבוע, כאמור, אירעו שני מקרי רצח באום אל פחם - של חליל ג'עו ועמרו מוחמד מקלד ג'בארין. מתחילת השנה נרצחו 107 איש בחברה הערבית, תופעה שראש הממשלה ובכירי המדינה אמרו שיש לטפל בה ביד נוקשה - ואף הקימו צוות שרים למאבק בה. ראש הממשלה נפתלי בנט אף אמר כי "אנחנו מאבדים את המדינה", ושר המשפטים גדעון סער הוסיף כי "אנחנו במלחמה". לאחרונה אמר השר לביטחון הפנים עמר בר לב שמדינת ישראל צריכה להשיב את ההרתעה כדי להיאבק בפשיעה, ובמקביל להשקיע בקידום החברה הערבית.
כדי לסייע במאבק בפשיעה בחברה הערבית הממשלה אף אישרה את התיקון לחוק שיאפשר את הרחבת סמכויות החיפוש המשטרתי, שצפוי לעלות להצבעה במליאת הכנסת. המשטרה, יש לציין, הצליחה לפענח רק 25 מקרי הרצח שאירעו השנה בחברה הערבית.
תופעת האלימות בחברה הערבית הלכה והתעצמה עם השנים, ורק בשנה האחרונה החלה המדינה להציג צעדים אופרטיביים משמעותיים לטיפול בתופעה - שבינתיים לא מעלים תוצאות. בשנת 2014 נרצחו 51 בני אדם, ב-2015 נרצחו 58, ב-2016 נרצחו 64, ב-2017 נרצחו 72, ב-2018 נרצחו 76, ב-2019 נרצחו 96 וב-2020 נרצחו 113 איש.
פורסם לראשונה: 13:31, 22.10.21