אסון בהר - עדכונים אחרונים:
- 45 נהרגו כתוצאה מהדוחק
- יותר ממאה בני אדם נפצעו, 23 מהם במצב קשה
- המשטרה מפנה את הקהל
- המערכת הסלולרית קרסה, משפחות מתקשות להשיג את קרוביהן בהר
- חקירה ראשונית: אנשים החליקו במדרגות, ויצרו "מפולת אנושית"
האירוע ההמוני הגדול ביותר מתחילת תקופת הקורונה הפך לאחד האסונות הגדולים בתולדות המדינה: 45 איש נהרגו ויותר מ-100 נפצעו הלילה (בין חמישי לשישי), בהם 23 שמצבם קשה, במתחם ההדלקה של חסידות "תולדות אהרן" בהילולה בהר מירון, כתוצאה מהדוחק הכבד. משדר מיוחד מאולפן ynet.
סמוך לשעה 3:00 סיימו האמבולנסים לפנות את כל הפצועים לבתי החולים באזור הצפון, והמשטרה המשיכה לאחר מכן במאמציה לפנות את כל המשתתפים מההר. עשרות אוטובוסים שהיו בדרכם למקום הופנו לאחור, ונתקלו בעומסים כבדים.
מחקירה ראשונית של המשטרה עולה כי כמה מהשוהים במקום החליקו ממדרגות, ויצרו "מפולת אנושית", שתחתיה נמחצו השוהים. כוחות הכיבוי חילצו את הלכודים, בסיוע מסוקי חיל האוויר ולוחמי יחידה 669.
ניצב שמעון לביא, מפקד המחוז, אמר הבוקר: "לילה קשה, לילה טרגי. אני שמעון לביא נושא באחריות הכוללת, לטוב ולרע. אני מוכן לכל בדיקה. אנחנו נערכנו לכלל התרחישים, האירוע הזה קרה. אנחנו בשלב איסוף הראיות כדי להגיע לאמת. מסתובבים סרטונים שאין להם קשר למציאות. ממה שאני קיבלתי שוטרים הצילו פה חיי אדם גם במחיר חייהם. בשלב הזה המאמץ המרכזי הוא פינוי החוגגים מאזור ההר לבתים. אני פונה לציבור לפנות את ההר, אין טעם להגיע לפה".
בשעות הבוקר החלו אוטובוסים רבים לפנות את המשתתפים שנותרו על ההר. כוחות המשטרה סגרו את המתחם מכל כיוון ולא מאפשרים מעבר פרט לאנשי ביטחון ותקשורת.
מותם של 38 מההרוגים נקבע בשטח, בבית החולים זיו בצפת נקבע מותם של שישה נוספים. לבית החולים זיו פונו 47 נפגעים, לנהריה 27, לפוריה שבטבריה 26 ולרמב"ם בחיפה שבעה פצועים. פצוע נוסף הועבר במסוק מביה"ח זיו להדסה עין כרם בירושלים ופצוע נוסף פונה לבית החולים העמק בעפולה. לפי הדיווחים מבתי החולים, מצבם של 23 מהפצועים מוגדר קשה.
בעקבות הדיווחים על האסון, קרסו חלק ממערכות הסלולר בהר, ואנשים רבים אינם מצליחים ליצור קשר עם קרוביהם במתחם. המשטרה עדכנה כי היא "מודעת לניסיונות בני משפחה וקרובים לנסות ולהשיג סלולרית את יקיריהם שנמצאים באזור מירון, ומבהירה שבכל אזור ההר ישנה בעיית קליטה סלולרית שלא מאפשרת הוצאה וקבלה של שיחות". במשטרה הפנו את המשפחות למוקד 110, מוקד המידע של משטרת ישראל.
פרמדיק מד"א עמרי הוכמן, שהיה מראשוני המטפלים בנפגעים, סיפר: "הגענו למקום כשהייתה המולה גדולה ועשרות אנשים רצו לכיוון שלנו. הם צעקו לנו לאן להגיע וסיפרו שיש עשרות אנשים שנפצעו. המראות היו קשים מאוד, עשרות פצועים שכבו סמוך לטריבונה ועל המדרון ועשרות נוספים התהלכו כשהם סובלים מפציעות שונות. הכוחות הגדולים התחילו בטיפול רפואי ובביצוע פעולות החייאה, ובעזרת אלונקות חילצנו את הפצועים למרפאות מד"א על ההר. משם המשכנו את הטיפול באמבולנסים ומסוקים לבתי החולים בצפון הארץ ובירושלים".
יוסי גולדהירש שהה במקום עם ילדיו כשאירע האסון: "מיד אחרי שהאדמו"ר הדליק את המדורה, נשמעו סירנות. הייתי על אחד הגגות עם שני בניי, ומיד הבנתי שעדיף לצאת. בירידה, מרחוק, ראיתי את הערמות של האנשים. הבן שלי תיאר את זה נכון: כמו גלים של אנשים שנדרסים ונמחצים אחד על השני. ממש גלים-גלים של אנשים".
נער בן 16 מירושלים, שפונה לבית החולים בנהריה סיפר ש"היה דוחק עצום, כולם נדחפו. עשרות אלפי איש. נהיה צפוף בצורה מטורפת, הציבור התחיל לנהור החוצה, היה קשה לנשום ואי אפשר לעצור את זה. אנשים נפלו, 200 איש מאחור דוחפים, וככה חמש שכבות של אנשים אחד על השני, דחוסים מכל הצדדים. אני נחבלתי קלות רק בגפיים, אבל אתה מרגיש שאתה הולך למות".
דביר כהן, בן 25 מירושלים גם כן, שפונה לבית החולים זיו בצפת, סיפר כי "היו אנשים שרצו לצאת, והייתה כמות גדולה מאוד של אנשים. מרוב לחץ זה נדחף לכל כיוון. היה גרם מדרגות שאנשים ירדו בו בצורה מסודרת, וכנראה כמה אנשים מעדו - וכולם התגלגלו עליהם. אנשים גדולים קרסו על אנשים קטנים. מאות אנשים נפלו עליי".
הוא הוסיף: "כוחות ההצלה, תודות לאל, נתנו כוח גם לאנשים אחרים. כל מי שהיה לו יד לעזור פשוט התחיל למשוך אנשים, אחד מעל השני, כמו ערמת לגו. הייתי שם בערך שבע עד 10 דקות. ברוך השם אין שברים אין כלום. בריא ושלם. בפעמים קודמות במירון זה לא היה ככה. בדרך כלל הכול בצורה מסודרת, מבוקרת, אנשים נכנסים בסדר, יוצאים בסדר, שמחים. חוזרים הביתה בריאים ושלמים. נוצר לחץ של אנשים שכנראה לא היו ערוכים אליו מספיק".
ח"כ איתמר בן גביר, שנמצא גם הוא על ההר סיפר כי "במשך שעה סיירתי במקום. בשלב מסוים שני שוטרים הצליחו להוציא אותי ואת העוזרים שלי בדוחק רב, ומספר דקות לאחר מכן התרחש האסון".
הנשיא ראובן ריבלין עדכן כי הוא עוקב "בחרדה גדולה" אחר הדיווחים "ומתפלל לרפואת הפצועים. אל נא רפא נא להם", כתב הנשיא. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "כולנו מתפללים לרפואת הנפגעים", וביקש "לחזק את כוחות ההצלה הפועלים במקום". הרב הראשי דוד לאו, שנכח בשעת האסון בהר, אמר כי הוא "קורא לכל עם ישראל להתאחד, לקרוא עכשיו תהלים, ולהתפלל לרפואתם".
על פי ההערכות, יותר מ-100 אלף בני אדם השתתפו בהילולה בהר מירון, שהחלה בשעה 20:00. השנה יצא ל"ג בעומר, לראשונה זה 13 שנה בלילה שבין חמישי לשישי, ומסיבה זו ביקשו מאמינים רבים להקדים את העלייה להר. באופן חריג, כונסו ההדלקות לחלון זמן של 14 שעות בלבד, כדי למנוע חילול שבת. כדי להספיק, הדליקו את המדורות בו זמנית שלושה אדמו"רים, כשבכל אירוע כזה השתתפו כ-3,000 חסידים.
עיריית ירושלים פתחה במהלך הלילה חמ"ל לסיוע למשפחות ההרוגים והפצועים באסון. ניתן לפנות לחמ"ל באמצעות פנייה למוקד העירוני בטלפון 106. החמ"ל העירוני יסייע בתיאום עם גורמי החירום למשפחות האבלות ואלו המתמודדות עם בני משפחה פצועים בבתי חולים רחוקים.
ראש העיר ירושלים משה ליאון אמר: "התמונה הקשה שמגיעה הלילה מהר מירון עוד מתבררת אך אנו כבר פועלים למען המשפחות והילדים. עיריית ירושלים תעשה הכול על מנת להקל על בני משפחותיהם בהתמודדות המורכבת. אני שולח תנחומים למשפחות האבלות, איחולי רפואה שלמה לפצועים ונושא תפילה שלא נדע עוד צער".
פורסם לראשונה: 01:13, 30.04.21