חרף המספרים הגבוהים של מאומתי הקורונה, שבשבוע האחרון עברו פעם אחר פעם את ה-10,000 ביום, בשל הפתיחה החלקית של מוקדי הבדיקות בחג מורגשים עומסים כבדים בעשרות המתחמים ברחבי הארץ.
זהו היום הרביעי לתורי הענק מחוץ למתחמי הבדיקות, שמשתרכים לפקקים ארוכים גם באזורים שמובילים לשם, כך שההמתנה לבדיקה עלולה להימשך גם כמה שעות. כבכל הימים האחרונים, במרבית המכוניות ניתן לראות ילדים עקב דרישת מקומות הבילוי להציג בדיקות משלושת הימים האחרונים, אך גם הורים רבים שנדרשו לבדוק את הילדים לאחר שבראשית השנה נמצאו בגן או בכיתה חיוביים לקורונה.
כך לדוגמה, המבקשים להיבדק במתחם שבפתח תקווה נאלצו להמתין לא פחות מ-32 דקות מתחילת הרחוב ועד הכניסה למתחם. עומרי כהן, תושב ראש העין שהגיע עם אשתו ושתי בנותיו לפני הנסיעה לאילת בסוף השבוע, המתין שלוש שעות בתור ועוד לא הספיק להיבדק. "ההמתנה עם ילדים קטנים היא סיוט, והבנו שגם בראשון לציון זה ככה", אמר כהן. "אם היו יותר עמדות, הפקק הזה היה זורם יותר. אם מאלצים אותנו לעבור בדיקה - חייבים לתת לנו יותר עמדות".
גם סרגיי מראש העין חיכה עם משפחתו לבדיקה לפני החופשה באילת. "הפקק התחיל כבר מהגשר אחרי המחלף של כביש 5. אנחנו צריכים לנסוע לאילת, אז אין לנו ברירה. סיימנו כבר את כל היוטיוב".
רוני לוין מתל אביב הגיע למתחם עם אשתו ובתו שנחשפה לאחרונה לשישה חולים מאומתים בכיתה. "הודיעו לנו על כך רק בערב החג. בינתיים היא לא חולה והבדיקה הביתית יצאה שלילית, אבל צריך גם את בדיקת ה-PCR", אמר לוין שזעם על ההמתנה הממושכת: "התור הזה מזעזע. אני לא מבין למה יש רק מקום אחד לדרייב אין. אם יעשו בתל אביב, התל אביבים ילכו אליו". גם ליהיא קויפמן שגרה בתל אביב הגיעה לפתח תקווה יחד עם בתה שבבידוד. "אני בתור כבר שעה וחצי ואפילו לא קרובה לשם. זה מטורף מאוד מתסכל, הילדה מאבדת סבלנות".
בתוך כל ההמולה היה גם מי שניסה להרוויח קצת כסף. מאיר אברהם, שהסתובב בין המכוניות בפתח תקווה עם עגלה שעליה העמיס שתייה קרה ושלגונים למכירה. "ראיתי את התורים והחלטתי מעכשיו לעכשיו לבוא. יש לי פה קצת מים, ארטיקים ועוד כל מיני דברים. מה רע להעביר ככה את היום?".
במתחם הרגלי בכיכר רבין בתל אביב חיכו מאות אנשים לפחות שעה ולעתים אף זמן ממושך בהרבה, ובמקום נרשמה צפיפות רבה. בדרייב-אין שבמתחם יס פלאנט בראשון לציון ההמתנה הייתה ארוכה עוד יותר. מאות רבות של מכוניות חיכו שם בתורים הבלתי-נגמרים, וההמתנה ארכה הבוקר לפחות שעתיים.
תושב תל אביב שחיכה עם בנו בן השנתיים וחצי ברכב יותר משעתיים לפני שהחליט לעזוב את המקום, אמר כי "לא הגיוני שבימים שבהם התחלואה שוברת שיאים, חלק גדול מהמתחמים של פיקוד העורף סגורים בחג או שהם נפתחים רק בשעות אחר הצהריים. הקורונה לא מבדילה בין ימי חול לחג". רק לקראת השעה 14:00 פרסמה המשטרה קריאה לציבור שלא להתקרב לאזור בשעות הקרובות עקב העומס החריג.
בחיפה התלוננו התושבים שמתגוררים בשכונת נאות פרס על הפקקים האדירים שמנעו מהם לצאת מאזור מגוריהם. בעירייה הודיעו על תגבור סידורי הביטחון באזור כדי להקל על עומסי התנועה, והוסיפו כי לבקשת ראש העיר עינת קליש-רותם חברת טארגט תתגבר עוד היום את עמדות הבדיקה. גם בנשר קראה המשטרה לציבור שלא להתקרב למתחם בדיקות הקורונה באצטדיון בשל העומס החריג מצומת יגור ומכיוון הצ'ק פוסט.
אב שהגיע עם שתי בנותיו שבבידוד לבדיקה במתחם בגעש סיפר כי התורים ארוכים יותר מאלה שהיו בערב החג. "לבנות כבר אין כל כך סבלנות, הגענו כדי לראות שהן לא מאומתות ויכולות לחזור לבית הספר".
עם זאת, נתוני התחלואה ממשיכים להראות מגמת שיפור. הפרופ' ערן סגל, מרכיב מודל חיזוי הקורונה של מכון ויצמן, אמר הבוקר כי לראשונה זה זמן רב מקדם ההדבקה ירד מתחת ל-1, נתון המשקף ירידה בהתפשטות המגפה. "הירידה לא נובעת מפחות בדיקות", צייץ סגל. "מספר הבדיקות ביומיים האחרונים דומה לזה של לפני שבוע. ויש ירידה גם באחוז הבדיקות החיוביות וגם במספר החולים קשה החדשים".
בערב כניסת החג שיעור החיוביים היה הנמוך ביותר זה שבועיים וחצי. בנתוני אמ"ן, שנכונים ליום שני בערב ומאז לא עודכנו, נכתב כי מדדי התחלואה עודם גבוהים מאוד, אולם רובם בסימן ירידה ונראה כי מגמת העלייה נבלמה. עוד נכתב כי לפחות לעת עתה, הודות להשפעת מנת החיסון השלישית, ניכרת ירידה במספר החולים שמצבם קשה בדגש על המחוסנים, וירידה במספר המאומתים החדשים בגילאי 60 ומעלה.
עוד נכתב בדו"ח אמן כי "לצד הסימנים האופטימיים לבלימה מסוימת בתחלואה, נדרש עוד לעקוב בימים הקרובים ולראות כיצד משפיעה פתיחת מערכת החינוך והמפגשים בחגים והאם מגמת הבלימה נמשכת". עוד נכתב כי על מנת להתגבר על התחלואה בגל הרביעי, יש להמשיך בפעולות שננקטות על ידי הרשויות והציבור – בעיקר התחסנות נרחבת של הזכאים לכך, עטיית מסכות בחללים סגורים – כולל מחוסנים ומחלימים, וכן הקפדה על בידוד בנוסף לבקרה הדוקה על החוזרים מחו"ל.
אדיר ינקו, רענן בן צור, ליאור אל-חי וחיים גולדיטש השתתפו בהכנת הכתבה