מיליוני שיעים בכל העולם מציינים בסוף השבוע את יום העשורא, שבו הם זוכרים ומזכירים את רצח האימאם חוסיין בן עלי, נכדו של הנביא מוחמד. בחלק ממדינות האיסלאם נערכו הטקסים אתמול, ובאחרות, בהן לבנון, עיראק וסוריה, הם מתקיימים היום (שבת).
יום העשורא מצוין מדי שנה ביום העשירי לחודש מוחרם – החודש הראשון בלוח השנה המוסלמי. השיעים מתאבלים בו זכר לרצח חוסיין בשנת 61 להיג'רה – ההגירה ממכה למדינה. הייתה זו שנת 680 לספירה לפי לוח השנה הגרגוריאני. באותה עת יצא חוסיין, בנו הצעיר של החליפה הרביעי עלי ונכדו של מוחמד, כדי לקבל לידיו את השלטון באימפריה המוסלמית, מגוּבה בתמיכתם של השיעים. צבאו של יזיד בן מועאוויה טבח בתגובה בו ובעשרות מבני משפחתו של מוחמד.
יותר מ-1,300 שנים אחר כך ממשיכים השיעים ברחבי העולם לציין את יום העשורא בהלקאה עצמית בשלשלאות, בפגיעה בגופם באמצעות סכינים וחרבות ובמעשי סגפנות אחרים, לאות חרטה על כך שאבותיהם לא מנעו את רצח חוסיין ואנשיו. "חוסיין היה שהיד שנרצח באכזריות רבה וכל אדם ששומע את סיפור העשורא, בלי קשר לדתו, לבו נשבר והוא חש אהדה כלפיו", אמר בסוף השבוע מוחמד הג'טמנד, צעיר בן 23 שהגיע לטקס אבלות בטהרן.
מספר המוסלמים בעולם עומד על כ-1.8 מיליארד איש, ורובם סונים. שיעור השיעים בקרב המוסלמים הוא רק מעט יותר מ-10%. בשנים האחרונות מנצלים ארגוני טרור סוניים את יום העשורא ואת התקבצות השיעים במסגדים וברחובות כדי לפגוע בהם במתקפות טרור, ולכן מדינות רבות הגבירו בסוף השבוע את הכוננות מחשש לפיגועים. באפגניסטן למשל ניתק משטר הטליבאן את שירותי הטלפון הסלולרי בערים המרכזיות כדי להקשות על מחבלים סונים לפעול.
מאות אלפי עולי רגל הגיעו בסוף השבוע לעיר העיראקית כרבלא הקדושה לשיעים, והמונים מהם השתתפו היום בטקס המרכזי שם. הטקס נערך במקדש שהוקם לזכר חוסיין, וקיומו הוא סמל להיענות המאמינים לקריאותיו האחרונות של חוסיין לעזרה בקרב שבו נפל.
באיראן, שמשטר האייתוללות שלה רואה עצמו כמגן השיעים בעולם, סיפור מותו של חוסיין נושא קונוטציות פוליטיות על רקע המאבק בין טהרן למערב. בסוף השבוע שידרה הטלוויזיה האיראנית תמונות של טקסים מרחבי הרפובליקה האיסלאמית, וקשרה את האירועים לדברי ביקורת על המערב, ישראל וההפצצה האמריקנית שבה חוסל בשנת 2020 מפקד כוח קודס האיראני קאסם סולימאני.