ברוב העולם הרשויות ממליצות ולעתים קרובות אף מחייבות עטיית מסכות במרחב הציבורי, ואפילו הנשיא האמריקני דונלד טראמפ כבר נכנע ללחץ והחל לעטות מסכה בעצמו, אך באזור אחד לפחות בעולם, בקרב המדינות הנורדיות, ההתנגדות למסכות נותרה איתנה.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
• גם בגלל הקורונה: טראמפ מציע לדחות את הבחירות
• חאג' מצומצם וסמלי במכה
• דובוני ענק דואגים לריחוק חברתי
• פלוסי מחייבת מסכות בבית הנבחרים: "סימן לאכפתיות"
לפי סקר שערך לאחרונה מכון YouGov, רק בין 5 ל-10 אחוזים מהנשאלים במדינות הנורדיות אמרו שהם עוטים מסכה במרחב הציבורי. הנתון הזה נבדק על-ידי מכון הסקרים מפרוץ המגפה באירופה בחודש מרץ, ונשאר יציב במדינות הללו לאורך כל התקופה שחלפה מאז. מנגד, ב-20 המדינות האחרות שנבדקו בסקר, בהן הודו וארה"ב, הנתון הזה זינק לאורך הזמן ל-70 עד 80 אחוזים.
"הרושם שלי הוא שאם הממשלה לא אומרת בצורה מפורשת 'אנחנו ממליצים לכם לעטות מסכה', אף אחד לא יעשה זאת", אמר לסוכנות הידיעות AFP הסטודנט הצרפתי בן ה-21 קמיל פורנרולי, שסיפר כי נדהם לגלות עד כמה מעט עוטים מסכות בשטוקהולם.
בירגיטה ודל, פנסיונרית שבדית בת 63, אמרה כי הייתה מעדיפה אמנם שהממשלה תמליץ לתושבים לעטות מסכות, לכל הפחות בתחבורה הציבורית, אך לדבריה עד שלא תהיה המלצה רשמית שכזו – היא תלך בלי מסכה. "אם הם לא (ימליצו), אני לא אעטה מסכה בגלל שאף אחד אחר לא", אמרה ודל.
מורטן ספורונג, איש עסקים בן 50, אמר גם הוא כי יפעל על פי הנחיות הממשלה: "אם היא אומרת לנו שאנחנו לא צריכים מסכה, אנחנו לא נעטה מסכה".
שבדיה, נזכיר, זכתה לתשומת לב עולמית בשל הימנעותה מהטלת הגבלות חמורות על התושבים, כפי שעשו מדינות רבות אחרות בעולם כדי לבלום את התפשטות הנגיף. מניין חולי הקורונה שמתו במדינה, יותר מ-5,700, הביא לכך ששכנותיה "נידו" אותה, וטרם הסירו את הגבלות התנועה על תושביה.
אבל בכל הנוגע למסכות, נראה שהאומות הנורדיות מאוחדות בהתנגדות להן. "חוץ משבדיה, יש מעט מאוד מקרים במדינות הללו", אמר ק.ק צ'נג, פרופסור לאפידמיולוגיה מאוניברסיטת בירמינגהאם. "לכן אני לא מאשים אותן בגלל שהן לא עושות את זה (מחייבות עטיית מסכה) – כל עוד הן שומרות על ריחוק חברתי סביר ומיישמות בצורה נאותה תוכנית לאיתור מגעים של חולים".
ד"ר אנדרס טגנל, האפידמיולוג הראשי של שבדיה שהוביל את המדיניות המקלה שלה במאבק בנגיף, נשאל ביום שלישי השבוע מה עשוי לגרום לו להמליץ על עטיית מסכות, והוא ענה כי הוא עדיין מחכה ל"סוג כלשהו של הוכחה לכך שהן אפקטיביות".
עבור צ'נג, גישה שכזו שגויה לחלוטין. "אני חושב שזה לא-אחראי, זו עקשנות", אמר האפידמיולוג. "אם הוא טועה, המחיר הוא חיי אדם. אם אני טועה, מה הנזק שייגרם?".
בדנמרק המליצו הרשויות בתחילת החודש, בעקבות שינוי ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי, לעטות מסכה. עם זאת, ההמלצה שם תקפה רק למקרים מסוימים כמו ביקור בבית חולים או שהיה באזור שבו הסיכון להדבקה גבוה.
"לכיסויי פנים אין הרבה היגיון במצב הנוכחי, שבו יש לנו רמת הדבקה נמוכה מאוד", אמר השבוע לטלוויזיה הדנית סון ברוסטרם, מנהל שירותי הבריאות במדינה. "אבל האם יש לזה היגיון בטווח הארוך, כאשר אנחנו נתקלים אחד בשני בתחבורה הציבורית או במצבים אחרים? זה משהו שבהחלט נבחן אותו".
גם בנורבגיה ובפינלנד, שם אין אמנם התנגדות רשמית למסכות, רבים רואים בהן אמצעי זהירות מיותר, כל עוד רמת ההדבקה נמוכה. "ייתכן שנשקול את זה בעתיד הקרוב, אם רמת ההדבקה תגבר", אמרו במכון לבריאות ציבורית של נורבגיה.
מיקה סלמינן, מנהל "הביטחון הבריאותי" במכון הפיני לבריאות ורווחה, אמר לתקשורת המקומית בארצו כי סוגיית המסכות צפויה לעלות מחדש "כאשר אנשים יחזרו מהחופשות שלהם, ובהחלט כאשר המצב מבחינת המגפה ישתנה באופן קיצוני".
עד כה רק מדינה נורדית אחת שברה שורות – איסלנד, והיא עשתה זאת רק אתמול (ה'). הרשויות שם הודיעו אתמול כי מעתה התושבים במדינת האי יידרשו לעטות מסכות בתחבורה הציבורית, בטיסות הפנימיות, במעבורות ובסלוני היופי.