בישראל מעריכים כי אחרי הבחירות בארה"ב ייווצר "מומנטום מחודש" לקידום עסקה לשחרור חטופים. גורמים שמעורים בנושא אמרו היום (שלישי) כי הקשר עם המתווכות "מתקיים כל הזמן", בעיקר כדי לבחון אם ניתן להזיז את חמאס מעמדתו - שלפיה בכל הסכם עתידי על המלחמה להסתיים ועל צה"ל לסגת מכל שטח רצועת עזה.
במצב הנוכחי, כל האפשרויות על השולחן: עסקת התנעה מצומצמת (בדומה להצעה של מצרים); עסקה בשלבים; ועסקה שתתבצע בפעימה אחת. ואולם, גורמים שמעורים בנושא אומרים כי כולן נתקלות בקשיים גדולים. במקביל להמשך המגעים מול המתווכות, בלילה שבין ראשון לשני קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו הערכת מצב ממושכת בנושא השבויים והנעדרים, והיא עתידה להימשך בזמן הקרוב. גם ביום שני נתניהו עסק בנושא, ובשעות הערב פגש בני משפחות של חטופים.
בינתיים, ראש הממשלה קבע סכום של מיליוני דולרים תמורת כל חטוף שישוחרר, וגורמים רשמיים עמלים על פרסום ההצעה הרשמית בפלטפורמות שונות. הרעיון הוא לשכנע את מי שמחזיקים בחטופים להביא לשחרורם, ובתמורה יקבלו חמישה מיליון דולרים על כל חטוף, וכן חופש מעבר לצורך הגליה למדינה שלישית.
בתוך כך, בישראל מעריכים כאמור שביום שאחרי הבחירות בארה"ב, וההכרעה בהן – המגעים לעסקת חטופים יקבלו מומנטום חדש. הנשיא ג'ו ביידן נחוש להביא לעסקת חטופים לפני סיום תפקידו ב-20 בינואר. על כן, לפי שעה יש המתנה לתוצאות הבחירות, שיכולות להשפיע מאוד הן על המתווכות והן על חמאס. גם המתווכות, מצרים וקטאר, וגם הצדדים לעסקה, ירצו להראות לנשיא או הנשיאה הנבחרים – שהם מעוניינים בעסקה וחותרים לסיום המלחמה.
"האמת - לא תהיה עכשיו עסקת חטופים"
גורם בכיר בצוות המו"מ לעסקת חטופים עדכן השבוע משפחות כי ישראל וחמאס לא מצליחים להגיע להסכמות או לפשרה בנוגע לסיום המלחמה בעזה. "יש עם מי לדבר, אבל אין על מה לדבר", הגדיר הבכיר בצוות המו"מ את המגעים. "יש הבנה ברורה במערכת הביטחון שהחטופים לא יחזרו אם לא תסתיים המלחמה בעזה, וכרגע אין נכונות מצד הממשלה לסיים את המלחמה".
אתמול דווח כי בירושלים יש פסימיות גדולה לגבי המגעים לעסקה. חמאס הודיע למתווכות שאין בכוונתו להתפשר על עסקה שיש בה פחות מהפסקת המלחמה ונסיגה מלאה של צה"ל מהרצועה, וארגון הטרור דחה למעשה את ההצעות לעסקאות קטנות.
"האמת צריכה להיאמר – לא תהיה עכשיו עסקה. לא קטנה, לא גדולה ולא פירור. הסיפור הגדול הוא אם בשלה השעה להציל את החטופים שנשארו ולסיים המלחמה בעזה", אמרו גורמים המעורים בנושא. "זה כל השיח וזה מה שקורה מאחורי הקלעים. לא תהיה עסקה בלי התכנסות לסיום המלחמה בעזה. צריך להכיר בעובדות".
ולמרות זאת, ההבנה בירושלים היא שאם נתניהו יבחר בעסקה עם סיום המלחמה - ממשלתו תתפרק ותיפול, ולכן הסיכויים לכך נמוכים מאוד. ייתכן שנתניהו גם יבקש לכרוך לעסקה גדולה נורמליזציה עם סעודיה, אך זה ייקח חודשים ארוכים. החטופים, שנמצאים בסכנה מתמדת, עלולים לא להישאר בחיים עד ההגעה לאותו הסכם.
ובצל ההמתנה לתוצאות הבחירות בארה"ב - והשפעתן על המגעים לעסקה - שורדת השבי מייה שם קראה בביקור בניו יורק למי שייבחר - קמלה האריס או דונלד טראמפ, לעשות הכול כדי לשחרר את החטופים. "הגעתי לכאן כדי לזעוק לעולם ולמעצמה הגדולה בעולם ולדרוש שמי שייבחר בארצות הברית חייב לעשות כל שביכולתו לשחרר את החטופים, לא את חלקם ולא מקצתם. אלו הם האחים והאחיות שלנו שסובלים שם יום-יום, שעה-שעה, ואין מי שיענה לזעקתם", אמרה בוועידת "שורת הדין" למלחמה באנטישמיות.
פורום "תקווה", המייצג חלק ממשפחות החטופים, בירך על קביעת תג המחיר עבור שחרור החטופים: "החשיבות של חיי האדם של החטופים עולה על החשיבות של עשיית הדין, בייחוד כאשר בכך מגינים על חייהם של שאר אזרחי ישראל. אנו תומכים ביוזמה הזו ורוצים לראות את הילדים של כולנו מגיעים הביתה".