הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID) חזרה בה מהדוח שפרסמה מערכת ההתרעה המוקדמת שלה מפני רעב, FEWS NET, שהזהיר כי המשך ניתוק אספקת המזון מצפון רצועת עזה "יביא להרעבה המונית ולעלייה חדה בתמותה". ההחלטה התקבלה בעקבות ביקורת חריפה מצד שגריר ארצות הברית בישראל, ג'ק לו, שהגדיר את הדוח כ"חסר אחריות" וטען כי הוא מבוסס על נתונים מיושנים ואומדנים מוטעים.
בהצהרה שפרסמה USAID נמסר כי "למרבה הצער, המערכת פרסמה ניתוח ללא בדיקה נוספת של הוועדה לבדיקת רעב, והיא נשענת על הערכות אוכלוסייה ישנות ומוגבלת בשל זמינות הנתונים". עם זאת, בסוכנות הדגישו כי הם עדיין מודאגים מאוד מהמצב ההומניטרי ברצועת עזה, וציינו כי יותר משני מיליון בני אדם נמצאים בסכנת רעב.
הדוח המקורי של FEWS NET התריע כי ללא שינוי מיידי במדיניות אספקת המזון, צפויה עלייה חדה בתמותת אוכלוסייה לפי מדד IPC שמנטר קריטריונים לרעב. עם זאת, לפי המידע המעודכן שהוצג על-ידי השגריר לו, האוכלוסייה בצפון הרצועה מונה כיום כ-7,000 עד 15,000 בני אדם בלבד, ולא 65,000 עד 75,000 כפי שהוערך בדוח.
לו הבהיר כי בזמנים שבהם מידע שגוי עלול להוביל להאשמות ולבלבול, יש אחריות להימנע מפרסום דו"חות לא מבוססים. "אנחנו עובדים מסביב לשעון עם האו"ם ועם שותפינו הישראלים כדי לתת מענה לצרכים ההומניטריים, והסתמכות על נתונים לא מדויקים אינה מסייעת למשימה", מסר בהצהרה.
לאחר פרסום הדברים הדוח הוסר מאתר הסוכנות, אך גם המהלך הזה עורר ביקורת בקרב גורמים הומניטריים וארגוני זכויות אדם, שטוענים כי התערבות פוליטית מערערת את אמינותה של מערכת שנועדה לספק הערכות בלתי תלויות. קנת' רות', לשעבר מנכ"ל ארגון Human Rights Watch, מתח ביקורת על המהלך ואמר כי הוא נראה כמו ניסיון להשפיע על ממצאים מקצועיים משיקולים פוליטיים.
עיתון "ניו יורק פוסט", שידוע בעמדותיו הימניות והביקורתיות כלפי ממשל ביידן, הקדיש את מאמר המערכת שלו לפרשה. תחת הכותרת "אחרי הבחירות, הצוות של ביידן חובט סוף סוף בטענה מזויפת על רעב בעזה", כתבו עורכי העיתון: "תראו איזה הבדל עשו הבחירות. מצטערים, אבל 'אין מצור כמעט מוחלט' בעזה ומעולם לא היה". הם ציינו כי מספר התושבים בצפון הרצועה נמוך בהרבה מהנתונים המדווחים: "אין 65,000 בני אדם בצפון עזה, אלא פחות מ-15,000". עוד נטען כי חמאס גונב משלוחי סיוע, וקבוצות סיוע חוששות להעבירם מחשש לפגיעה.
המאמר קרא לממשל האמריקני להפסיק להטיב עם אויבי ישראל ולתמוך באופן ברור במלחמתה: "אם ממשל ביידן היה מגבה באופן מלא את ישראל, ייתכן שהלחימה הייתה מסתיימת עד עכשיו". בעיתון הביעו תקווה לשינוי בעמדת וושינגטון עם כניסת ממשל טראמפ לבית הלבן.
ארגוני הסיוע הבינלאומי הדגישו כי המצב בצפון רצועת עזה מוסיף להיות חמור. לדבריהם, רק מספר מצומצם של משאיות מזון הצליחו להיכנס לאזור מאז הפשיטה המחודשת של צה"ל בצפון הרצועה באוקטובר. דוחות מהאו"ם ומארגוני סיוע מתארים תמונה קשה של אוכלוסייה מנותקת, ילדים הסובלים מתת-תזונה, ומשפחות שנאבקות לשרוד ללא אספקת מזון ומים סדירה. ישראל הכחישה כי היא חוסמת באופן מכוון סיוע הומניטרי, ומאשימה את האו"ם וארגוני הסיוע בניהול כושל של המשלוחים שמובילים לכך שחלק גדול מהסיוע נבזז על ידי חמושי חמאס.
הקהילה הבינלאומית מגבירה את הלחץ על ישראל וארצות הברית לפעול להבטחת אספקה סדירה של מזון ותרופות לרצועה. בעוד המאבק על גישה הומניטרית ממשיך להתנהל במסדרונות הדיפלומטיה הבינלאומית, המצב בשטח ממשיך להיות קשה ומורכב עבור תושבי צפון עזה.