בווינה נפתחו אחר הצהריים (יום ג') השיחות בין המעצמות לבין איראן על הניסיון להחזיר את טהרן ואת ארה"ב לקיום מלא של הסכם הגרעין שנחתם בין הצדדים ב-2015. מתווכים החלו לעבור בין המלונות שבהם משתכנים נציגיה של וושינגטון ונציגיה של איראן, והם מעבירים מסרים ביניהם בניסיון לקדם את התהליך.
דובר ממשלת איראן מסר היום לקראת השיחות: "אנחנו לא אופטימיים ולא פסימיים בנוגע לתוצאות הפגישה הזו, אבל אנחנו בטוחים שאנחנו בכיוון הנכון, ואם יוכח שארה"ב באמת רוצה, רצינית וכנה, זה יכול להיות סימן טוב לעתיד ההסכם הזה, ובסופו של דבר גם ליישומו המלא".
הסכם הגרעין, נזכיר, נחתם בין איראן לבין ארה"ב, סין, רוסיה, צרפת, בריטניה וגרמניה ב-2015, ובמסגרתו נקבע כי רוב הסנקציות הבינלאומיות שחנקו את הכלכלה האיראנית במשך שנים יוסרו ממנה, והיא בתמורה תצמצם מאוד את פעילותה הגרעינית ותהיה נתונה לפיקוח קפדני יותר, כך שלא תוכל להתקרב לייצור של פצצת גרעין. אלא שממשלת ישראל וחוגים שמרניים בארה"ב טענו כי בפועל מדובר בהסכם גרוע שרק יאפשר לאיראן להשתקם כלכלית ולהגביר את פעילות הטרור שלה, וב-2018 הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על פרישה של ארה"ב מההסכם והחזרת כל הסנקציות האמריקניות על טהרן.
אחרי שהמעצמות האירופיות לא הצליחו לפצות את איראן לשביעות רצונה היא החלה בשנה האחרונה להתנער בהדרגה מעוד ועוד התחייבויות שנתנה במסגרת ההסכם, ובין השאר היא מעשירה כעת אורניום לרמה גבוהה בהרבה משהותר לה. הנשיא החדש של ארה"ב ג'ו ביידן אותת כי הוא מעוניין לחזור להסכם הגרעין עם איראן, אבל דיבר גם על הכנסת תיקונים בו. איראן דחתה בתוקף את האפשרות לשינויים בהסכם, והיא מדגישה כל העת שתסכים לחזור להסכם רק אחרי שארה"ב תסיר את כל הסנקציות שהטילה עליה מחדש. וושינגטון מצדה טענה כי לא תסיר את הסנקציות לפני שאיראן תחזור בה מההפרות שלה.
בחודשים האחרונים הצהירה איראן כי לא תסכים לשום משא ומתן ישיר עם ארה"ב, אבל הפגישות היום בז'נבה יאפשרו למעשה משא ומתן בלתי ישיר ביניהן: בין הנציגים האיראנים והאמריקנים יתווכו נציגים מבריטניה, צרפת וגרמניה. גם נציגים של רוסיה, סין וגורמים אחרים שהיו מעורבים בהסכם ב-2015 ישתתפו בשיחות. וושינגטון וטהרן הבהירו שתיהן כי הן אינן רואות בשיחות היום אפשרות לפריצת דרך מוקדמת, אלא רק ראשיתו של תהליך.
דיפלומטים שהיו מעורבים בהכנות לשיחות הסבירו שנציגי הצדדים ייפגשו ראשית במלון בווינה לשיחות הכנה, ושהמשלחת האמריקנית, בראשות השליח המיוחד רוב מאלי, תשתכן במלון סמוך.
בתוך כך, התפתחות חלה היום בפרשה אחרת המעכירה את היחסים בין איראן למערב: פרשת הפלת המטוס האוקראיני בטהרן בינואר 2020, התרסקות שבה נהרגו 176 בני אדם – עשרות מהם אזרחים קנדים ואוקראינים. המטוס הופל על-ידי טיל ששיגרו בטעות משמרות המהפכה, שחשדו כנראה כי מדובר בכלי תקיפה של חיל אוויר זר, משום ששעה קלה לפני כן תקפה איראן בטילים בסיס אמריקני בעיראק כנקמה על חיסולו של מפקד כוח קודס האיראני קאסם סולימאני.
איראן הכחישה תחילה כי היא הפילה את המטוס, אבל לבסוף נאלצה להודות. בדו"ח שפרסמה רשות התעופה האזרחית של איראן בחודש שעבר נקבע כי הפלת המטוס אירעה כתוצאה ממכ"ם לא-מכוון ומטעות אנוש של מפעיל במערך ההגנה האווירית. גורמים במערב האשימו את טהרן כי גם בחקירת האירועים מאז היא לא ענתה על הציפיות, וקנדה ואוקראינה מתחו עליה ביקורת קשה.
היום הודיעה התביעה הצבאית באיראן כי הגישה כתב אישים נגד 10 איראנים בגין הפלת המטוס. עם ההודעה על הגשת כתב האישום מסרה טהרן: "ההחלטות הנדרשות יתקבלו בבית המשפט".