בממשלו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן גובר בימים האחרונים החשש כי סין עלולה לצאת מוקדם מהצפוי לפעולה תוקפנית נגד טייוואן – האי בעל המשטר הדמוקרטי שעליו טוענת בייג'ינג לבעלות – וכי ייתכן שפעולה שכזו תתרחש כבר בתוך כשנה וחצי. כך דיווח הלילה (בין שני לשלישי) העיתון "ניו יורק טיימס", שגורמים בוושינגטון אמרו לו כי החשש הזה גובר כעת על רקע איומיה של בייג'ינג להגיב בצורה נחרצת לביקור שמתכננת בטייוואן יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי – ביקור שאם ייצא לפועל בחודש הבא יהיה הפעם הראשונה זה 25 שנה שבה דמות בכירה כל כך בממשל האמריקני מבקרת באי.
טייוואן, נזכיר, הוא האי שאליו נמלטה ממשלת "הרפובליקה של סין" אחרי שנחלה תבוסה ב-1949 במלחמת האזרחים מול המפלגה הקומוניסטית של מאו דזה-דונג. רוב תושבי טייוואן מביעים מאז התנגדות לחיים תחת שלטון המפלגה הקומוניסטית של סין. ממשלת טייוואן מדגישה כי רק לתושבי האי יש הזכות לקבוע את עתידם, והיא דוחה בתוקף את הלחצים שמפעילה עליה בייג'ינג. המשטר הקומוניסטי בסין מעולם לא זנח רשמית את האפשרות שבייג'ינג תשתלט על טייוואן בכוח הזרוע, ואף שהנשיא שי ג'ינפינג קרא בשנה שעברה לנהל תהליך של "איחוד בדרכי שלום", הוא הבהיר כי השתלטותה של סין על טייוואן היא "בלתי-נמנעת".
בשנים האחרונות גובר יותר ויותר החשש שבייג'ינג תצא לפעולה צבאית בניסיון לאכוף את טענותיה לבעלות על האי, גם אם לא בהכרח פלישה של ממש, ובחודשים האחרונים האפשרות הזו עלתה ביתר שאת על רקע הפלישה של רוסיה לאוקראינה והחשש במערב שהמשטר בבייג'ינג – בעל בריתה של מוסקבה – יפיק לקחים מהמלחמה באירופה ויפעל אולי באופן דומה. סין, יצוין, פיתחה בשנים האחרונות בצורה משמעותית את יכולותיה הצבאיות, ובסוכנות הידיעות AP מציינים כי חלק נכבד מהפיתוח הזה מוכוון לאפשרות של משימה לכיבוש טייוואן.
סחיטה, לא בהכרח פלישה
האי, שאוכלוסייתו מונה כ-24 מיליון איש, שוכן במרחק של 180 ק"מ בלבד מזרחית לחופיה הדרום-מזרחיים של סין היבשתית, ומצרי הים שבתווך מכונים על שמו: מצרי טייוואן. בחודש שעבר ניפקו גורמים שונים בבייג'ינג הצהרות ולפיהן כל המים במצרי טייוואן הללו נכללים בשטחה הריבוני של סין, וכי אף חלק מהם אינו נכלל בהגדרה של מים בינלאומיים – בניגוד לטענותיהן של ארה"ב ומדינות אחרות שספינותיהן שטות בים סין הדרומי. הגורמים ששוחחו עם ה"ניו יורק טיימס" הדגישו כי לא ברור אם בכוונת סין לאכוף את טענת הבעלות על מצרי הים, אבל לפי הדיווח הטענה הזו תורמת משמעותית לחשש בממשל ביידן מפעולה תוקפנית מצד סין – כזו שעלולה לכלול סגירה מוחלטת או חלקית של הגישה למצרי טייוואן, ולא דווקא פלישה לאי עצמו.
כריס קונס, סנאטור דמוקרטי מדלאוור שמקורב לביידן ועוסק רבות בסוגיות הנוגעות לטייוואן, אמר בריאיון ל"טיימס" כי בממשל מפנים "תשומת לב רבה" ללקחים שבייג'ינג עשויה להפיק מהמלחמה באוקראינה. "אסכולת מחשבה אחת גורסת שהלקח הזה הוא 'לפעול מוקדם ולפעול חזק' – לפני שיהיה זמן לחזק את יכולותיה ההגנתיות של טייוואן", אמר קונס. "ייתכן שאנחנו עומדים בפני עימות מוקדם מהצפוי – יותר סחיטה מאשר פלישה".
ב"טיימס" הדגישו בדיווח הלילה כי לפי אותם גורמים בממשל ביידן אין כל מידע מודיעיני שלפיו ההנהגה בסין מתכוונת לצאת לפעולה כלשהי בקרוב, אבל הדאגה הזו מגיעה כאמור על רקע התנהגות תוקפנית יותר של סין. הגנרל מארק מילי, יו"ר המטות המשולבים של הצבא האמריקני, אמר רק בשבוע שעבר כי פעולותיה של סין באזור האסייתי-פסיפי "תוקפניות ובולטות יותר באופן משמעותי (מבעבר)".
במה שנראה כניסיון להביא להפחתת המתיחות, גורמים אמריקנים אמרו ל"טיימס" כי ממשל ביידן מנסה כעת לשכנע את יו"ר בית הנבחרים פלוסי לבטל את הביקור שהיא מתכננת בטאיפיי. הביקור אמור להתרחש בחודש הבא, אולם טרם פורסם המועד המדויק שבו ייערך – אם בכלל. בייג'ינג איימה לנקוט בצעדי תגובה אם הביקור ייצא לפועל, אולם לא ציינה כיצד תיראה התגובה הזו. "אם ארה"ב תתעקש להמשיך עם הביקור, סין תנקוט צעדים נחושים ונחרצים להבטיח את הריבונות הלאומית והשלמות הטריטוריאלית שלה – וארה"ב תהיה אחראית לכל ההשלכות החמורות", הזהיר אתמול ז'או ליג'יאן, דובר משרד החוץ בבייג'ינג.
שי ייעלב? "הוא עלול לפעול בחופזה"
פרשנים במערב מסבירים כי הביקור המתוכנן של פלוסי מעורר את חמתה של סין מכמה סיבות: אחת מהן היא העובדה שהביקור יהיה כאמור של הדמות הבכירה ביותר בממשל האמריקני מאז 1996, אז ניוט גינגריץ', יו"ר בית הנבחרים דאז, ביקר בטייוואן. בבייג'ינג מתנגדים בתוקף לכל ביקור דיפלומטי בטייוואן, במיוחד של גורמים בכירים, באופן שחותר תחת ניסיונה לבודד את טייוואן בזירה הבינלאומית. סין מחתה לאחרונה על הביקורים התכופים יותר שעורכים מחוקקים אמריקנים באי. ארה"ב, יצוין, ניתקה באופן רשמי את יחסיה הדיפלומטיים עם טייוואן ב-1979, אז נרמלה את יחסיה עם המשטר הקומוניסטי בסין היבשתית, אבל וושינגטון ממשיכה לקיים קשרי מסחר וביטחון ענפים עם הממשל הדמוקרטי בטאיפיי, ומחויבת על פי חוק לספק לו יכולות להגנה עצמית.
פלוסי הדמוקרטית נחשבת גם לאחת ממבקריה הנחרצים ביותר של בייג'ינג בוושינגטון, ובין היתר הביעה תמיכה בהפגנות למען דמוקרטיה בהונג קונג ב-2019, שדוכאו אז ביד קשה, והיא סופגת ביקורת נוקבת מצד אנשי המשטר הקומוניסטי בסין. פלוסי עצמה מסרה בשבוע שעבר שאין בכוונה לדון בתוכניות המסע שלה למדינות זרות, אולם הדגישה כי "חשוב שנראה את תמיכתנו בטייוואן". הגורמים בממשל ביידן ששוחחו עם ה"טיימס" ציינו כי למרות הניסיון לשכנע אותה לבטל את הביקור, ההחלטה הסופית נמצאת בידיה.
סיבה נוספת למתיחות שמאחורי הביקור היא שהוא מגיע בתקופה רגישה מבחינה פוליטית עבור המשטר הסיני: בסתיו הקרוב יכונס הקונגרס של המפלגה הקומוניסטית, שם מקווה הנשיא שי ג'ינפינג להאריך את שלטונו לקדנציה שלישית בת חמש שנים. שי, כך מעריכים הפרשנים, עשוי לנקוט בחודשים הקרובים במדיניות לאומנית ותוקפנית יותר, אולי על מנת להתמודד עם תחושת מרירות מסוימת שעוררה המדיניות הנוקשה וחסרת הפשרות שהנהיג בשנתיים וחצי האחרונות בניסיון למגר את מגפת הקורונה. סוזן שירק, בכירה לשעבר במחלקת המדינה האמריקנית, הזהירה בשיחה עם ה"טיימס" כי ביקור של פלוסי בטייוואן בתקופה רגישה שכזו עלול להיתפס בעיני שי כהשפלה של ממש, ובמקרה שכזה ישנו סיכון שינקוט ב"פעולה פזיזה כדי להפגין כוח".
בטייוואן נערכים: מסוקי קרב בחצר בית ספר
אם פלוסי תצא בסופו של דבר לטייוואן, היא תגיע לשם כנראה במטוס של צבא ארה"ב. ב"טיימס" מציינים כי לפי פרשנים שעוקבים אחרי הגינויים הסיניים לביקור המתוכנן, אחת מתגובותיה האפשריות של סין עלולה להיות שליחת מטוסים ש"ילוו" את המטוס של פלוסי בדרך לטייוואן – ואולי אף ינסו למנוע ממנו לנחות באי. גורמים בממשל האמריקני לא שללו אמנם את התרחיש הזה, אבל הדגישו כי הוא אינו סביר – וייחשב מבחינת ארה"ב כהסלמה חמורה ביותר. אופציה נוספת, פרובוקטיבית פחות, תהיה מפגן כוח שבמסגרתו תשלח בייג'ינג מטוסי קרב לקרבת טייוואן, כפי שבייג'ינג כבר עושה בתדירות הולכת וגדלה מאז 2020.
בצל החשש הגובר מפעולה תוקפנית של סין, הממשלה בטייוואן פועלת במרץ לחיזוק יכולות ההגנה הצבאיות שלה. עדות לכך הגיעה הבוקר, בתרגיל צבאי נרחב שנפתח שם ושבו מדמה צבא טייוואן תרחיש של פלישה לאי. בתרגיל השנתי הזה משתתפות 20 ספינות מלחמה, בהן פריגדות ומשחתות, שירו פגזים כחלק מדימוי תקיפה נגד כוח פולש סמוך לחופיו הצפוניים של האי, בעוד צי של מטוסי F-16 ומטוסי קרב מתוצרת מקומית בשם "צ'ינג-קואו" ביצעו הפצצות מהאוויר.
התרגילים הצבאיים, שיימשכו חמישה ימים, נערכים ברחבי טייוואן, ובין תועדו היום מסוקי קרב נוחתים בחצר בית ספר בעיר מיאולי. התרגילים יכללו גם דימוי של הדיפת כוח פולש לאחד מנמלי האי ליד הבירה טאיפיי, אימונים שונים לכוח המילואים של האי וכן העברת מטוסי קרב לבונקרים שנחפרו בצלע הרים בחוף המזרחי של טייוואן – שם הם יהיו מוגנים מפני גל תקיפות ראשון שבו צפוי הצבא הסיני לפתוח במקרה של פלישה. בין הספינות שמשתתפות בתרגיל גם ספינה חדשה לפריסת מוקשים בים, כמו גם ספינת קרב שמסוגלת לשגר טילים נגד ספינות ומכונה על ידי הצי הטייוואני "מחסלת נושאות מטוסים".
נשיאת טייוואן צאי אינג-וון עלתה הבוקר על סיפונה של אחת מספינות הצי ושיבחה את חיילי הצבא שמשתתפים בתרגיל. "התרגיל המצוין הוא רק דוגמה אחת ליכולות ולנחישות של חיילי הרפובליקה של סין להגן על המדינה", אמרה צאי לחיילים, כשהיא משתמשת בשמה הרשמי של טייוואן. "בואו נמשיך להגן יחד על המולדת. עבודה טובה!".
אף שצבאה של טייוואן מאומן למדי ומצויד בכלי נשק מתקדמים ביותר – בעיקר נשק מתוצרת אמריקנית – צבא סין נהנה מעליונות אדירה במספר החיילים והציוד שלו, וגם לו יש יכולות מתקדמות ביותר כגון מטוסי חמקן. דובר משרד החוץ הסיני ליג'יאן זלזל בדבריו אתמול ביכולותיה של טאיפיי: "הניסיון של טייוואן להתעמת עם צבא סין דומה לניסיון של גמל שלמה להפריע לכרכרה. בסופו של דבר, הוא נידון לכישלון".