תשע שעות אחרי רעידת האדמה העזה ביותר באזור זה יותר מ-80 שנה, רעש חזק נוסף פקד בצהריים (יום ב') את טורקיה, וגם הפעם הוא הורגש היטב בישראל. עוצמתו של הרעש שאירע בצהריים הייתה 7.7, מעט פחות מהרעידה בלילה, שעוצמתה הייתה 7.8. גם הפעם דיווחו מאות גולשים במייל האדום של ynet כי הרגישו את הרעש. ביישוב גני תקווה אף הופעלה אזעקה המתריעה על רעידת אדמה.
רעידת האדמה בטורקיה – העדכונים האחרונים:
• מספר ההרוגים עלה ל-1,892, מהם 1,121 בטורקיה והשאר בסוריה
• יותר מ-100 רעשי משנה אירעו מאז הרעידה הגדולה לפנות בוקר
• רעש נוסף בטורקיה, בעוצמה 7.7, הורגש בצהריים בישראל
• ישראל תשלח סיוע לטורקיה, ולבקשת אסד תעביר ציוד גם לסורים
• ממדי ההרג האמיתיים טרם התבררו, המחלצים עובדים בגשם ובשלג
הרעש שאירע בשעה 12:24 בצהריים בא אחרי יותר מ-100 רעשי משנה שאירעו מאז הרעידה האדירה ב-3:17 בלילה, בהם רעש משנה בעוצמה 6.7 ועוד שבעה רעשי משנה בעוצמה של יותר מ-5 דרגות. עם זאת גורמים בטורקיה הדגישו כי הרעש החזק בצהריים לא היה רעש משנה, אלא רעידת אדמה עצמאית, שהמוקד שלה היה בקרמנמארש שבדרום טורקיה, כ-80 ק"מ ממוקד הרעש שאירע ליד העיר גזיאנטפ בלילה. מוקד הרעש בצהריים היה בעומק של שני קילומטרים בבטן האדמה, והוא מעורר דאגה שמניין הקורבנות באסון יהיה גדול בהרבה מכפי שחששו ממילא עד כה.
לפי שעה מספר ההרוגים הרשמי מרעידת האדמה שאירעה לפנות בוקר עומד על 1,892 – כולם בטורקיה ובסוריה. בטורקיה עומד המניין על 1,121 הרוגים ו-5,383 פצועים, ובסוריה נמנו לפחות 771 הרוגים וקרוב ל-3,000 פצועים. באזורים שבשליטת משטרו של בשאר אסד דווחו 371 הרוגים, ובאזורים שבשליטת המורדים המתנגדים לו דווחו עוד 400.
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר בצהריים, זמן קצר לפני הרעש הגדול הנוסף, כי עדיין אי אפשר להעריך מה יהיה מספר ההרוגים הסופי, וארגון הבריאות העולמי, שהוא זרוע רשמית של האו"ם, הביע דאגה מהמצב באזורים מרוחקים בטורקיה שמהם טרם התקבלו דיווחים על תוצאות הרעש. ייתכן שיש בהם נפגעים רבים שטרם דווחו.
הרעידה בלילה, נזכיר, הייתה אחת מרעידות האדמה החזקות ביותר שנמדדו בעולם בשנים האחרונות, והחזקה ביותר במזרח התיכון ובטורקיה מאז 1939, אז פקד את צפון מזרח המדינה רעש בעוצמה זהה, 7.8, ו-30 אלף איש נהרגו בו.
הרעש הגדול לפנות בוקר הורגש הרחק מעבר לגבולות טורקיה וסוריה: בניינים וכלי רכב רעדו גם בישראל, ובביירות בירת לבנון יצאו תושבים מבוהלים לרחובות. את האדמה הזזה אפשר היה להרגיש גם בקפריסין, ואפילו בבירה המצרית קהיר. איטליה פרסמה אזהרת צונאמי, אבל שעות אחדות אחרי הרעש היא הסירה אותה.
גם את הרעש החזק בצהריים הרגישו הרחק מגבולות טורקיה, בין השאר בבירה הסורית דמשק, במוסול ובארביל שבעיראק, וכמובן בישראל. במגדלים במרכז הארץ נמלטו דיירים לרחוב או למרחב המוגן, ומגדל צ'מפיון בבני ברק, אחד המגדלים הגבוהים בישראל, פונה מיושביו.
יאנה מבאר יעקב, שמתגוררת בדירה בקומה ה-14, סיפרה ל-ynet כי לקחה את התינוק לממ"ד: "כל הבית רעד, לא יכולתי ללכת יציב. פחד אלוהים". דניאל, שעובדת בקומה ה-19 של בית קרדן בתל-אביב, העידה: "כל הבניין ירד למטה. עכשיו הסבירו לנו מה ההנחיות. בקומות הגבוהות הרגשנו את הרעידה בצורה ממש חזקה, היה בעיקר פחד".
יצוין כי בחצי השעה שאחרי הרעש העז בצהריים אירעו בטורקיה לפחות שתי רעידות משנה חזקות, בעוצמה של 5.7 ו-5.8, שלא הורגשו בישראל. מומחים מעריכים כי הרעידות האלה ימשיכו לפקוד את האזור בימים הקרובים. על רקע זה השעו את פעילותם כמה מתקנים חיוניים, בהם בית זיקוק בבניאס שבסוריה ונמל התעופה של אדנה שבטורקיה, אך זה חידש בהמשך את פעילותו.
"הייתי ברעידה של 1999. הרעש הלילה היה קשה יותר"
בטורקיה ובסוריה נמשכו בצהריים מאמצי החילוץ וההצלה, וכוחות החירום פועלים בקור ובגשם המקשים עליהם. מעת לעת נמצאים לכודים בחיים, אך החשש הוא שהרוגים רבים קבורים מתחת להריסות. הצלב האדום הטורקי קרא בצהריים לתרום דם, כדי שאפשר יהיה לשלוח אותו לאזורי האסון ולסייע לפצועים.
טורקיה היא מדינה המורגלת ברעידות אדמה, ומעת לעת היא מתמודדת עם רעשים קטלניים, אבל הרעידה הלילה הייתה חריגה ביותר. סינאן שהאן, תושב גזיאנטפ, השוכנת סמוך למוקד הרעש שהיה בלילה, סיפר שהוא עצמו היה באיסטנבול בזמן רעידת האדמה הגדולה של שנת 1999, שבה נהרגו כ-18 אלף איש, אבל פסק חד-משמעית: "הרעידה הלילה הייתה קשה יותר מהרעידה ההיא".
על רגעי הדרמה הלילה סיפר שהאן: "התעוררנו מהרעידה והחשמל נפל. שכבנו וחיכינו שהיא תיגמר. הבית שלנו התמלא בשברי זכוכיות. השתמשנו בפנס של הטלפון כדי להצליח לראות משהו ולהתלבש, ומיהרנו החוצה. כל מי שיכול היה להציל את עצמו ברח לאיפה שאפשר".
עשרות מדינות הציעו מאז הבוקר סיוע לטורקיה ולסוריה, בהן גם ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי משלחת ישראלית תצא לסייע לכוחות הטורקיים, ושעות אחר כך אמר כי הורה לסייע גם לנפגעים סורים בעקבות בקשה שהתקבלה. גורמים ישראלים אומרים כי משטר אסד עצמו הוא שביקש את הסיוע, וכי הבקשה הועברה דרך רוסיה. הסיוע הישראלי לסורים יהיה בדמות ציוד כגון תרופות, אוהלים ושמיכות, ואם תתבקש – ישראל תסכים גם לקלוט פצועים בישראל ולתת להם טיפול רפואי.
דאגה גדולה במיוחדת נוגעת לגורלם של ארבעה מיליון הפליטים הסורים שחיים באזורי השליטה של המורדים בצפון-מערב סוריה, לשם נמלטו מפני הרודן אסד בימי מלחמת האזרחים. בשנים האחרונות הם התקיימו שם ממילא בתנאים ירודים ביותר, בין השאר במחנות אוהלים שורצי מחלות ובבתים רעועים.
בעיירה ג'נדריס שנמצאת בשליטת המורדים במחוז חלב התנהלו בצהריים חיפושים קדחתניים בהריסות בניין בן כמה קומות שהתמוטט. "היו שם 12 משפחות, ואף אחד לא יצא החוצה. אפילו לא אחד", סיפר צעיר המום, שראשו היה חבוש. גברים צעירים נראו שם מפנים הריסות בידיים.
במאמצי החילוץ באזורי המורדים מסייע ארגון "הקסדות הלבנות". "אנחנו במרוץ נגד הזמן כדי להציל את חייהם של הלכודים. אפילו אם הצוותים שלנו מותשים, אין לנו זמן לנוח", אמר בצהריים ראאד פארס, איש הארגון. לדבריו שנים של הפצצות מצד צבאות סוריה ורוסיה גרמו לכך שרבים מהבניינים באזור היו רעועים ממילא, וקרסו בקלות ברגע שהאדמה רעדה: "לפחות עכשיו אף אחד לא יפציץ אותנו במהלך העבודה", אמר.
פורסם לראשונה: 12:35, 06.02.23