מספר המתפללים היהודים בהר הבית נמצא בעלייה, ואילו מספר צווי הרחקה בירידה חדה: כך עולה מנתונים שהגיעו לידי ynet ומעידים על יישום מדיניותו של השר לביטחון פנים איתמר בן גביר.
בתדירות שהולכת וגוברת, מתפרסמים תיעודים מהר הבית שחושפים כי יותר ויותר יהודים עולים להר - ומתפללים ומשתחווים בניגוד לכללי התפילה במקום. ולמרות שמדובר באחד האתרים הנפיצים במזרח התיכון, שכל החלטה לא נכונה בו עלולה לגרום למשבר בין לאומי ולמהומות, המשטרה מצמצמת את התערבותה: לפי הנתונים הפנימיים של מחוז ירושלים, חלה ירידה של כ-40% במתן צווי הרחקה, המוצאים על ידי מפקד המחוז.
לפי הנתונים בתשפ"ג עלו להר 44,317 יהודים, ואילו בשנת תשפ"ד 51,223 - עלייה של כ-14%. עם זאת, בשנת 2023 הוציא מפקד מחוז ירושלים 271 צווי הרחקה מנהליים ממתחם הר הבית, בעקבות הפרות כללי התפילה וחשש לשלום הציבור. בשנת 2024, בתקופת זמן מקבילה, הוציא מפקד המחוז רק 163 צווים, שמטרתם לשמור על ביטחון הציבור והסדר במקום. כאמור, מדובר בירידה דרמטית של כ-40% בפעילות האכיפה וההרחקה בהר הבית.
במקביל לירידה באכיפה המשטרתית, חלו גם שינויים בהצהרות המדיניות - שעוררו ביקורת ציבורית ופוליטית רבה. בחודש יולי האחרון אמר השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בכנסת: "אני הדרג המדיני, והדרג המדיני מתיר תפילת יהודים בהר הבית", ובכך קרא למעשה לשינוי בסטטוס־קוו ההיסטורי במקום. באותו כנס הוסיף השר כי התפלל בעצמו בהר הבית והצהיר על זכותם של יהודים להתפלל במקום.
רק חודש קודם לכן, בן גביר הצהיר במהלך מצעד הדגלים בירושלים כי "יהודים התפללו בחופשיות בהר הבית" - ולשכת ראש הממשלה נאלצה לסתור את דבריו ולהבהיר כי "אין שינוי בסטטוס־קוו". באוגוסט האחרון השר שוב עורר סערה כשקרא להקים בית כנסת בהר הבית, מה שגרם לשר הפנים משה ארבל לקרוא לנתניהו “להעמיד אותו במקום”. גם הפעם לשכת ראש הממשלה הבהירה שאין שינוי במעמד האתר.
גם האמריקאים התייחסו למגמת השינוי, ודובר שגרירות ארה"ב בישראל מסר לאחר הצהרות בן גביר כי "כל פעולה חד־צדדית המסכנת את הסטטוס־קוו אינה מתקבלת על הדעת. אנו מכירים בחשיבותו של האתר הקדוש הזה ולכן אנו קוראים לכל הצדדים לכבד את הסטטוס־קוו של האתר".
ממשטרת ישראל נמסר: "משטרת ישראל פועלת לאבטח ולאפשר ביקורים של תיירים וישראלים. חריגות מכללי הביקור וכל ניסיון להפר את הסדר הציבורי, מטופלים באופן מקצועי".
משלכת השר בן גביר נמסר: "המשטרה פועלת לפי החוק, ואיננה מבצעת רדיפה גזענית נגד יהודים החפצים לבקר במקום שהוא סלע קיומנו".