נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הצהיר הערב (יום ה') כי הוא מתכוון להתמודד על כהונה נוספת בבחירות לנשיאות שייערכו ב-2024. ביידן לא התחייב לכך באופן מוחלט, אבל כשנשאל אם ירוץ שוב לתפקיד אמר: "כן, התוכנית שלי היא להתמודד על עוד כהונה. זו הציפייה שלי". בהמשך, כשנשאל על העניין שוב, הוסיף סייג קל: "אף פעם לא הייתי מסוגל לתכנן 4.5 או 3.5 שנים קדימה בוודאות".
ביידן אמר את הדברים במסיבת העיתונאים הראשונה שלו מאז כניסתו לבית הלבן – מסיבת עיתונאים שבה נאלץ להתמודד עם שאלות קשות על משבר המהגרים ההולך וגובר בגבול הדרומי. הוא נדרש גם לכמה סוגיות בינלאומיות, וכשנשאל על נשיא סין הצהיר: "אין לו עצם דמוקרטית אחת בגוף".
הצהרתו של ביידן כי הוא מתכוון להתמודד שוב על הנשיאות מעוררת עניין משום שבנובמבר האחרון מלאו לו 78, וכבר עכשיו הוא הנשיא המבוגר ביותר בתולדות ארה"ב. גילו המתקדם והספקות שניסו יריביו לזרוע בנוגע לבריאותו כבר בקמפיין הבחירות הקודם גרמו לרבים בארה"ב להעריך כי ביידן יבחר לשמש נשיא של כהונה אחת בלבד, וב-2024 יפנה את הכיסא למועמד צעיר יותר משורות המפלגה הדמוקרטית, אולי סגניתו קמלה האריס. הערב הצהיר ביידן גם כי הוא מתכוון לשמור את האריס כסגניתו במרוץ של 2024 אם אכן יתמודד בו.
נשיאי ארה"ב שקדמו לביידן נהגו בדרך כלל לכנס מסיבת עיתונאים ראשונה כבר במהלך 60 הימים הראשונים לכהונתם, אבל לביידן מלאו 60 ימים בתפקיד כבר בשבוע שעבר, והעובדה שלא מצא בהם זמן לערוך מסיבת עיתונאים כזו עוררה תהיות הולכות וגוברות מצד עיתונאים אמריקנים. היום הוא התייצב, ונאלץ להתמודד עם כמה שאלות קשות.
בחלקים גדולים ממסיבת העיתונאים הערב מצא עצמו ביידן הודף ביקורת על מדיניות ההגירה שלו, בצל הגידול החד שנרשם בשבועות האחרונים במספר המהגרים הבלתי חוקיים המגיעים לגבול בין מקסיקו לארה"ב. במסיבת העיתונאים טען ביידן כי העלייה במספר המהגרים איננה חריגה, וכי עלייה כזו אופיינית מאוד לתקופה זו של השנה, שבה מזג האוויר חם פחות ולמהגרים נשקפת סכנה פחותה מהחום והיובש של המדבר. כשנשאל מתי יגיע לגבול הדרומי כדי להתרשם מהמצב שם השיב שהוא אינו יודע, ואחר כך טען שהמצב בגבול "כבר משתפר". הנשיא האמריקני אמר כי בסוגיות ארוכות טווח כמו משבר המהגרים יחל להתמקד אחרי הטיפול בקורונה.
100 אלף נתפסו בחודש
משבר המהגרים בגבול עם מקסיקו הופך בשבועות האחרונים לסוגיה הומניטרית ופוליטית בוערת בארה"ב: מאז כניסתו של ביידן לתפקיד החל ממשלו לבטל תקנות הגירה שונות שהנהיג ממשל טראמפ ושנתפסו בעיני הדמוקרטים כלא-הומניות, ובמקביל חלה עלייה גדולה במספר המהגרים המגיעים לגבול בין מקסיקו לארה"ב – בעיקר מגואטמלה, הונדורס ואל-סלבדור. בחודש פברואר לבדו עצר משמר הגבול האמריקני כ-100 אלף מהגרים בגבול הדרומי – המספר החודשי הגבוה ביותר מאז אמצע 2019, אז נעצרו כ-140 אלף. השר לביטחון המולדת, אלחנדרו מיורקס, הצהיר בשבוע שעבר כי קצב הגעת המסתננים לגבול זה הוא כעת הגבוה ביותר זה 20 שנה.
רפובליקנים מבקרי ביידן טוענים כי גישתו הרכה כלפי המהגרים נאיבית וגורמת לגידול החד במספרם, ושלשום הצטרף אל המבקרים גם נשיא מקסיקו, אנדרס מנואל לופס אוברדור, כשהצהיר כי מדיניות ביידן עוררה בקרב תושבים במרכז אמריקה את הציפייה שאם יסתננו לארה"ב כעת יזכו ליחס טוב מבעבר, ולכן הם יוצאים למסע המסוכן. הערב הדף ביידן את הטענה לקשר בין הדברים: "זה קורה בכל שנה – יש עלייה משמעותית במספר האנשים שמגיעים לגבול בחודשי החורף", טען. "הייתי רוצה לחשוב שהם באים כי אני בחור נחמד, אבל זה לא בגלל זה". בפועל, מספר המהגרים המגיעים בחודשיים האחרונים כן גבוה יותר מאשר בתקופות מקבילות בשנים עברו.
במסיבת העיתונאים הערב האשים ביידן את טראמפ בהריסת חלקים ממערכת ההגירה של ארה"ב, ואמר כי כעת ממשלו מנסה לשקם את המערכת הזו ולהתאים אותה לגידול הנוכחי במספר המהגרים.
המהגרים המגיעים לגבול הדרומי של ארה"ב מועברים אל מתקני מעצר עמוסים לעייפה, ומשם הם משוחררים לשטח ארה"ב או מגורשים בחזרה למקסיקו, בהתאם למעמדם. קטינים המגיעים ללא הוריהם נשלחים למרכזי קליטה פדרליים, וגם אלה מתמלאים במהירות בשבועות האחרונים. נכון ליום שלישי האחרון הוחזקו בידי משמר הגבול האמריקני כ-5,000 ילדים, ועוד כ-11,551 ילדים הוחזקו במרכזי קליטה של משרד הבריאות. הדיווחים על התמלאות המתקנים הזמניים שבהם מוחזקים קטינים, על הצפיפות בהם ועל התנאים שבהם שוהים הילדים ובני הנוער עוררו בשבועות האחרונים ביקורת חריפה במחנה הדמוקרטי, ולרבים הם הזכירו התיאורים משם את המצב ב"מחנות הילדים" שעוררו זעזוע עולמי בתקופת טראמפ.
הערב הגן ביידן על החלטתו להעניק מקלט וטיפול לילדים החוצים את הגבול, ואמר כי מלבד ממשל טראמפ – שום ממשל אמריקני אחר לא סירב לטפל בילדים האלה ולתת להם מחסה: "אני לא הולך לעשות את זה", אמר. "אני לא מתכוון להתנצל על כך ששמתי קץ לתוכניות שלא התקיימו לפני שטראמפ הפך לנשיא ושהייתה להן השפעה שלילית ביותר על החוק, על החוק הבינלאומי ועל כבוד האדם".
נסיגה מאפגניסטן? לא ב-1 במאי
במסיבת העיתונאים הערב התייחס ביידן גם לשורה של סוגיות אחרות, ובראשן משבר הקורונה. ביידן, שהבטיח להשלים מתן 100 מיליון חיסונים ב-100 ימיו הראשונים בתפקיד, הכריז כי כעת, משהיעד הושג הרבה לפני כן (ביידן נמצא בתפקיד רק מעט יותר מ-60 ימים, ו-100 זריקות כבר ניתנו), היעד החדש הוא 200 מיליון חיסונים ב-100 ימיו הראשונים בתפקיד.
ביידן דיבר במסיבת העיתונאים גם על שורה של נושאי חוץ, והראשון שבהם היה הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן: לפי הסכם השלום שחתם ממשל טראמפ עם ארגון הטרור טליבאן, כל החיילים האמריקנים אמורים לסגת מהמדינה עד 1 במאי, אבל לאחרונה אותת הממשל האמריקני כי ארה"ב תצטרך לדחות מעט את הנסיגה הזו משום שהיא עדיין אינה ערוכה לכך, במיוחד בהתחשב בעובדה שהטליבאן וממשלת אפגניסטן לא הגיעו להסכם שלום זה עם זה. הערב הודה ביידן כי "יהיה קשה" לעמוד ביעד של נסיגה ב-1 במאי, והצהיר כי ארה"ב תעזוב את אפגניסטן "בדרך בטוחה ומסודרת". לצד זה הוסיף כי הוא אינו יכול לתאר לעצמו מצב שבו הכוחות האמריקניים עדיין יהיו באפגניסטן בשנה הבאה.
ביידן נשאל גם על צפון קוריאה, שהשבוע ביצעה ניסויים בירי טילים לראשונה מאז כניסתו לתפקיד, בצעד שנתפס כמבחן לקשיחותו ונחישותו מולה. במסיבת העיתונאים אמר הנשיא האמריקני כי אם צפון קוריאה תבחר להסלים את המצב – תבוא תגובה. הוא הוסיף כי ירי הטילים הוא הפרה של החלטות האו"ם.
שי ופוטין לא רואים עתיד לדמוקרטיה
הנשיא האמריקני דיבר גם על נשיאה של סין, שנמצאת בעימות דיפלומטי הולך ומחריף עם ארה"ב, ואמר כי "לשי ג'ינפינג אין עצם דמוקרטית אחת בגוף". ביידן אמר כי הבהיר לנשיא הסיני שוושינגטון אינה חותרת לעימות עם בייג'ינג, אבל תתעקש שסין תשחק לפי הכללים הבינלאומיים ותנהל תחרות הוגנת וסחר הוגן.
ביידן אמר כי יש לו "שעות על גבי שעות" של שיחות עם שי מהימים שבהם כיהן כסגן נשיא ארה"ב, וכי הוא משוכנע שהנשיא הסיני אינו מאמין שלדמוקרטיה יש עתיד. "הוא אחד מהחבר'ה, כמו פוטין, שחושבים שאוטוקרטיה היא העתיד, ושדמוקרטיה אינה יכולה לתפקד בעולם שנעשה יותר ויותר מסובך. אין לו עצם דמוקרטית אחת בגופו, אבל הוא בחור חכם-חכם". ביידן אמר שלו עצמו יש השקפה שונה לגבי העתיד, השקפה שתדרוש מארה"ב להשקיע משאבים רבים בעובדים האמריקנים ובמדע האמריקני כדי להתחרות בסין.
ביידן הוסיף כי ארה"ב צריכה לשתף פעולה עם בעלות בריתה כדי למצות את הדין עם סין על מעשיה בטייוואן, הונג קונג וים סין הדרומי, ועל היחס שלה למיעוט האויגורי, שלפי דיווחים רבים מבניו ובנותיו כלואים במחנות חינוך מחדש בחבל שינג'יאנג.