נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ממשיך לתקוף את עמנואל מקרון, בעקבות אמירות של נשיא צרפת שעוררו סערה בעולם המוסלמי. ארדואן קרא גם היום למקרון לעבור "טיפול נפשי" בגלל מה שאמר על המוסלמים והאיסלאם, בשעה שנשמעות קריאות להטיל חרם על מוצרים צרפתיים. במשרד החוץ הצרפתי קראו הערב למדינות מוסלמיות להימנע מחרם שכזה. "הקריאות לחרם חסרות בסיס וצריכות להיפסק מיד, יחד עם המתקפות על המדינה שלנו – שמי שמקדם אותן הוא מיעוט קיצוני", אמרו במשרד החוץ הצרפתי.
ברביעי, אחרי שאיסלאמיסט קיצוני רצח את המורה סמואל פאטי מכיוון שהראה לתלמידיו קריקטורות של הנביא מוחמד, מקרון התחייב שצרפת "לא תוותר על הקריקטורות" ושפאטי "נרצח בגלל שהאיסלאמיסטים רוצים לקחת לנו את העתיד שלנו". עוד לפני הדברים האלה מקרון עורר סערה, כשהכריז בתחילת החודש שיילחם ב"בדלנות האיסלאמיסטית", שמתפשטת בחלק מהקהילות המוסלמיות בצרפת. הוא כינה את האיסלאם "דת במשבר".
ארדואן קרא אתמול למקרון לגשת ל"טיפול נפשי" בעקבות היחס שלו למיליוני המוסלמים בצרפת. "הוא זקוק לטיפול ברמה הנפשית. מה עוד אפשר לומר לראש מדינה שאינו מבין את חופש האמונה ומתנהג כך למיליוני אנשים החיים בארצו, בעלי אמונה אחרת?", תהה ארדואן בביקור בעיר קייסרי. בעקבות הדברים פריז החזירה את השגריר מאנקרה להתייעצות.
ארדואן לא חזר בו והמשיך לתקוף את מקרון. היום הוא אמר שהיחס של מקרון אליו "אובססיבי" ושנשיא צרפת מתעסק בו "יום ולילה". לדבריו, "מקרון ממש חייב לעבור בדיקות נפשיות. האיש שמנהיג את צרפת איבד את דרכו. הוא עסוק בארדואן כל היום. תסתכל קודם על עצמך ועל מה שאתה עושה. אמרתי אתמול בקייסרי, הוא ממש חייב להיבדק".
היחסים הצוננים בין צרפת לטורקיה (שתי חברות בברית נאט"ו) החריפו בעקבות כמה נושאים גיאופוליטיים, מהסכסוך בין יוון לטורקיה על המשאבים בים התיכון ועד למלחמה בקווקז בין ארמניה לאזרבייג'ן. שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, אמר שדבריו של ארדואן לדברים של ארדואן "בלתי מקובלים" וקרא להפסיק את הרטוריקה המסוכנת.
ראש ממשלת פקיסטן אימראן חאן האשים את מקרון ב"תקיפת האיסלאם". הוא צייץ בטוויטר שהמנהיג הצרפתי יכול היה לבחור בגישה פייסנית, ובמקביל להבהיר שאין מקום לקיצוניים, אך בחר להחריף את הקיטוב – "שבאופן בלתי נמנע מוביל להקצנה". הכעס על מקרון גלש לרחובות כמה ערים מוסלמיות, שבהן מתקיימות בימים האחרונים הפגנות נגד מקרון וצרפת.
בדיר אל-בלאח ברצועת עזה פלסטינים שרפו תמונות של מקרון וקראו לדבריו "מתקפה ועלבון נגד האיסלאם". בתנועת חמאס אמרו: "אנחנו מגנים את דבריו של נשיא צרפת, ואת מי שמעליב את הנביא מוחמד, בין אם באמצעות מילים, מעשים, מחוות או ציורים".
גם ביפו מחו אתמול על דבריו של מקרון, בהפגנה שבה השתתפו כ-200 איש שהתאספו מול בית השגריר הצרפתי. היום התקיימה הפגנה נגד מקרון גם באום אל-פחם. בלוב גולשים ברשתות החברתיות קראו לצאת לרחובות בעקבות דבריו של מקרון. הקריאה להפגין פורסמה גם בערוץ טלוויזיה שמזוהה עם המופתי סדק אל-גריני, דמות בכירה ושנויה במחלוקת בלוב. "אם מנהיג מוסלמי היה מספק התבטאויות גזעניות ועוינות כל כך על המערב כמו שמקרון דיבר על האיסלאם, הוא היה מואשם בקיצוניות, בגזענות ובטרור", אמר.
בהפגנות בכמה ערים ויישובים ולוב התקיימו הפגנות שבהן המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין השאר "הנביא הוא הקו האדום", בצירוף תמונות של מקרון עם סימון של קו אדום על פניו. "כמוסלמים זו החובה שלנו לכבד את כל הנביאים, אז אנחנו מצפים מדתות אחרות לעשות את אותו הדבר", אמרה פטימה מחמוד, עקרת בית בת 56 שתשתתף בהפגנה בטריפולי. היא ציינה ש"דמוניזציה של האיסלאם והמוסלמים" לא תתרום לשקט ברחוב הצרפתי.
משרד החוץ הירדני אמר אתמול שהוא מגנה את "הפרסום המתמשך של הקריקטורות של הנביא מוחמד – תחת התירוץ של חופש הביטוי". כמו כן גינתה ירדן "כל אפליה וניסיונות מטעים שנועדו לקשור את האיסלאם לטרור". ירדנים רבים שינו בפייסבוק את תמונת הפרופיל שלהם, והוסיפו את המשפט: "מכבדים את מוחמד, הנביא של אללה".
ירדן בחרה שלא לתקוף ישירות את מקרון. עם זאת, מפלגת האופוזיציה "חזית הפעולה האיסלאמית", קראה לנשיא צרפת להתנצל על הדברים והפצירה באזרחים להחרים מוצרים צרפתיים. קריאות דומות לחרם נשמעו גם בכוויית, בקטאר, באלג'יריה ובמדינות מוסלמיות אחרות. עשרות חנויות בכוויית הודיעו על חרם מוצרים צרפתיים בעקבות דבריו של מקרון. ברשתות החברתיות פורסמו תמונות של עובדים במרכולים בכוויית מורידים מהמדפים גבינות צרפתיות. גם בדוחא שבקטאר הורדו מהמדפים מוצרים צרפתיים.
נייף פלאח מוברק אל-חג'רף, מזכ"ל מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, אמר בסוף השבוע שדבריו של מקרון היו חסרי אחריות ושהם עלולים "להגביר את התפשטות תרבות השנאה". בשישי אוניברסיטת קטאר הודיעה שבעקבות "פגיעה מכוונת באיסלאם ובסמליו" התקבלה החלטה לדחות את שבוע התרבות הצרפתית שאמור היה להתקיים במוסד.