נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ורעייתו ג'יל התארחו אתמול (יום א') אצל מלכת אנגליה אליזבת השנייה בטירת ווינדזור. הפגישה נערכה בתום ועידת ה-G7 (שבע הכלכלות הדמוקרטיות הגדולות בעולם) שהתקיימה בדרום אנגליה, וכללה קבלת פנים של משמר כבוד מלכותי ותה של אחר הצהריים.
"אני לא חושב שהיא תיעלב, אבל היא מזכירה לי את אמא שלי, במראה שלה ובנדיבות", אמר ביידן לכתבים בשדה התעופה הית'רו, זמן קצר לפני שעזב את לונדון ליעד הבא במסע שלו, פסגת נאט"ו בבריסל. "היא אדיבה ביותר, זה לא מפתיע. הייתה לנו שיחה נהדרת".
ביידן אמר כי בפגישתם, שנמשכה כ-40 דקות, שוחחה איתו המלכה על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שעמו ייפגש בהמשך השבוע, ועל נשיא סין שי ג'ינפינג. "הייתה לנו שיחה ארוכה", אמר הנשיא והוסיף כי הזמין את המלכה לבית הלבן.
המלכה בת ה-95, שהופיעה בתלבושת פרחונית ורודה זוהרת, בירכה בחום את ביידן ואת הגברת הראשונה ג'יל בחצר הטירה. הנשיא, שלא הסיר את משקפי השמש כמעט לכל אורך קבלת הפנים, בחן את משמר הכבוד לפני שתזמורת צבאית ניגנה את ההמנון האמריקני. לאחר מכן נכנסו לטירה לשתות תה.
המלכה כבר פגשה את הנשיא ואת רעייתו בביקורם הנוכחי בבריטניה: ביום שישי היא אירחה קבלת פנים למנהיגי ה-G7 ובני זוגם במחוז קורנוול שבדרום-מערב אנגליה, שם נערכה הפסגה בת שלושת הימים. לפני כן אמרה ג'יל ביידן שהיא ובעלה מצפים לפגוש את המלכה, וכי זה יהיה החלק המרגש ביותר עבורם בביקור.
ביידן הוא הנשיא האמריקני החמישי שהמלכה מארחת בטירת ווינדזור. ב-2018 אירחה שם את דונלד טראמפ, שעורר אי נעימות כשאיחר לקבלת הפנים ולאחר מכן כאשר צעד לפני המלכה במקום ללכת לצדה לאורך סקירת המשמר. ב-2016 התארח בווינדזור ברק אובמה, ב-2008 התארח ג'ורג' בוש הבן, וב-1982 אירחה המלכה את רונלד רייגן. במהלך 69 שנות כהונתה היו 14 נשיאים אמריקנים, והמלכה אליזבת פגשה את כולם מלבד לינדון ג'ונסון.
למרות האבל על מות בעלה הנסיך פיליפ לפני כחודשיים, המלכה הייתה נחושה למלא את חובותיה הרשמיות כראש המדינה במסגרת אירוח פסגת ה-G7. אחרי שערכה קבלת פנים למנהיגים ביום שישי, בשבת היא חזרה לווינדזור לקראת המצעד הצבאי לציון יום הולדתה הרשמי, הראשון שציינה ללא פיליפ.
מנהיגי ה-G7 יתרמו מיליארד מנות חיסון נגד קורונה
ביידן ביקר בלונדון בתום ועידת ה-G7, שבה סיכמו המנהיגים לתרום מיליארד מנות חיסון נגד קורונה למדינות עניות בשנה הקרובה, להגביר את המאבק בשינויי האקלים ולגבש חזית אחידה מול האתגרים שמציבה סין.
"נרתום את כוח הדמוקרטיה, החירות, השוויון, שלטון החוק וכיבוד זכויות האדם כדי להשיב לשאלות הגדולות ביותר ולהתגבר על האתגרים הגדולים ביותר", הבטיחו מנהיגי ארה"ב, בריטניה, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה ויפן בהצהרת הסיכום.
בהודעת הסיכום קראו המנהיגים לסין לשמור על זכויות אדם וחירויות בסיסיות בשינג'יאנג ובהונג קונג. "המנהיגים ימשיכו בהתייעצויות על גישות קולקטיביות כלפי מדיניותה המאתגרת, שמערערת את האפשרות לקיים פעילות הוגנת ושקופה של הכלכלה העולמית", נכתב עוד בנוגע לסין.
גם רוסיה הוזכרה, ובהצהרה נכתב כי מנהיגי ה-G7 דורשים ממנה לפעול לעצירת התקפות הסייבר על עסקים במערב ולחדול מ"התנהגותה המערערת את היציבות".
ביידן התקבל בזרועות פתוחות על ידי מנהיגי ה-G7 האחרים לאחר התקופה הסוערת בזמן כהונתו של טראמפ. "זה נהדר שיש נשיא אמריקני שהוא חלק מהמועדון ומוכן מאוד לשתף פעולה", אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון. "פעם זה היה כאוס מוחלט", אמר גורם שהשתתף בשיחות.
הנשיא האמריקני כבר המשיך ליעד הבא במסע הראשון שלו מעבר לים, ואמש הגיע לבריסל לקראת פסגת נאט"ו וראשי האיחוד האירופי שתיפתח היום. לאחר טקס קבלת פנים קצר עם ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו נכנס הנשיא ללימוזינה משוריינת ונסע לשגרירות ארה"ב בבריסל.
אחרי פסגת נאט"ו, ביום רביעי יקיים ביידן את הפסגה הראשונה שלו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בז'נבה. הפסגה בז'נבה תהיה הזדמנות עבור ביידן לדרוש מפוטין תשובות על הדברים שמטרידים את ארה"ב – בין השאר מתקפת הסייבר הגדולה נגד אמריקה שמיוחסת לרוסים, כליאתו של פעיל האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני, התוקפנות של מוסקבה כלפי אוקראינה ושלל נושאים אחרים. ג'ייק סליבאן, היועץ של ביידן לביטחון לאומי, אמר שביידן ילחץ על פוטין בנושאים שחשובים לארה"ב. "הנשיא פוטין יודע שלא אהסס להגיב לפעולות מזיקות עתידיות", הצהיר ביידן לקראת הפסגה.
לקראת הפגישה התייחס פוטין ליחסי רוסיה עם ארה"ב בריאיון, ואמר שהיחסים הללו הגיעו לשפל. "יש לנו מערכת יחסים דו-צדדית שהידרדרה לנקודת השפל הנמוכה ביותר בשנים האחרונות", אמר פוטין בריאיון שפורסם בסוף השבוע, אך ציין כי הוא מעריך שיוכל לעבוד עם ביידן.