שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף המשיך הבוקר (יום ג') לשגר איומים לעבר ישראל בעקבות הפגיעה באתר הגרעין בנתנז, והצהיר כי טהרן תגיב בצורה נחרצת לתקיפה שיוחסה לירושלים - תחילה בידי "גורמים במערב" ובהמשך בידי האיראנים עצמם.
"ישראל לקחה הימור רע מאוד", אמר זריף במסיבת עיתונאים משותפת שקיים הבוקר בטהרן עם עמיתו הרוסי סרגיי לברוב. לדברי זריף, הפגיעה באתר העשרת האורניום המרכזי של איראן רק תחזק את מעמדה בשיחות הגרעין הנערכות בווינה וצפויות להתחדש מחר. בווינה מנהלות וושינגטון וטהרן מגעים לא-ישירים על החייאת הסכם הגרעין מ-2015, שאותו איראן מפרה כעת במחאה על הפרישה האמריקנית ממנו תחת דונלד טראמפ, שחידש את הסנקציות האמריקניות.
"אני מבטיח לכם שבעתיד הקרוב צנטריפוגות מתקדמות יותר יותקנו במתקן בנתנז", אמר זריף, שאתמול הפך לבכיר הראשון בטהרן שמפנה אצבע מאשימה לעבר ישראל, תוך שהוא מבטיח נקמה. "הישראלים חשבו שהמתקפה תחליש אותנו בשיחות בווינה, אבל להפך - מעמדנו רק יתחזק".
זריף פנה בדבריו לארה"ב ואמר כי לא תשיג אף יתרון במשא ומתן באמצעות פעולות של חבלה או סנקציות. הוא הזהיר את האמריקנים שפעולות כאלו "יסבכו את הסיטואציה עבורם". דבריו מגיעים על רקע הערכות של פרשנים שונים, הרואים בפעולה בנתנז ניסיון לכאורה מצד ישראל לחבל בשיחות – בעוד אחרים מסבירים כי ייתכן שהפגיעה ביכולת העשרת האורניום האיראנית מחלישה דווקא את יכולת המיקוח של טהרן במשא ומתן.
כך או כך, האמריקנים הכחישו אמש מעורבות בפגיעה באתר הגרעין, והבוקר דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" מפי גורמים המעורבים בפרטים ש"ככל הנראה" בכירים בממשל ביידן לא קיבלו התראה מראש על התקיפה. גורמים בבית הלבן ובמחלקת המדינה האמריקנית אמרו כי עדיין אינם יודעים אם האיראנים יופיעו להמשך שיחות הגרעין בווינה.
בטהרן מחוקקים קראו לזריף להשעות את השיחות, ואמרו כי איראן אינה יכולה לשאת ולתת כשהיא תחת מתקפה. "לשיחות תחת לחץ אין משמעות", אמר עבאס מוגטאדי, סגן יו"ר ועדת הביטחון הלאומי בפרלמנט. "זה מסר שהעברנו באופן מאוד ברור".
על התקרית בנתנז דיווחה טהרן ביום ראשון בבוקר, יממה בלבד לאחר שהשלטונות בה חשפו לרגל "יום הגרעין" בשבת צנטריפוגות חדשות ומתקדמות יותר באתר הגרעין. לפי הדיווחים בנתנז אירע פיצוץ שבו נפגעה המערכת שמספקת חשמל לצנטריפוגות הממוקמות בחלק התת-קרקעי של האתר. בדיווח ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי לאיראן עשויים להידרש כעת לפחות תשעה חודשים כדי לחדש את העשרת האורניום בנתנז.
למרות זאת, באיראן טוענים כי מלאכת העשרת האורניום בנתנז התחדשה במהירות. קאזם גריבאבדי, נציגה של טהרן בארגונים הבינלאומיים השונים בווינה, בהם גם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, אמר בראיון שפורסם הבוקר בערוץ האיראני PressTV כי העשרת האורניום באתר לא נפסקה. לדבריו, הצנטריפוגות שנפגעו – מהדגם הישן IR-1 – הוחלפו במהירות בצנטריפוגות מתקדמות יותר, שיכולות להעשיר אורניום ביעילות של 50% יותר מאותן צנטריפוגות ישנות.
הלילה נחשפו ב"ניו יורק טיימס" פרטים חדשים על הפעולה הדרמטית במתקן הגרעין. גורם מודיעין ששוחח עם העיתון האמריקני אמר כי מטען נפץ הוברח לאתר, והופעל מרחוק. לפי אותו גורם, פיצוץ המטען פגע הן במערכות החשמל המרכזיות והן במערכות הגיבוי. פריידון עבאסי, ראש ועדת האנרגיה בפרלמנט האיראני, אישר זאת למעשה בריאיון בטלוויזיה האיראנית אתמול.
"תוכנית האויב הייתה יפה מאוד", אמר עבאסי, בעבר ראש סוכנות הגרעין של איראן שנפצע ב-2010 בניסיון התנקשות שגורמים זרים ייחסו לישראל. "אני מסתכל על זה מנקודת מבט מדעית. הם חשבו על זה והשתמשו במומחים שלהם ותכננו את הפיצוץ כך שהן מערכת הכוח המרכזית והן מערכת החירום ייפגעו". הבוקר התייחס לתקרית גם דובר הממשלה בטהרן, עלי רביעי, שאמר כי "החבלה ביום ראשון התרחשה בתעלת כבלי חשמל המובילה אל הצנטריפוגות". לדבריו, "זו לא הייתה מתקפה חיצונית ומיקום החבלה נקבע בצורה מדויקת".
האתר בנתנז הוא כאמור אתר העשרת האורניום המרכזי של איראן, והוא שוכן במדבר במחוז איספהאן שבמרכז המדינה. חלקו בנוי מעל הקרקע וחלקו מתחתיה – כדי להגן עליו מפני הפצצות. ביולי של השנה שעברה פרצה בו שריפה כתוצאה מפיצוץ, ובחודשים שלאחר מכן דווח במערב – וגם גורמים איראנים טענו כך – כי ישראל היא שהייתה אחראית לאירוע הזה, שבו נשרף אתר לאחסון צנטריפוגות מתקדמות. בשנת 2010 פגע במתקן בנתנז וירוס המחשבים "סטקסנט" ששיבש את פעילותן של הצנטריפוגות בו וגרם להן נזק כבד. במערב דיווחו כי ארה"ב וישראל הן שעמדו מאחורי פיתוחו והחדרתו של הווירוס.