בחודשים האחרונים פורסמו אזהרות מצד גורמים בלבנון ובעולם לגבי המצב הכלכלי החמור שבו נמצאת המדינה. היום נשמעה אחת הקריאות המשמעותיות ביותר: מפקד הצבא הלבנוני, ג'וזף עאון, הזהיר כי לבנון מתמודדת עם משבר חסר תקדים – שברור שלא ייפתר בזמן הקרוב.
עאון נאם בכנס מקוון לגיוס תרומות לצבא הלבנוני, שנערך בהשתתפות 20 מדינות, בחסות צרפת ובתמיכת האו"ם. בניגוד לכנסים קודמים - שנועדו לספק נשק וציוד צבאי - מטרת הכנס הזה הייתה לספק סיוע הומניטארי שבדרך כלל מועבר למדינות שמתמודדות עם סכסוך ממושך, או עם תוצאות של אסון טבע הרסני. גורם בצבא צרפת אמר לסוכנות הידיעות AFP כי צבא לבנון זקוק בין השאר לקמח, חלב, דלק, תרופות וחלקי חילוף.
בנאום שלשום, לקראת הכנס, אמר הרמטכ"ל עאון: "אנחנו עושים את הבלתי אפשרי כדי להקל על הסבל ועל המצוקה של החיילים שלנו. אנחנו נאלצים לפנות לבעלות הברית שלנו כדי להבטיח שיגיע סיוע, ואני מוכן ללכת עד סוף העולם כדי להשיג סיוע שיאפשר לצבא להמשיך לעמוד על הרגליים".
בכנס גיוס התרומות הזהיר עאון: "המשך ההידרדרות של המצב הכלכלי בלבנון יגרום לבסוף לקריסת מוסדותיה ובהם גם הממסד הצבאי - וכך תהפוך המדינה כולה לחשופה מבחינה ביטחונית. הצבא הוא המוסד האחרון שמחזיק מעמד, והוא גם הערובה לביטחון וליציבות בלבנון ובאזור. כל פגיעה בו תגרום לקריסת הישות הלבנונית ולאנרכיה".
עאון ציין לשבח את הביצועים של אנשי הצבא שמתמודדים עם התנאים הקשים הללו "בנחישות, בהתמדה, במשמעת ובאמונה בקדושת המשימה״ - חרף העובדה כי הפיחות בערך הלירה הלבנונית גרם לירידה דרמטית במשכורת שלהם. לקראת הכנס אמר גורם ביטחוני בלבנון שהצבא זקוק לסיוע כדי שחייליו, שחלקם מתקשים להתקיים, יוכלו לשרוד את המשבר הכלכלי הקשה. הוא הוסיף שהצבא זקוק למזון ולסיוע רפואי.
המטבע הלבנוני איבד 90% מערכו במהלך המשבר הכלכלי. משכורת בסיסית של חייל לבנוני עומדת על 1.2 מיליון לירות לבנוניות לחודש – כ-80 דולר לפי השווי בשוק השחור. הרמטכ"ל הלבנוני אמר כי לצלילת ערך המטבע יש השפעה חריפה גם על מוצרי המזון, ההוצאות על טיפולים רפואיים והמשמות התפעוליות של הצבא.
שרת ההגנה של לבנון, זינה עכר, הצטרפה לאזהרתו של עאון והבהירה כי הצבא הוא הערובה ליציבות של לבנון ולביטחונם של תושבי המדינה. עכר ציינה בפני המשתתפים בכנס את תפקידו המשמעותי של צבא לבנון בכל הנוגע לסיכול פעילות טרור בשטחי המדינה, לשמירה על גבולותיה ולביצוע החלטה 1701 של מועצת הביטחון בשיתוף פעולה עם כוח יוניפי״ל. היא ביקשה מהמדינות שהשתתפו בכנס לסייע לצבא לבנון בציוד - ואף באספקת מזון - כדי שהוא יוכל להמשיך לתפקד.
במקביל לדברים אלה, גורם בכיר בצבא לבנון אמר לסוכנות הידיעות AP כי המצב הכלכלי במדינה, שמכביד כאמור גם על הצבא, משפיע על המורל של החיילים. ״אין ספק שיש חוסר שביעות רצון משמעותי בקרב אנשי הצבא. לצבא לבנון יש אחריות רבה בכל הנוגע לשמירה על היציבות, והנהגת הצבא חוששת מהתפתחויות במצב הביטחוני ומהיכולת שלה להתמודד עמן״, הוסיף הגורם הבכיר.
רק אתמול הזהיר הבנק העולמי כי צבא לבנון מתמודד עם קושי חסר תקדים לבצע פעולות שוטפות בשל המשבר הכלכלי החמור. לפי הבנק העולמי המשבר הכלכלי בלבנון הוא אחד הקשים שידע העולם ב-150 השנים האחרונות.
בתוך כך, על רקע הצניחה בערך הלירה הלבנונית מול הדולר, נמשכת מגמת העלייה במחירי המצרכים במרכולים. התורים לתחנות הדלק רק מתארכים ויוצרים מתיחות בקרב אזרחי המדינה. ארגוני העובדים בלבנון קיימו היום שביתה ויצאו למחות נגד המצב הכלכלי הקשה, כאשר חלקם חסמו כבישים וצירים ראשיים ברחבי המדינה. העובדים פנו למנהיגי המדינה בקריאה חדה וברורה: שימו קץ למשבר הפוליטי והקימו ממשלת חירום.
יו"ר התאחדות העובדים, בשארה אל-אסמר, אמר בכינוס המרכזי של המוחים: "מה שאנחנו רואים כיום הוא קריסה של מערכות החינוך, הבריאות, הסביבה והכלכלה". הוא הוסיף: "שכר המינימום הגיע ל-30 דולר. עלינו להתמודד יחדיו עם המצב הזה כדי לשמור על העובדים בלבנון וכל מרכיבי העם הלבנוני. כל זה לא יושג מבלי ממשלת הצלה".
התאחדות העובדים ואזרחי לבנון אינם טועים כשהם מפנים את האצבע המאשימה לעבר הפוליטיקאים. המשבר הכלכלי מושפע מאוד מהוואקום הפוליטי המתמשך, ונראה שראשי המפלגות המרכיבות את הפרלמנט הלבנוני מסרבים להגיע להסכמות.
מזה כמה חודשים שיש בלבנון שני ראשי ממשלה במקביל: האחד הוא חסאן דיאב, ראש ממשלת המעבר שהגיש את התפטרותו עוד בחודש אוגוסט בשנה שעברה על רקע האסון בנמל ביירות. השני הוא ראש הממשלה המיועד סעד אל-חרירי, שלא מצליח להגיע להרכב מוסכם של ממשלה חדשה. האישים הבולטים במערכת הפוליטית בלבנון ממשיכים להתנצח מדי יום ופתרון לא נראה באופק, בשעה שהכלכלה ממשיכה להתרסק ולמוטט ביחד איתה את כל מוסדות המדינה.