בדיון שנערך הבוקר (יום ג') בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת נחשפו נתונים עגומים לגבי מיצוי הטיפול בעבירות מין בצה"ל: בשנת 2020 הוגשו 1,542 תלונות על תקיפות והטרדות מיניות, אולם רק 31 מהן הפכו מאז לכתבי אישום, ו-51 חיילים הועמדו לדין משמעתי בתוך הצבא.
- לנתונים המלאים שהוצגו לוועדה - לחצו כאן
סך הנתונים כוללים בין השאר 26 תלונות על אונס, 391 על מעשים מגונים ו-92 מקרים של הפצת תמונות וסרטונים. על פי המידע שנמסר לחברי הוועדה, במחצית מהמקרים, הפוגעים לכאורה היו חיילים בשירות סדיר, 31% מהחשודים היו אנשי קבע והשאר חיילי מילואים ואזרחים. 92 מהתלונות הוגשו נגד נשים.
נציגת הפרקליטות הצבאית בדיון, רס"ן מריה יודשקין, הסבירה את הנתונים בין השאר בכפיפות הצבא לחוקי המדינה בנושא, במקרים שמגיעים לדין משמעתי פנימי ובעובדה שהפרקליטות הצבאית לא עורכת עסקאות טיעון.
הדיון התקיים ברקע ההליכים המתנהלים נגד סגן רום אברגיל וסא"ל דן שרוני, הנאשמים כל אחד בתיעוד אינטימי של עשרות חיילות לאורך שנים. יזמו אותו חברות הכנסת אמילי מואטי (העבודה) מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) ענבר בזק (יש עתיד) ומיכל שיר-סגמן (תקווה חדשה). בדיון נכחו אור נחמיה ומור לוין, שתיים מהקורבנות של סא"ל שרוני.
על פי הנתונים נרשמה בתשע השנים הקודמות עלייה חדה במספר התלונות על עבירות מין, ככל הנראה על רקע המודעות הגוברת לתופעה: מ-511 בשנת 2012, ל-802 בשנת 2016, ולאחר מכן 1,239 בשנת 2019 וכאמור 1,542 בשנת 2020.
ח"כ מואטי טענה ל"כשל מתמשך בטיפול צה"ל בנושא", שבא לידי ביטוי בכך שמטרידים חוזרים למקום השירות שלהם למרות שטרם הסתיימו ההליכים המשפטיים בענייניהם. "יותר מ-1,500 תלונות בשנה על הטרדות מיניות בצה"ל, ואלו רק המעטות והאמיצות המעיזות להתלונן", הוסיפה.
את צה"ל ייצגה בדיון יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, תא"ל אלה שדו-שכטמן, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, שאמרה שהצבא מתייחס בחומרה לכל מקרה. לדבריה, כחלק מהתמודדות הוקם מרכז מהו"ת שמעניק מענה, ליווי וכתובת לטיפול רגשי ופיזי וייעוץ משפטי. היא הוספה שצה"ל מינה מאות נציגות שלה ("ממונות-יוהל"ם") בכל יחידות צה"ל, ובכל חצי שנה מחויבים כל החיילים להשתתף בהסברה בנושא.
"אנו ארגון לומד, משתפרים כל הזמן ובודקים את עצמנו", הוסיפה תא"ל שדו-שכטמן. "לצד הצעדים הרבים שננקטים יש תוכניות נוספות שאנו מקדמים. אין מקרה שמגיע לפתחנו - החל מהערה מילולית ועד המקרים הקשים ביותר - שאנו לא מטפלים בו באופן הראוי".
יו"ר הוועדה, רם בן ברק (יש עתיד) הוסיף: "וחובתנו לדאוג ולוודא שהתופעה החמורה והמסוכנת הזו ממוגרת. יש להכניס את מיגור התופעה במערכי שיעור לחיילים עם גיוסם, ועל צה"ל לוודא אפס סובלנות לתופעות אלו ולשמור על סביבת עבודה בטוחה לחיילות".