בעדות לחשיבותו הרבה של קצין משמרות המהפכה שחוסל השבוע בטהרן, אלפי איראנים צעדו היום (שלישי) ברחובות הבירה של הרפובליקה האיסלאמית, בהלוויה המונית שנערכה לקולונל חסן סיאד חודאי. חודאי תכנן לפי הדיווחים פעולות התנקשות נגד ישראלים ויהודים בעולם, ושלשום מתנקשים רכובים על אופנוע ירו בו במכוניתו בטהרן.
המשתתפים בהלוויה קראו קריאות בגנות ישראל, החשודה המיידית בחיסול, וכן נגד ארה"ב. בין היתר צעקו "מוות לישראל", ובאחד השלטים שהניפו נכתב, על גבי סמלי המוסד וה-CIA: "איראן היא קורבן של טרור". בשלט נוסף שהונף בצעדה תואר חודאי כ"שהיד", לצד הגנרל האיראני קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה שחוסל בעיראק ב-2020 בהפצצה אמריקנית.
בתמונות ששידרה הטלוויזיה הממלכתית באיראן נראו ההמונים מניפים אגרופים באוויר, ורבים מהם ניסו להגיע קרוב ככל האפשר ולגעת בארון הקבורה של הקצין, שנישא על גבי משאית. הארון היה עטוף בדגל איראן ועוטר בפרחים. בתמונות נוספות, לפני תחילת הצעדה אל בית הקברות המרכזי בטהרן, נראו בני משפחתו, בהם נשים ואחד מבניו הקטנים, בוכים בכי מר מעל הארון. "אנחנו רק רוצים נקמה", אמרה אחת הנשים בשיחה עם סוכנות הידיעות AP. "האויבים חייבים לדעת שאנחנו נאמנים לשהידים, ושהדם שלהם יקר לנו".
חודאי בן ה-50, נזכיר, נורה לפי הדיווחים באיראן כשישב במכוניתו בסמטה ליד ביתו בשעות הצהריים של יום ראשון האחרון. בדיווחים נטען ששני החמושים שהיו רכובים על אופנוע ירו בו חמש פעמים לפני שנכנס לחניה בביתו במזרח טהרן. איש לא לקח אחריות על החיסול, וגם באיראן טרם הפנו אצבע ישירה לעבר ישראל, אולם משמרות המהפכה רמזו לכך כאשר הגדירו את החיסול כ"פעולת טרור" שהאחראים לה הם "גורמים שקשורים ליוהרה העולמית" – אחד המונחים שבהם משתמשת איראן לתיאור ארה"ב וישראל.
החיסול ביום ראשון הזכיר כמה וכמה חיסולים קודמים שבעבר איראן האשימה את ישראל באחריות להם: מאז 2010 חוסלו לפחות שישה מדענים ואנשי אקדמיה באיראן, וכמה מהם נורו למוות על ידי חמושים שרכבו על אופנוע. אותם חיסולים נועדו לפי ההערכות לפגוע בתוכנית הגרעין האיראנית: האחרון והדרמטי ביותר שבהם היה חיסולו בנובמבר 2020 של מי שנחשב לאבי תוכנית הגרעין של איראן, מוחסן פחריזאדה, שלפי דיווחים חוסל באמצעות מכונת ירייה שהופעלה מרחוק.
אף שטרם נקבו בגורם הישיר שאחראי לחיסול, באיראן מבטיחים כמובן נקמה. אתמול כבר הבטיח הנשיא איברהים ראיסי שארצו תנקום באחראים למעשה, והיום סיפק הבטחה דומה מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי, אם כי הוא רמז שהתגובה הזו עשויה להגיע שלא באופן מיידי. "התגובה של איראן לכל איום ופעולה תהיה חריפה", אמר סלאמי בשיחה עם כתבים במהלך ההלוויה היום. "אבל אנחנו נהיה אלו שנקבע איך ומתי – ובאילו נסיבות. אנחנו בהחלט ננקום באויבים שלנו", הוסיף.
דובר משרד החוץ האיראני סעיד חטיבזאדה טען במקביל כי הסיוע האמריקני לישראל הופך אותה לנועזת יותר. לדבריו, ארה"ב מספקת לישראל תמיכה גלויה וחשאית – כזו ש"משחקת תפקיד משמעותי בחוצפה הגוברת של משטר הכיבוש".
באיראן טרם פרסמו פרטים מדויקים על התפקיד שאותו ביצע חודאי במסגרת שירותו במשמרות המהפכה, אולם מהדיווחים בתקשורת האיראנית ברור שהוא היה חלק מיחידת העילית של המשמרות, כוח קודס שמוביל את הפעילות החתרנית של איראן ברחבי המזרח התיכון. הוא כונה בדיווחים השונים כאחד "אחד ממגני המקדש" – מונח שבו משתמשת טהרן לתיאור האיראנים שנלחמו נגד דאעש בסוריה ובעיראק. ה"מקדש" הוא כינוי לאתרים הקדושים לשיעים בסוריה ובעיראק, שעליהם הם שומרים מידי אנשי דאעש הסונים. איראן שלחה לוחמים רבים לסוריה כדי לעזור לרודן בשאר אסד, בעל בריתה של טהרן, לנצח במלחמת האזרחים.
כחלק מפעילותו בכוח קודס, כך לפי דיווחים מחוץ לאיראן, חודאי היה אחראי על גיוס מחבלים במטרה לפגוע בישראלים ברחבי העולם. מקורות ביטחוניים באירופה ששוחחו אמש עם ערוץ האופוזיציה האיראני "איראן אינטרנשיונל" ציינו כי שמו נקשר בניסיון חיסול של דיפלומט ישראלי בניו דלהי בפברואר 2012. לפי אותם מקורות, חודאי היה קשור לשורת פעולות נגד ישראלים באסיה, אירופה ואפריקה, ובין היתר פעל לגייס עבריינים וכנופיות סוחרי סמים לטובת הפיגועים. בכוח קודס, הסביר אחד הגורמים, מעדיפים לבחור אזרחים שלא קשורים למשמרות המהפכה עבור אותם מבצעים. חודאי נודע בכינוי "צייד", וידע לשוחח בין היתר בטורקית, כורדית וערבית. הוא לא נהג ללבוש את מדי משמרות המהפכה, והשתדל שלא למשוך תשומת לב.
ההלוויה היום לקצין הבכיר הגיעה בצל שני אסונות נוספים שחוותה איראן: הבוקר דווח על מותם של שני טייסים בהתרסקות מטוס קרב מסוג F-7 במדבר במרכז המדינה, כ-200 ק"מ מזרחית לעיר איספהאן. איראן לא מסרה מה הייתה סיבת ההתרסקות, שאירעה במהלך טיסת אימונים באזור בשם אנארק, ולדבריה נפתחה חקירה לבירור הנסיבות. טהרן סובלת כבר שנים מליקויים חמורים בענף התעופה שלה, ומתקשה למצוא חלקי חילוף למטוסים המתיישנים שלה בעקבות הסנקציות המוטלות עליה.
במקביל, בעיר אבדאן שבדרום-מערב המדינה המשיכו היום כוחות החילוץ לחפש אחר לכודים וגופות בהריסות מגדל בן 10 קומות, שקרס אתמול כאשר היה עדיין בשלבי בנייה. לפי התקשורת הממלכתית באיראן, עד כה חולצו מההריסות גופותיהם של 11 בני אדם, אך לפי שעה לא ברור כמה לכודים היו שם מלכתחילה: אף שבניית המגדל טרם הושלמה, הקומות התחתונות שלו כבר היו מאוישות, והחשש הוא שלכודים והרוגים נוספים עדיין נמצאים בתוך ההריסות. 39 בני אדם נפצעו בקריסה, אך רובם במצב קל.
בדיווחים מאיראן צוין כי מיד לאחר הקריסה אתמול החל המון שהתאסף בזירה לרדוף אחר ראש העיר חוסיין חמידפור, ולהרביץ לו. תיעודים של התקרית הופצו ברשתות החברתיות. היום הודיעה המשטרה באיראן כי ראש העיר נעצר במסגרת חקירת נסיבות הקריסה, לצד תשעה בני אדם נוספים. תחילה דווח כי גם בעלי הבניין והקבלן נעצרו, אך בהמשך נטען בדיווח אחר בתקשורת המקומית כי השניים נהרגו באירוע. לקריסה, כך נראה, קדם מחדל: עיתונאי מקומי דיווח שכבר בשנה שעברה הביע חשש בנוגע לתהליך הבנייה של אותו מגדל. הוא פרסם תמונות שבהן נראו קומות ששקעו, והוא טוען לשחיתות בתהליך מתן אישור הבנייה לפרויקט.