לראשונה מפרוץ המלחמה, אזרחים זרים ופלסטינים בעלי אזרחות כפולה הורשו היום (ד') לעזוב את רצועת עזה ולהיכנס למצרים דרך מעבר רפיח. המעבר – שעד כה נפתח אך ורק עבור הכנסת סיוע הומניטרי (וכנראה גם כדי לאפשר את שחרור ארבע החטופות על ידי חמאס) – נפתח הבוקר גם כדי לאפשר פינוי של עשרות פצועים פלסטינים למצרים, שהקימה סמוך למעבר בית חולים שדה.
כלי תקשורת בעולם דיווחו הבוקר כי פתיחת המעבר על מנת לאפשר מילוט ראשון של אזרחים מהרצועה נעשתה במסגרת הסכם בתיווך קטאר בין מצרים, ישראל וחמאס. גורם המעורה בפרטים אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי גם ארה"ב הייתה מעורבת בהסכם. וושינגטון, נזכיר, לוחצת כבר ימים ארוכים לאפשר לאזרחיה לעזוב את הרצועה, והאשימה כי חמאס הוא זה שמנע מהם לחצות את מעבר רפיח וכי הציב בתמורה לכך דרישות מסוימות, שלא נחשפו.
הגורם ששוחח עם רויטרס הדגיש כי ההסכם שאפשר את פתיחת המעבר ליציאת אזרחים ופינוי פצועים אינו קשור למגעים שנמשכים בדבר עסקה לשחרור חטופים או במאמצים הבינלאומיים ליצירת אזורים בטוחים בדרום הרצועה, על מנת להעביר לשם סיוע הומניטרי. ישראל, יצוין, כבר הסכימה השבוע להגדיל את הסיוע באופן משמעותי – לכדי 100 משאיות מדי יום – אך היא ממשיכה להתנגד להכנסת דלק, כזה שעלול להגיע לידי חמאס ולסייע לו בקרבות.
לפי הדיווחים, ההסכם שהושג יאפשר את יציאתם של כ-500 אזרחים זרים או תושבים בעלי אזרחות כפולה. לפי רשות המעברים של חמאס אלו שעד שעות הצהריים יצאו מהמעבר הם 281 בעלי אזרחות ירדנית, והשאר הם אזרחי יפן, פינלנד, אוסטרליה, אוסטריה, בולגריה ואינדונזיה, כמו גם שבעה עובדים של הצלב האדום ו-35 עובדים של ארגוני זכויות אדם.
למרות המעורבות האמריקנית בהסכם, ברשת CNN דווח כי בעלי אזרחות אמריקנים לא צפויים להיכלל בקבוצה הראשונה של זרים שתצא היום מעזה. גורם מערבי אמר לרשת כי לא ברור מתי הם יוכלו לצאת, אבל הוא העריך שהדבר יקרה בהמשך השבוע. מדובר בכ-400 אזרחים אמריקנים ועוד כ-600 בני משפחותיהם.
קהל גדול התאסף הבוקר מחוץ למעבר, אחרי שכבר אמש נפוצו הדיווחים על פתיחתו הצפויה. במקביל, צי של אמבולנסים תועד עושה את הדרך ההפוכה לתוך הרצועה, ובהמשך הם נצפו חוזרים למצרים עם הפצועים הפלסטינים. לפי הדיווחים מדובר בפצועים שמצבם קשה, והמספר שאותו מצרים הסכימה לעת עתה לקלוט עומד על כ-80.
בישראל אמרו אמש כי זהותם של הפצועים שהוסכם על פינויים נבדקה. "מצרים החליטה לאפשר לפצועים עזתים בלתי מעורבים להיכנס לקבל טיפול רפואי מציל חיים בשטחה. זהות הפצועים מוכרת לישראל, נבדקה ואושרה על-ידי מערכת הביטחון", אמר גורם ביטחוני. "ישראל בדקה את כל השמות והגיעה למסקנה שאין מחבלים ואין אנשי חמאס".
גורם פלסטיני בממשל חמאס בעזה אמר לסוכנות הידיעות AFP כי רשימת הפצועים כוללת 88 בני אדם, כ-40 מהם ילדים, נשים ומבוגרים. לא ברור מהדיווחים אם לאן יפונו הפצועים, אבל במצרים הקימו בית חולים שדה באזור שייח זווייד שבחצי האי סיני – כ-10 ק"מ בלבד ממעבר רפיח. אמש נודע כי לבקשת ישראל צפויות גם להגיע לאזור אוניות בית חולים מכמה מדינות בעולם.
דובר משרד הבריאות של חמאס, אשרף אל-קודרה, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי המשרד הגיש למצרים רשימה של עוד 4,000 פצועים שלדבריו לא ניתן לטפל בהם ברצועה. "אנחנו מקווים שהם יאפשרו להם לעזוב בימים הקרובים, בגלל שהם זקוקים להתערבות כירורגית שלא ניתן לבצע בעזה. אנחנו חייבים להציל את החיים שלהם", אמר הדובר.
ההסכם הוא כאמור מצומצם בהיקפו, אבל בישראל מקווים עדיין שמצרים תסכים לקלוט פליטים פלסטינים מהרצועה. הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי מתנגד לכך בתוקף, ואף הציע שישראל היא זו שתקלוט אותם – בנגב. כשברקע המשבר ההומניטרי ברצועה תופס תשומת לב הולכת וגוברת בעולם, באופן שמגביר את הלחץ על ישראל בכל הנוגע למאמץ המלחמתי שלה לחיסול חמאס, השבוע דווח כי היא פנתה למנהיגים בעולם בניסיון לגרום לקהיר להסכים לקלוט פליטים. בין היתר, הועלתה הצעה ולפיה בתמורה לצעד שכזה הבנק העולמי ימחק למצרים חוב כספי גדול.
צחי הנגבי, ראש המטה לביטחון לאומי, נשאל אתמול אם ישראל מעוניינת שמצרים תקלוט פליטים מעזה, והשיב: "אני בשיח עם מקביליי במצרים. חשוב לנו שגם אם זה מה שהם חוששים ממנו שבכל זאת יינתן טיפול לפצועים. ברפיח יש בית חולים גדול, יש אפשרות להקים בתי חולים. יש הרבה דברים שמצרים יכולה לסייע זה אינטרס משותף שלנו".
דרמר: חמאס משתמש בזרים בעזה כבני ערובה
לסוגיית הזרים שמבקשים לברוח מרצועת עזה התייחס גם השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, והוא אמר אתמול בריאיון לרשת האמריקנית MSNBC: "יש אלפי אזרחים זרים שחמאס חוסם אותם מלצאת, כולל 1,000 אמריקנים. יש לנו אנשים מכל העולם שנואשים לצאת מעזה. אנו רוצים שייצאו. מצרים התירה להם לצאת אך חמאס לא מאפשר להם לצאת ומחזיק אותם כבני ערובה".
בנוגע לסיוע ההומניטרי, שכאמור ישראל הסכימה להגדילו, דרמר אמר כי היום ייכנסו לעזה 100 משאיות סיוע. "אנחנו מגבירים את הקצב בזמן שיש לנו 240 חטופים בעזה, מתוכם 33 ילדים כולל תינוקות. האנשים בישראל לא שמחים שאנחנו מעבירים סיוע הומניטרי לעזה, כשיש לנו כל כך הרבה חטופים שמוחזקים בעזה", הוא הדגיש.
לדברי דרמר, "הקהילה הבינלאומית חייבת לנצל את הרגע הזה ואת הזוועות שהיו ב-7 באוקטובר - ההתקפה החמורה ביותר נגד יהודים מאז השואה, ששווה ל-20 פעם פיגועי 11 בספטמבר. אנו חייבים להפסיק לקרוא לזה מעגל האלימות. כאשר חמאס משתמש באנשים כמגן אנושי וישראל מגנה על עצמה מפני טרור וחפים מפשע נהרגים – שזו טרגדיה – כל העולם מתנפל על ישראל במקום להתנפל על חמאס. מועצת הביטחון של האו"ם לא גינתה עדיין את ההתקפה החמורה ביותר נגד יהודים מאז השואה. זה מביש".