שר החוץ גדעון סער נפגש הערב (שלישי) באבו דאבי עם שר החוץ של איחוד האמירויות עבדאללה בן זאיד. הביקור נשמר בסוד - ומתפרסם רק עכשיו, במקביל לקיום הפגישה בין שני השרים. זה הביקור הגלוי השני של שר ישראלי באמירויות מאז החלה המלחמה והראשון של שר חוץ, ומצטרף לשורת ביקורים חשאיים של אישים ישראלים בכירים במהלכה.
השניים נפגשים בשעה זו בארמון באבו דאבי, שעות לאחר הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס על שיחות מאחורי הקלעים שבהן מעורבת איחוד האמירויות, שמוכנה יחד עם ארה"ב להשתתף בניהול רצועת עזה באופן זמני ביום שאחרי המלחמה - עד שהרשות פלסטינית שתעבור רפורמה ותהיה "מחוזקת" תוכל לתפוס שם את השלטון.
מלשכתו של סער נמסר כי הוא הגיע לאבו דאבי בהזמנת מקבילו וכי "השניים צפויים לדון בהתפתחויות האזוריות וביחסים הבילטרליים בין המדינות".
באיחוד האמירויות מסר כי "שייח עבדאללה בן זאיד נפגש עם השר גדעון סער, שר החוץ של מדינת ישראל. במהלך הפגישה, השניים דנו בהתפתחויות האזוריות, בייחוד על המשבר ההומניטרי המחמיר ברצועת עזה ובמאמצים האזוריים והבינלאומיים להשגת הפסקת אש יציבה".
התנאי לשליחת כוחות ו"מנוף הלחץ" על נתניהו
בדיווח הבוקר ברויטרס, הנסמך על שיחות של סוכנות הידיעות עם 12 דיפלומטים וגורמים מערביים, הממשל הזמני ברצועה ינוהל על פי ההצעה על-ידי איחוד האמירויות, ארה"ב ומדינות נוספות, וידאג לטיפול בענייני ממשל, ביטחון ושיקום ההרס האדיר שהתחולל ברצועה לאורך המלחמה, עד להעברת השליטה לרשות הפלסטינית. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמנם מתנגד לכך בתוקף, אבל הדיפלומטים והגורמים ששוחחו עם רויטרס טענו כי בניגוד לרוב מדינות ערב – לאיחוד האמירויות שמנהלת יחסי שלום עם ישראל יש "מנוף לחץ" מסוים עליו ועל ממשלתו.
לצד זאת, הגורמים הדגישו כי בעוד ישראל נמנעת מהצגת חזון ברור לאופן שבו תיראה עזה אחרי המלחמה, גם הקהילה הבינלאומית מתקשה לגבש "תוכנית מעשית". הם הוסיפו כי הרעיונות שעלו בשיחות שמנהלת אבו דאבי אינם מפותחים דיים ולא כוללים תוכנית פורמלית וכתובה, ולא אומצו עד כה על-ידי אף ממשלה.
בשיחות, כך נטען בדיווח, מקדמת אבו דאבי את הרעיון שכבר עלה לא אחת בעבר ולפיו את הרצועה תנהל רשות פלסטינית שתעבור רפורמה – ולדברי הגורמים החזון של איחוד האמירויות הוא למעשה מדינה פלסטינית עצמאית, כשהרשות הפלסטינית תשלוט גם בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, דבר שהסיכוי שנתניהו יתמוך בו נראה אפסי.
גורם רשמי באיחוד האמירויות התעקש שהסכמה למפת דרכים שתוביל למדינה פלסטינית היא תנאי של אבו דאבי להשתתפות בכל תוכנית הנוגעת לניהול ושיקום עזה ביום שאחרי: "איחוד האמירויות לא תשתתף באף תוכנית שלא תכלול רפורמה משמעותית ברשות הפלסטינית, את חיזוקה ויצירת מפת דרכים אמינה לעבר מדינה פלסטינית", אמר. "היסודות הללו – שכעת נעדרים – חיוניים עבור הצלחה בכל תוכנית עבור עזה ביום שאחרי".