צעיר בן 24, מחופש לדמותו של הג'וקר מבאטמן, פתח היום (א') במסע דקירות ברכבת בטוקיו, ולאחר מכן הצית את אחד הקרונות. במתקפה נפצעו לפי הדיווחים מיפן 17 בני אדם. שלושה נפצעו קשה, ואחד מהם, גבר בשנות ה-60 לחייו, במצב אנוש. הדוקר נעצר תוך זמן קצר על ידי המשטרה, בזירת המתקפה. היא התרחשה בסביבות השעה 20:00 (שעון מקומי) בקו הרכבת "קיו" שמוביל לרובע שינג'וקו במרכזה של עיר הבירה – שם שוכנת תחנת הרכבת העמוסה ביותר בעולם. לפי הדיווחים רבים מהנוסעים היו צעירים שעשו את דרכם לחגיגות "ליל כל הקדושים" ("האלווין").
בתיעודים שהופצו בתקשורת היפנית נראו נוסעים מבוהלים נמלטים מחלונות הקרונות של הרכבת. באחד הסרטונים נראים הנוסעים נסים על נפשם מקרון אחד לקרון אחר, ורגעים ספורים לאחר מכן נראית אש מתלקחת בקרון הראשון: התוקף שפך שם חומר כלשהו שאותו הצית. כאמור, הוא נעצר בסופו של דבר ומשטרת המטרופולין של טוקיו מסרה כי פתחה בחקירה לבירור נסיבות המתקפה.
"חשבתי שזה היה תעלול האלווין", סיפר אחד מעדי הראייה למתקפה לעיתון "יומיאורי שימבון", תוך שהוא משחזר כיצד ראה את הנוסעים רצים בבהלה לכיון הקרון שבו ישב ברכבת. "ואז, ראיתי אדם שהולך בכיוון הזה ומנופף לאט בסכין ארוכה".
מדובר באירוע הדקירות השני ברכבת של טוקיו בתוך חודשים ספורים: באוגוסט האחרון, יום אחד לפני פתיחת המשחקים האולימפיים, גבר בן 36 פצע עשרה נוסעים במסע דקירות רנדומלי. בהמשך אמר למשטרה כי רצה לתקוף נשים שנראו לו מאושרות.
מסע הדקירות היום ברכבת אירע ממש בשעה שביפן החלו לזרום תוצאות האמת מספירת הקולות בבחירות הכלליות שנערכו במדינה: הקלפיות נסגרו גם הן בשעה 20:00, בזמן תחילת המתקפה לפי הדיווחים. מדגמי הבחירות שפורסמו בתום ההצבעה חוזים ניצחון למפלגה הליברלית-שמרנית שאותה מוביל ראש הממשלה פומיו קישידה, אך היא צפויה לאבד מושבים בפרלמנט.
לפי מדגם של תאגיד השידור הציבורי ביפן, NHK, מפלגת השלטון הליברלית-דמוקרטית (LDP) צפויה להשיג בין 212 ל-255 מהמושבים בבית התחתון של הפרלמנט, שכולל בסך הכול 465 מושבים. בהמשך דיווחה הרשת כי המפלגה צפויה לזכות ברוב מוחלט. לפיכך, למרות שאיבדה מושבים מהפרלמנט היוצא, שבו היו לה 305 מחוקקים, היא עדיין תוכל להתנהל בצורה יציבה - ולא תהיה תלויה מאוד בשותפתה הקואליציונית, מפלגת "קומאיטו" שנשענת על קולות הקהילה הבודהיסטית ביפן.
פרשנים פוליטיים ביפן העריכו לפני הבחירות כי לשאלת הרוב המוחלט של ה-LDP בפרלמנט יש חשיבות גדולה: ללא רוב שכזה תהיה מפלגת השלטון תלויה הרבה יותר בשותפתה הקואליציונית, ומעמדו של ראש הממשלה קישידה עלול היה להתערער. קישידה, נזכיר, מונה לתפקיד רק בתחילת החודש, אחרי שנבחר להנהגת ה-LDP במקומו של יושיהידה סוגה. סוגה התפטר בתום שנה אחת בלבד בתפקיד, בין היתר עקב חוסר שביעות רצון בציבור מהתנהלותו במשבר הקורונה.
אבל למרות הרוב המוחלט שמסתמן עבור ה-LDP בפרלמנט, השמרנים עדיין איבדו קולות רבים. אחת הסיבות לכך היא אסטרטגיה מתואמת יותר של מפלגות האופוזיציה השונות, שבניגוד לבחירות קודמות ידעו הפעם לעבוד יחדיו על מנת שבכל מחוז בחירה יתמודד רק מועמד אחד מטעמן, מול מועמד ה-LDP.
"אם התחזיות נכונות, אז קישידה יוכל להמשיך למשול, או להתחיל למשול, אבל אולי יהיה סימן שאלה סביב הנהגתו לקראת הבחירות לבית העליון של הפרלמנט בשנה הבאה", אמר קואיצ'י נקנטו, פרופ' מאוניברסיטת סופיה בטוקיו. קישידה בן ה-64, בעבר שר החוץ, התקשה בקמפיין הבחירות להתנער מהרושם שלו בציבור הרחב כאדם חסר כריזמה, ונכשל בניסיונו לשלהב את הציבור עם הבטחות כמו סיוע גדול יותר לעניים. בחודש הבודד שלו בשלטון הוא הצליח להבטיח תקציב גדול יותר לכוחות הביטחון, והחל לנקוט גם בקו תקיף יותר כלפי סין.
טרם ברור מה משמעות התוצאות שחוזים המדגמים, אולם הפרשנים הביעו בימים האחרונים חשש שהבחירות יחזקו את אי-היציבות הפוליטית בכלכלה השלישית בגודלה בעולם, או כפי שחלק מכנים זאת: תופעת "הדלת המסתובבת" בלשכת ראש הממשלה בטוקיו. רק חמישה ראשי ממשלה בהיסטוריה המודרנית של יפן, מאז תום מלחמת העולם השנייה, כיהנו בתפקיד במשך יותר מחמש שנים. אחד מהם הוא שינזו אבה, שכיהן בתפקיד יותר מכל אדם אחר: כהונה בת שנה אחת בין 2006 ל-2007, ושבע שנים רצופות מ-2012 עד 2020, אז נאלץ לפרוש בשל מחלה.
"אם קישידה יוביל את המפלגה להפסד של מושבים בפרלמנט, השעון יתחיל לתקתק במוחם של יריביו במפלגה, שיאמרו ש'אולי הוא ראש ממשלה לשנה אחת'", אמר לסוכנות הידיעות AFP מייקל קוסק, חוקר למדעים אסייתים מאוניברסיטת טמפל בפילדלפיה.