באום אל פחם עשו שלשום כל מאמץ להרגיע את הרוחות בעקבות רצח מוחמד בורגל שנורה למוות יום קודם לכן במכוניתו, בדרכו למקום עבודתו. אחרי ליל המהומות הסוער שעבר על העיר, האווירה הייתה עדיין מתוחה מאוד. תשעה מתושבי העיר נרצחו מאז תחילת השנה - ומספר הפיענוחים עומד בינתיים על אפס.
קרא עוד:
בשל המצב, רבים מהתושבים מותחים ביקורת על ההנהגה הערבית. "אנחנו רואים את כל ההנהגה רק כותבים ונואמים - אבל הם לא מגיעים לזירות הרצח", אמר סעיד ג'בארין. "הם עורכים ישיבות ואומרים משפטים שחוזרים על עצמם, אחר כך הם מפרסמים תמונות שלהם ואז נעלמים עד הרצח הבא".
תושבת אחרת, שהעדיפה שלא להזדהות בשמה, הודתה בפה מלא שהיא חוששת לחייה. "אני אישה מאוימת ופוחדת שירצחו אותי. פניתי להמון מנהיגים וכולם מבטיחים הבטחות, אבל לא עושים כלום. מתעלמים לגמרי. אם את ההנהגה לא מעניינים קורבנות אלימות - אז במה הם יכולים לעזור לנו?", תהתה. "איבדתי כל אמונה בהם ואני פשוט מחכה שירצחו אותי".
אם שבנה נרצח השנה סיפרה בכאב כי מאז הרצח היא הפסיקה לדבר. "לא דיברתי מילה כי אני חוששת שגם ירצחו אותי", היא אומרת, ומפנה אצבע מאשימה: "נשארנו לבד. אף אחד מהמנהיגים לא הגיע אלינו לבקר או לשמוע אותנו. אם בני היה בן למשפחה עשירה או מוכרת, כולם היו מגיעים - אבל לצערי הם מפלים".
"הם חלק מהכישלון למיגור הפשיעה", הוסיפה האם. "היום כל רצח עובר בשקט כאילו מי שנרצח הוא לא בן אדם. מתייחסים אלינו בזלזול. גם המשטרה עד היום לא מצליחה לעצור רוצחים מסיבה שאינה ברורה. אל תגידו לנו שזה בגלל חוסר שיתוף פעולה, כי זה שקר. הכול בגלל שאין למשטרה מנהיג רציני שיקבל את ההחלטות שיביאו לשינוי ולתוצאות כמו בחברה היהודית".
ומלבד הביקורת על ההנהגה הערבית, לתושבי אום אל פחם יש גם טענות כלפי משטרת ישראל. "צר לי להגיד שאנחנו התרענו על הסכנה שנשקפת, כולל לגבי הסכסוך שגרם לרצח של מוחמד בורגל - אבל כלום לא נעשה", זעם פארוק ג'בארין, חבר בעירייה ובוועדת הסולחה. "יכולים להגיד שהכתובת הייתה על הקיר".
בית הספר "אלמותנבי", שם לומדים בניו של מוחמד בורגל, שכאמור נרצח ביום חמישי, הודיע כי ישבית את לימודיו במהלך היום (ראשון) כאות הזדהות. "הבנים של הנרצח נמצאים בבית הספר וכולנו משתתפים בצערם", מסרו חברי ועד ההורים.
בורגל בן ה-33 הוא הנרצח ה-121 השנה במגזר הערבי. מאז הקמת אגף סי"ף במשטרה ללחימה בפשיעה במגזר הערבי, נרצחו 49 בני אדם במגזר.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל רואה בחומרה רבה את אירועי האלימות בחברה הערבית והציבה נושא זה בראש סולם העדיפויות. המשטרה מחבקת את משפחות הקורבנות ולא תנוח עד שתמצה את הדין עם כל פורעי החוק. אנו חוקרים את כלל אירועי הרצח ביסודיות ובמקצועיות תוך השקעת מאמצים ומשאבים רבים באמצעות יחידות המיומנות בלחימה בפשיעה חמורה במטרה להגיע לחקר האמת ולגיבוש תשתית ראייתית ראויה לצורך מיצוי הדין עם המעורבים.
"עם זאת נציין כי פענוח מקרי הרצח בחברה אינה פשוטה והשוטרים נתקלים באתגרים רבים בעת החקירה - החל מחוסר שיתוף פעולה מצד האזרחים ועד זירות רצח מטושטשות. השוטרים נמצאים בחזית ונלחמים לילות כימים בפשיעה בחברה הערבית עד כדי סיכון חייהם כפי שאירע ביום שישי האחרון באום אל פחם עת נדרסו במהלך ביצוע משימה להחזרת הביטחון והשקט לתושבי העיר אום אל פחם. נמשיך לפעול, לחקור ולא ננוח עד שכל רוצח נתעב יעמוד לדין".