בזמן שיו"ר יש עתיד יאיר לפיד שוהה בחופשה בחו"ל, בנימין נתניהו ממשיך לחפש את כל הדרכים להרכבת ממשלתו השישית: יומיים אחרי שראש הממשלה קיבל מנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין את המנדט להקמת ממשלה, הוא נפגש אמש (יום ה') עם יו"ר הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' ובנפרד עם יו"ר ימינה ח"כ נפתלי בנט.
בתום פגישת נתניהו-בנט, שארכה כשעתיים וחצי, נמסר בהודעה משותפת לליכוד ולימינה כי "הפגישה התנהלה ברוח טובה ובאווירה חיובית. סוכם כי ייפגשו שוב".
בניגוד לפגישות קודמות שערך עם השניים, הפעם בחר נתניהו להזמין את סמוטריץ' ובנט למעונו הרשמי ברחוב בלפור בירושלים. עד עתה נתניהו נמנע מלהזמין את בנט לביתו, ובדרך כלל נהג לערוך את הפגישות עמו במשרד ראש הממשלה בשל היחסים העכורים ביניהם לאורך השנים.
לפני פגישתו עם נתניהו, אמר בנט: "מאז הבחירות פונים אליי אינספור ישראלים בבקשות תחינה להוציא את ישראל מהכאוס המתמשך. אני מגיע לכאן עם הרבה רצון טוב ואני מתחייב לעשות את מה שאני יכול כדי לחלץ את ישראל מהכאוס ולהקים כאן ממשלה טובה ויציבה לישראל. זה הזמן לאחריות לאומית".
הפגישה של נתניהו וסמוטריץ', שנערכה מוקדם יותר, ארכה כשעתיים. בסיומה נמסר מטעמו של יו"ר הציונות הדתית כי השניים סיכמו "שיש לעשות כל מאמץ לשכנע את בנט לא לפרק את המחנה הלאומי ולא ללכת לממשלת שמאל ובכך להביא עוד שותפים לממשלת ימין".
בנט זעם על ההודעה שפרסם סמוטריץ' וביקש מהליכוד להתנער מהדברים. "ההודעה מטעמו של בצלאל סמוטריץ' אינה תואמת את המציאות", צוין בהתייחסות הליכוד. "זה הזמן לעבודה משותפת ולא לפרסומים שאינם תורמים למאמץ המשותף שאנחנו עושים".
שלשום נפגש נתניהו עם נציגי הסיעות החרדיות, ש"ס ויהדות התורה, ונראה שעמם העסק פשוט יותר בכל מה שקשור להסכמים קואליציוניים.
סמוטריץ' ובנט נחשבים מבחינת נתניהו אגוזים קשים יותר לפיצוח משום שהם עדיין מקטינים מאוד את מרחב התמרון שלו לייצר קונסטלציות פוליטיות שימנעו מהצד השני לנסות ולהרכיב ממשלה.
בנט שמע אמש על התנגדות נחרצת לממשלה בראשותו מכיוון הרשימה המשותפת. היו"ר איימן עודה אמר בריאיון לרדיו נאס: "לא נסכים בשום מצב לתמוך או לאפשר הקמת ממשלה בראשות נפתלי בנט. לא נחליף גזען בגזען אחר".
בסביבת נתניהו מחפשים עדיין גם בימים אלה את הדרך להשביע ממשלת מיעוט, גם אם יהיה מדובר על ממשלה לא מתפקדת, במטרה להיפטר קודם כל מהסכם הרוטציה של ראש הממשלה עם יו"ר כחול לבן ח"כ בני גנץ שייכנס לתוקפו בנובמבר הקרוב אם לא תוקם ממשלה חדשה.
במקביל מנסה נתניהו לוודא שאיש לא יקבל את המנדט אחריו ולא ינסה להקים ממשלה. אם נתניהו יצליח להשביע ממשלת מיעוט, שאפילו לא תשרוד, הכנסת תתפזר והצד השני, שנכון לעכשיו מסמן ממשלת אחדות של בנט ולפיד, לא יקבל מנדט להרכיב ממשלה.
השיחה של נתניהו עם סמוטריץ' עסקה בבדיקת המרחב הפוליטי שיש לראש הממשלה בהסתמכות אפשרית על מפלגת רע"מ. בציונות הדתית לא מוכנים להתפשר בנושא ומטילים וטו על שיתוף פעולה מכל סוג שהוא עם ח"כ מנסור עבאס.
יצוין כי כל ממשלת מיעוט שנתניהו יבקש להקים, תצטרך לקבל הסכמה מלאה של בנט. גם בזירה הזאת מדובר עדיין בתרחיש מורכב, וכלל לא בטוח שבנט יסכים לפתרונות מהסוג הזה.
ובזמן שנתניהו מנהל משא ומתן קואליציוני, יו"ר יש עתיד לפיד טס כאמור לחופשה בארה"ב וצפוי לחזור בשבוע הבא. 28 הימים שהעניק הנשיא לנתניהו להרכיב ממשלה הם קריטיים גם לעתיד הפוליטי של יש עתיד, ובשל העובדה שהמפה הפוליטית מורכבת ומסובכת כעת מאוד, תהו גורמים פוליטיים לפשר הנסיעה של לפיד דווקא בעיתוי הזה.
החופשה שאליה יצא לפיד היא המשך ישיר לימים האחרונים, שבהם לא מתנהל משא ומתן בינו ובין יו"ר ימינה בנט. השניים שוחחו בפעם האחרונה בצאת השבת שעברה, ולאחר מכן רק נציגים מטעם השניים ניהלו ביניהם שיחות עדכון.
שיחות הצוותים עסקו בעיקר בבקשתו של בנט לאפשר לו למשול אם אכן יתמנה לראש ממשלה בהרכב שבו ישנו רוב שמאלי. בנט מבקש שוויוניות בממשלה בקבלת החלטות ואת יכולת ההכרעה במצב שבו הכול תקוע ונוצר תיקו במספר המצביעים.
אתמול, עוד לפני שעלה על הטיסה לארה"ב, כתב לפיד בעמוד הפייסבוק שלו על הממשלה שהיה רוצה להקים: "השלב הראשון לא פעל לטובתנו. נתניהו קיבל את המנדט ראשון. חבל, אבל זה לא אומר שאנחנו מפסיקים לעבוד".
לפיד הוסיף כי "המטרה הייתה ונשארה אחת: להקים ממשלת הסכמה לאומית, שתטפל במשבר העמוק שאנחנו נמצאים בתוכו. ישראל היא מדינה פצועה. כלכלית, חברתית ולאומית. תפקידנו לעשות הכול כדי לשנות כיוון.
"בימים האחרונים מתקיים דיון תקשורתי זועף, רצוף עלבונות, בשאלה אם זו תהיה 'ממשלת ימין' או 'ממשלת שמאל'. התשובה היא שזו תהיה ממשלתם של הישראלים המודאגים", כתב לפיד. "אלה שחושבים שכרגע הרבה יותר חשוב לדאוג לפרנסה ולשלום בית בחברה הישראלית. החשדנות לא תוביל אותנו לשום מקום".
הוא הסביר על הרכב הממשלה שהיה רוצה: "יהיו בממשלה שאנחנו מנסים להקים שלוש מפלגות ימין מובהקות (ימינה, תקווה חדשה וישראל ביתנו), שתי מפלגות מרכז (יש עתיד וכחול לבן) ושתי מפלגות שמאל ציוני (העבודה ומרצ). זה אומר שאף אחד לא יקבל את כל מה שהוא רוצה, אבל יהיה איזון שיכריח אותנו להתמקד במטרות מעשיות: תקציב, בריאות, חינוך, הצורך הדחוף להוריד את הלהבות בחברה הישראלית. בדרך, עלינו לשנות גם את שיטת הממשל הפגומה שלנו".
פורסם לראשונה: 19:02, 08.04.21