אלפי תושבי שדרות התפנו הערב (שלישי) מהעיר בליווי אנשי פיקוד העורף כחלק מ"יציאה להפגה" במבצע "מגן וחץ" שאליו יצא צה"ל לפנות בוקר. השלב הראשון של הפינוי, שהתרחש היום, כלל מאות משפחות ב-25 אוטובוסים. רובם נסעו למלונות בים המלח.
רמונה סייג, תושבת שדרות שהתפנתה עם משפחתה, סיפרה ל-ynet כי "התקשרה אליי עובדת סוציאלית ואמרה לי שאני יוצאת לחופשה עם הילדים עקב המצב הביטחוני. אני יודעת שאם הייתי נשארת אז היה קטסטרופה עם הילדים". סייג שיתפה כי "יש תחושה של פחד. יש בעזה הרבה הרוגים, וברגע שיש טילים פה זו קטסטרופה אחת גדולה מבחינת הילדים".
סייג ציינה כי היא חששה אפילו לצאת מהבית כדי להתפנות, "אבל באתי לפה מהר במונית. כל עוד אין אווירה של טילים אז זה בסדר. אני שמחה שמוציאים אותנו לאווירה אחרת". לדבריה, "אני מאחלת שיטפלו במצב הזה ושיהיה פה משהו אחר - גם לנו וגם להם. גם בעזה יש ילדים ואנשים בדיוק כמונו, רק שיש שם גם אוכלוסיה שונה שמציבה לנו עובדות אחרות".
כבר הבוקר התפנו מאות תושבים מהעוטף, על בסיס תוכנית "משב רוח", שהוכנה בתיאום עם משרד הביטחון שאחראי על מימון השהות בחדרי הארחה, מלונות ואכסניות. הרשויות המקומיות מנהלות רישומי יציאה של משפחות. התושבים התפנו למלון שלום בירושלים, מלון אל הים בנתניה, אכסניות אנ"א, קיבוץ רמת רחל, שדות ים, מעגן מיכאל, אילת ולחדרי הארחה בצפון הארץ. הראשונים להתפנות היו בעלי צרכים מיוחדים, משפחות שמוכרות לרווחה וקשישים.
בשדרות נערכים לפינוי גדול נוסף מחר, שיכלול גם הוא אלפי תושבים. תוכנית "משב רוח" גובשה ברשות החירום הלאומית (רח"ל) במשרד הביטחון, בשיתוף עם הרשויות בעוטף עזה, על רק סבבי הלחימה הקודמים בעזה.
במשרד הביטחון אמרו כי "התוכנית מופעלת על ידי הרשויות המקומיות ומאפשרת לכל תושב ביישובים הסמוכים לגבול עזה, לצאת להפוגה בסיוע המדינה בבתי הארחה, שהוגדרו מראש על ידי הרשויות. זאת על בסיס חוזים נצורים ותכנון מוקדם של היישובים, כל יישוב בהתאם למאפייניו".
ברשויות המקומיות בעוטף קיימו בצהריים הערכת מצב כדי להבין כמה משפחות יצאו וכמה נשארו. בחלק מהיישובים נשארו רק "בעלי תפקידים חיוניים", בהם צוותי חירום ורפתנים. חנן, תושב עוטף עזה, עזב הבוקר עם משפחתו. "אנחנו כבר מתורגלים, יודעים מה לעשות", הוא אמר. "זה לא נעים, בלשון המעטה. זה מכניס לסחרור את כולם, אבל זה בלתי נמנע. כבר תקופה ארוכה שיש תחושה שהג'יהאד משחק בנו".
ראשי הרשויות בדרום עודכנו בסביבות השעה 02:00 בלילה על המבצע שיצא לדרך בעזה. איתמר רביבו, ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, סיפר על ההיערכות ביישובי המועצה. "אנחנו נמצאים בקשר ישיר מול צה"ל וכוחות הביטחון, פיקוד העורף. הודענו על ביטול כל המסגרות, היום יום חופש במסגרות הפורמליות אבל ביטלנו גם את המסגרות הבלתי פורמליות, נחסמו צירים, פורסמו צירים חלופיים, גם סגרנו את חופי הים, ביטלנו את כל ההתקהלויות המתוכננות", אמר רביבו. "אנחנו נערכים לתת את המענה הדרוש לתושבים".
ראש המועצה האזורית שער הנגב אופיר ליבשטיין סיפר כי עם קבלת העדכון על המבצע, בסביבות 02:00 בלילה, יצאו ליישובים צוותים כדי לפזר את החוגגים במדורות. "יש תקופות שבהן צריכים להגיב ויש תקופות שבהן צריכים ליזום. בדרך כלל אחרי שיש יוזמה של צה"ל, תקופת השקט היא ארוכה יותר ואני מקווה שגם הפעם ככה יהיה", אמר ליבשטיין.