המפלגה השמרנית בבריטניה תבחר בשבוע הבא את האיש שינהיג את המפלגה ואת הממשלה – משימה שהצלחה בה נראית כרגע כמעט בלתי אפשרית. אחר הצהריים (יום ה'), שעה קלה אחרי שליז טראס הודיעה על התפטרותה מראשות הממשלה, דיווח ה"טיימס" הלונדוני כי בוריס ג'ונסון – שרק בחודש שעבר פינה את מקומו לטראס – צפוי להתמודד במירוץ. "הוא עורך בדיקות עומק, אך מאמין שמדובר באינטרס הלאומי", אמר סטיבן סווינפורד, העורך הפוליטי של העיתון.
ג'ונסון הפך לראש ממשלה ב-2019 והכריז על התפטרותו בחודש יולי, אחרי תקופה ארוכה שבה המחוקקים השמרנים דרשו ממנו לעשות זאת. חודשיים לאחר מכן הוחלף על-ידי טראס - שהפכה לאדם הרביעי בתפקיד ראש הממשלה בתוך שש שנים. כמו טראס, גם ג'ונסון התעקש בתחילה כי הוא לא מתכוון להיכנע ולהתפטר אך לבסוף, כשהלחץ גבר, נאלץ לעזוב בבושת פנים את דאונינג 10.
בנאום הפרישה של ג'ונסון הוא רמז שהוא עשוי לשוב ביום מן הימים למערכת הפוליטית. ייתכן שהקאמבק של ג'ונסון בן ה-58 יהיה מוקדם מהצפוי. לפנות ערב דיווח ה"דיילי טלגרף" שג'ונסון, שבימים אלה נמצא בחופשה בחו"ל, יחזור לבריטניה בסוף השבוע. "אני מקווה שנהנית מהחופשה שלך בוס. הגיע הזמן לחזור", כתב לג'ונסון בטוויטר המחוקק השמרן ג'יימס דודרידג'. "יש בלשכה כמה בעיות שצריך לטפל בהן", הוסיף וחתם את הציוץ בהשטאג #bringbackboris.
האיש שאחראי על ניהול הבחירות הפנימיות במפלגת השלטון הוא גרהאם בריידי, יו"ר ועדת 1922 במפלגה השמרנית. בהודעת ההתפטרות שלה אמרה טראס שבשיחה עם בריידי היא סיכמה איתו שהמנהיג החדש של המפלגה ייבחר בתוך שבוע, ועד למינויו היא תישאר בתפקיד. בריידי אמר כי תוצאות הבחירות הפנימיות צפויות ביום שישי בשבוע הבא, ב-28 באוקטובר.
הערב הכריז בריידי על פתיחת ההתמודדות במירוץ לראשות המפלגה השמרנית, וציין כי רשימת המועמדים תיסגר ביום שני ב-14:00 ׁ(שעון בריטניה). לשלב הבא יעלו מועמדים שיקבלו את תמיכתם של 100 חברי פרלמנט לפחות (לשמרנים יש 357 מחוקקים בפרלמנט, ולכן שלושה מועמדים לכל היותר יעברו שלב). סגן יו"ר המפלגה, ג'ייק ברי, אמר כי אם רק שני מועמדים יעפילו לשלב הבא ההצבעה - שבה רשאים להשתתף 200 אלף חברי המפלגה - תהיה אינטרנטית. אם רק מועמד אחד יקבל לפחות 100 קולות של חברי פרלמנט, זהותו של ראש הממשלה הבא תתברר כבר ביום שני.
הבחירות הפנימיות שערכו השמרנים בקיץ נמשכו כמה שבועות. הפעם הן יסתיימו כבר בתוך שבוע.
בבחירות הפנימיות שהסתיימו בספטמבר גברה טראס על רישי סונאק (שר האוצר לשעבר), שהגיע למקום השני, ועל פני מורדנט (שרת ההגנה לשעבר) שהגיעה למקום השלישי. סקר שנערך השבוע מראה כי רוב המצביעים של המפלגה השמרנית מעוניינים שג'ונסון יחזור לדאונינג 10. בסוכנויות ההימורים סונאק נחשב לפייבוריט, לפני מורדנט וג'ונסון. אחר הצהריים דיווחו כל התקשורת בממלכה שסונאק, בן למהגרים הודים, צפוי להתמודד בפריימריז וכי מורדנט שוקלת את ההתמודדות.
בצל המרד שהתגבש נגדה במפלגה השמרנית אמרה היום טראס כי היא מבינה שאין לה עוד מנדט להישאר בתפקיד ראש הממשלה – וכי הודיעה למלך צ'רלס השלישי על החלטתה לפרוש.
התפטרותה מגיעה על רקע הכאוס הכלכלי והפוליטי שחוללה תוכנית קיצוצי המס שיזמה ושממנה נאלצה לסגת – והסקרים החוזים לשמרנים מפלה קשה בבחירות הבאות. הקריאות להתפטרותה של טראס גברו הבוקר גם בעקבות עדויות על התנהגות "בריונית" מצד אנשי טראס בהצבעה סמלית שנערכה אמש בפרלמנט, על מנת לאלץ אותם לתמוך בעמדת הממשלה באותה הצבעה.
החלפת זהותו של מנהיג השמרנים, שמתוקף תפקידו יכהן גם בראשות הממשלה, נתפסת כניסיון של מפלגת השלטון "לדחות את הקץ" – על רקע התסכול של הציבור בבריטניה ממצב הכלכלה ויוקר המחיה והפער האדיר של מפלגת הלייבור בסקרים. הלייבור, שנמצאת באופוזיציה כבר 12 שנה, מובילה בסקרים ביותר מ-30% - פער שלא נראה שנים. ראש המפלגה, קיר סטראמר, קרא היום לקיים בחירות בהקדם.
בתגובה להודעת ההתפטרות של טראס אמר סטארמר: "המפלגה השמרנית הראתה שכבר אין לה את המנדט לשלוט. אחרי 12 שנים של כישלון שמרני, לעם הבריטי מגיע משהו טוב בהרבה מדלת מסתובבת של כאוס".
"זו לא רק אופרת סבון בצמרת המפלגה השמרנית", אמר סטארמר והזהיר מ"נזק אדיר" לכלכלה הבריטית. סטארמר הוסיף: "לציבור הבריטי מגיע להשמיע את דברו לגבי עתיד המדינה. הוא חייב לקבל את ההזדמנות להשוות את הכאוס של השמרנים לתוכניות של ה'לייבור' לסדר את הבלאגן שלהם, לגרום לצמיחה בכלכלה לאנשים עובדים ולבנות מחדש את המדינה לעתיד ירוק והוגן יותר. אנחנו חייבים לקבל הזדמנות להתחלה חדשה. אנחנו צריכים בחירות כלליות – עכשיו".
סטארמר אמר שאם השמרנים יבחרו שוב בג'ונסון לראשות המפלגה, הדבר ידגיש עוד יותר את החשיבות שבהליכה לבחירות. "בואו נזכור שלפני שלושה חודשים הוא התפטר בבושה. הוא התפטר בגלל שעשרות קולגות שלו הודיעו על התפטרותם, ואמרו שהוא לא כשיר לתפקיד".
בדצמבר 2019 הוביל ג'ונסון את המפלגה השמרנית לניצחון סוחף בבחירות, ומפלגתו זכתה ברוב מוחלט בבית הנבחרים. בנוסף ללייבור קראו היום מפלגות נוספות - המפלגה הליברל-דמוקרטית, מפלגת הירוקים והמפלגה הסקוטית הלאומית - לקיים בחירות בהקדם האפשרי. ניקולה סטרג'ון, השרה הראשונה של סקוטלנד ומנהיגת המפלגה הסקוטית הלאומית, הגדירה את ההתפתחויות במפלגה השמרנית כ"בלאגן מוחלט" ואמרה כי בחירות כלליות הן "הכרח דמוקרטי".
הכהונה הקצרה בהיסטוריה הבריטית
טראס נכנסה לתפקיד ב-6 בספטמבר. היא הגיעה למעונה של המלכה אליזבת השנייה בסקוטלנד וקיבלה ממנה מנדט להרכיב ממשלה. יומיים לאחר מכן המלכה הלכה לעולמה בגיל 96.
היום, 45 ימים בלבד אחרי שנכנסה לתפקיד, הודיע טראס על התפטרותה. היא אמנם תישאר בתפקיד ראש הממשלה עד שייבחר לה מחליף, אך גם אז תהיה האדם שכהונתו כראש ממשלת בריטניה הייתה הקצרה ביותר. עד כה החזיק בשיא השלילי ג'ורג' קנינג, שכיהן בתפקיד 121 ימים בלבד - מ-10 באפריל 1827 עד 8 באוגוסט, אז הלך לעולמו.
בשבוע שעבר, לאור מעמדה המעורער של טראס, הצהובון "דיילי סטאר" פתח בעמוד היוטיוב שלו שידור חי שבו הוצבה תמונתה של טראס לצד חסה - והצופים נשאלו אם טראס תשרוד בתפקיד ראש הממשלה לפני שהחסה תרקיב. העמוד שלועג לראש הממשלה הפך במהרה לפופולארי.
היום, לאחר הודעתה של טראס, צוות העיתון קישט את החסה והוסיף לה פאה ו"פה מחייך", תלה לידה את דגלי הממלכה, השמיע מוזיקה קצבית והכריז שהחסה שרדה יותר זמן מטראס.
ממשלות ברחבי העולם הגיבו אחר הצהריים להתפטרותה של טראס, וההתייחסות שהגיעה ממוסקבה בלטה במיוחד: הרוסים לא הסתירו את שמחתם על נפילתה הפוליטית של טראס - שהייתה שרת החוץ בממשלת ג'ונסון - וניצלו את ההזדמנות ללעוג לבריטניה, על רקע היחסים העכורים בין הצדדים – שהחריפו מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה. "לבריטניה מעולם לא היה ראש ממשלה מביש כל כך", אמרה מריה זחרובה, דוברת משרד החוץ הרוסי. היא אמרה שטראס תיזכר בגלל "אנאלפביתיות קטסטרופאלית".
"ביי ביי ליז טראס, ברכות לחסה", כתב בטוויטר דמיטרי מדבדב, נשיא רוסיה לשעבר ומקורב לוולדימיר פוטין.
פורסם לראשונה: 18:10, 20.10.22