עשרות אלפי ברזילאים הפגינו בסוף השבוע נגד הנשיא ז'איר בולסונרו וקראו להדיח אותו. בשלושת הימים האחרונים מתקיימות הפגנות נגד בולסונרו בריו דה ז'ניירו, סאו פאולו ועשרות ערים אחרות.
- הקורונה בעולם – עדכונים אחרונים:
אחרי ארה"ב, מספר קורבנות הקורונה בברזיל הוא הגבוה בעולם. יותר מחצי מיליון ברזילאים מתו במגפה, ובמהלך המשבר סופג בולסונרו ביקורת אדירה על התנהלותו. בולסונרו, שבשנה שעברה נדבק בקורונה והחלים, זלזל בחומרת הנגיף וכינה אותו "שפעת קטנה". הוא טען שיש להשאיר את המשק פתוח, והתעמת עם בכירים במערכת הבריאות ועם מדינות המחוז בברזיל שהטילו הגבלות. הנשיא לא הקפיד לעטות מסכה ולשמור על ריחוק חברתי – ואף השתתף בהפגנות רבות נגד הסגר.
הביקורת על הממשלה הפדרלית במשבר הקורונה הובילה להקמת ועדת חקירה בסנאט הברזילאי. החודשיים הראשונים של הדיונים בוועדה התמקדו בעיכובים שהיו ברכישת החיסונים לקורונה – בזמן שבולסונרו ואנשיו עודדו שימוש בתרופות לא יעילות כמו הידרוכלורוקסין.
החקירה קיבלה תפנית מפתיעה בעקבות עדותו של לואיס ריקרדו מירנדה – בכיר במשרד הבריאות הברזילאי – שהעיד בפני הוועדה ב-25 ביוני. מירנדה סיפר בעדותו שהוא התמודד עם "לחץ מוגזם ולא-אופייני" לאשר רכישה במחיר מופקע של מיליוני מנות של החיסון "קובקסין" שפותח בהודו על ידי חברת Bharat Biotech. מירנדה, שאחראי על מחלקת הייבוא במשרד הבריאות, העיד בפני הוועדה בסנאט יחד עם אחיו, המחוקק לואיס מירנדה – שעד לאחרונה היה בעל ברית של בולסונרו. גם לואיס שוחח עם הנשיא על הלחץ הכבד שהופעל על אחיו לאשר את העסקה המפוקפקת.
בולסונרו הבטיח לאחים מירנדה שידווח למשטרה הפדרלית על הלחץ שהופעל ברכישת החיסונים, אך לא עשה זאת. לפי דיווחים בברזיל גורמים במשרד הבריאות הסכימו לקבל שוחד תמורת העסקה. איש עסקים טוען שגורם במשרד הבריאות הברזילאי הציע לו שוחד במהלך המו"מ על רכישת החיסונים שפותחו בהודו לקורונה. הגורם, שבהמשך הודח מעבודתו במשרד הבריאות, הכחיש. שווי העסקה לרכישת החיסונים, שנחתמה בפברואר, הוא 316 מיליון דולר, וסוכמה בה רכישת 20 מיליון מנות.
בשישי אישר בית המשפט העליון לתובעים פדרליים לפתוח בחקירה, כדי לקבוע אם בולסונרו ביצע עבירה ברכישת החיסונים לקורונה. בעקבות פתיחת החקירה נגד בולסונרו זינק אתמול מספר המפגינים בערים ברחבי ברזיל. המפגינים קראו להדחתו ונשאו שלטים שעליהם נכתב בין השאר שהנשיא אחראי ל"רצח עם". לימה מנדס, רופאה בת 47, יצאה להפגין בריו דה ז'ניירו והאשימה את הממשלה במספר הגבוה של קורבנות הקורונה: "הממשלה הרגה יותר מחצי מיליון איש בגלל ההחלטות השגויות שלה, פייק ניוז, שקרים ועכשיו פרשת השחיתות האבסורדית סביב החיסונים".
בהפגנות קראו המוחים להגדיל את כמות החיסונים. מבצע החיסונים מתנהל באיטיות ומחריף את משבר הקורונה בברזיל. עד כה רק 11% מהאוכלוסייה הבוגרת של ברזיל מחוסנים בשתי המנות.
בולסונרו, שנבחר לנשיא ב-2018 והחל לכהן בתפקיד ב-1 בינואר 2019, דחה את הטענות לשחיתות ממשלתית במשבר הקורונה – ואמר שוועדת החקירה בסנאט הוקמה כדי שיעזוב את התפקיד. הבחירות בברזיל יתקיימו בשנה הבאה. "אם הייתה דקת דומייה על כל אדם שמת מקורונה – היינו שותקים עד יוני 2022", נכתב על שלט שהונף בעיר בלם, בירת מדינת המחוז פארה בצפון ברזיל.