השליח המיוחד של הנשיא ביידן למזרח התיכון, עמוס הוכשטיין, התייחס לראשונה פומבית להסכם הפסקת האש שהוא הוביל בין ישראל לחיזבאללה - ואמר כי איראן תמכה בהסכם, מה שלדבריו מפעיל לחץ על חמאס לחזור לשולחן הדיונים כדי לחתום על הסכם להשבת החטופים.
במהלך שיחה מקוונת עם נציגי הקהילה היהודית בארה״ב אמר הוכשטיין כי "ההסכם עם לבנון פותח הזדמנות להסכם להחזרת החטופים. כולם מאשימים את ישראל, אבל כמו שהנשיא הבהיר חמאס הוא זה שלא חזר לשולחן הדיונים במשך חודשים. עכשיו, אנשי חמאס התעוררו ב-04:00 לפנות בוקר וגילו שחיזבאללה שתמך בהם ישירות סגר עסקה וסיים את המלחמה. ישראל לא מוסחת יותר בשתי חזיתות, ואיראן תמכה בהסכם להפסקת אש, כלומר חמאס יודע שיש ניתוק של הזירה בלבנון מהזירה בעזה".
לדברי הוכשטיין, הממשל "מציאותי", ומודע לכך שחמאס מבין שמדובר בתקופת מעבר לממשל החדש - "אבל אנחנו לא נחכה. זה לא הוגן כלפי המשפחות. אנחנו בקשר עם הצוות של טראמפ ונמשיך לעשות הכול כדי לנצל את ההסכם עם לבנון כדי להגיע לעסקה עם חמאס".
לדברי הוכשטיין, הנשיא מתכוון "לרוץ עד לקו הסיום" כדי להחזיר את החטופים. "הוא יעשה למען זה כל מה שהוא יכול מעכשיו ועד סיום הכהונה", אמר. "גם אם הוא יצליח להוציא לפחות חלק מהחטופים - זה יהיה שווה הכול עבורו. המחויבות של ביידן לישראל ולעם היהודי מובילה אותו עוד הרבה לפני שהוא היה סנאטור. אני אפילו לא מצליח להבין זאת, כיהודי. לא ברור איך לקתולי אדוק יהיה כל כך אכפת מהעם היהודי בארצות הברית ובכלל. וזה בא לידי ביטוי בין היתר בשיחות הלילות שלנו על הדברים הדומים בין קתליות ליהדות".
הוכשטיין הוסיף כי "הסיבה שארה"ב כל כך חשובה לישראל היא שבזמן שמדינות אחרות רצות למועצות הביטחון ומפעילות חרמות או כל הדברים שהן מאיימות לעשות - צריך את ארה"ב שתשכנע אותם להפסיק, וזה מה שהנשיא עושה. הוא מתקשר למנהיגי מדינות העולם ואומר להם במילותיו שלו - 'היי, היי, חבר, אל תעשה זאת. תפסיק לעשות מה שאתה מנסה לעשות. זה הולך להיות רע למדיניות'. והוא מצליח לרכך אותם בצורה מסוימת".
הוכשטיין שיתף במאחורי הקלעים של חתימת ההסכם, ואמר כי לקראת סוף אוקטובר האחרון נתניהו ביקש ממנו להגיע לישראל כי הוא החליט שזה הזמן המתאים להפסקת אש. "הקשבתי לו וחזרתי עם נוסח שחשבנו שיתאים לשני הצדדים", אמר. "היה לנו משא ומתן אינטנסיבי ובסוף הגענו להסכמה מכל הצדדים המעורבים".
לדבריו, עיתוי החתימה מגיע לאחר ש"ישראל הגיעה להישגיים משמעותיים ופגעה משמעותית בתשתיות חיזבאללה". הוא הסביר כי "בשלב מסוים, הפעולות הצבאיות צריכות להגיע לסיום, והאמנו שהגענו לרגע הזה. להבדיל מעזה, בלבנון המטרה מעולם לא הייתה לחסל לגמרי את חיזבאללה, וזאת לא מלחמה בין ישראל ללבנון אלא בין ישראל לארגון טרור. אז הרגע היה מתאים".
הוא פירט על ההסכם עצמו והדגיש שבניגוד לפרסומים, מדובר "בהפסקת אש תמידית, וזה אומר שלא תהיה יותר לחימה, אבל הצבא הישראלי לא נסוג מיידית מהאזור כי אנחנו נעשה זאת בשלבים, עד שהצבא הלבנוני יחליף את מקומו של הישראלי בצורה מסודרת ויעילה. ב-60 ימים הבאים כוחות צה"ל יחזרו לגבולות ישראל אבל זה לא יהיה בבת אחת אלא בהדרגה. חיזבאללה - או ליתר דיוק מה שנותר ממנו, יהיה חייב גם הוא לסגת מהדרום".
לדבריו, "לקחנו את המגנון שישראל כבר יישמה עם יוניפי"ל והוא יובל על ידי דיפלומט אמריקני ואיש צבא. ביידן היה מאוד ברור שגם לישראל וגם ללבנון יש את הזכות להגן על עצמן. אם יש איום ישיר על ישראל שלא מטופל - ישראל תטפל בזה בעצמה. כמו כל מדינה שמתמודדת עם ארגון טרור על הגבול שרוצה לחסל אותה - זאת הזכות שלה. ולנו ולקהילה הבינלאומית יש אחריות ואינטרס להחזיר את הכלכלה הלבנונית למקום טוב ובטוח יותר שיוביל לשגשוג".
הוכשטיין התייחס גם לשאלה כיצד ארה"ב תוודא שחיזבאללה אכן מחויב ויעמוד בהסכם. ״אנחנו לא תמימים, בזמן שאני נושא ונותן עם לבנון יש גם חלקים בממשלה שמייצגים את חיזבאללה ואת איראן. חיבזאללה מודע להסכם ולמה שהוא צריך לעשות, יש לנו דרכים אחרות לוודא שחיזבאללה מודע למחויבות שלו. הפרה של ההסכם יכולה למשל להיות בניית מנהרות או הקמת מפעלים לייצור נשק. אם ישראל תראה זאת ואם אנחנו נראה זאת נשתף את המידע עם לבנון - ואם הם לא ינקטו בצעדים, אז אנחנו נצטרך לעשות זאת".
גורם מדיני בכיר התייחס לדברים שאמר הוכשטיין ואמר כי "בניגוד לדברים שיוחסו לו, הלחימה יכולה להתחדש בכל רגע, כפי שראינו היום. ישראל תפעל בתקיפות נגד כל הפרה של הפסקת האש ונערכת צבאית לכל תרחיש".