דגלי ישראל ומרוקו התנוססו היום (ד') מתחת לתמונתו של מלך מרוקו מוחמד השישי במשרד החוץ ברבאט: שר החוץ יאיר לפיד הגיע לביקור היסטורי במרוקו שבמסגרתו יחנוך מחר את הנציגות הישראלית החדשה ברבאט – כרגע בדרגת משרד קישור בלבד – ונועד היום עם שר החוץ המרוקאי נאסר בוריטה, מתוך מטרה לשדרג בקרוב את היחסים לדרגת שגרירויות.
הפגישה בין לפיד לעמיתו המרוקאי במשרד החוץ ברבאט נמשכה הרבה מעבר למתוכנן. במפגש עלתה שאלת שדרוג היחסים עם מרוקו, שחתמה על הסכם נורמליזציה עם ישראל אשתקד במסגרת הסכמי אברהם. בעוד הישראלים מעוניינים בזירוז המהלך, נראה שהמרוקאים מעוניים לשדרג את היחסים באיטיות רבה יותר. בשבועות הקרובים אמור בוריטה להגיע לביקור גומלין בישראל, ויכול להיות שבביקור הזה יכריזו על השדרוג המיוחל.
שני שרי החוץ חתמו הערב על שלושה הסכמים חדשים לשיתוף פעולה בין ישראל למרוקו: הסכם תעופה, הסכם למיסוד דיאלוג מדיני בין משרדי החוץ והסכם תרבות, נוער וספורט. בוריטה אמר שייתכן כי בקרוב ייחתמו עוד עשרה הסכמים בין הצדדים. "ביקורך במרוקו הוא ביקור היסטורי, זהו תרגום של המחויבות שלנו לקדם את היחסים הבילטראליים על בסיס ידידות ושיתוף פעולה", אמר בוריטה בהצהרות המשותפות עם לפיד. "אני רוצה להדגיש שהמשך היחסים בין מרוקו לישראל מבוסס על מחויבות המלך והרצון שלו להרחיב את היחסים ולהמשיך הקשרים בינינו על בסיס שלום".
"היחסים בין ממלכת מרוקו למדינת ישראל לא דומים לאף מערכת יחסים אחרת שיש לנו. הם מוצאים את כוחם בקשרים המיוחדים בין הקהילה היהודית שחיה בישראל ובמרוקו. השפה העברית נטועה בחוקה שלנו כפקטור חשוב בזהות של האזרחים במרוקו. היהודים המרוקאים עדיין חיים פה כאזרחי מרוקו – ללא קשר לאמונה הדתית שלהם".
בפגישה דנו על העמקת שיתופי הפעולה ברמה הממשלתית ובסקטור הפרטי. הוקמו חמישה צוותי עבודה שדנים על קידום קשרים בתחומי החקלאות, השקעות ועוד. כמו כן דנו בתהליך המדיני ובמצב במזרח התיכון – השר המרוקאי הדגיש בדבריו את מחויבותה של רבאט בקידום תהליך השלום הישראלי-פלסטיני.
"המלך מדגיש את הצורך לצאת מהמצב הנוכחי, לחזור לשולחן המשא ומתן כי זו הדרך היחידה להגיע לפתרון כולל של 2 מדינות שחיות זה לצד זה בשלום מלא – ישראל ופלסטין בגבולות 67", אמר בוריטה. "המלך הדגיש הצורך לשמור על הסטטוס קוו בירושלים – העיר הקדומה למאמיני שלוש הדתות. אנו צריכים בדחיפות לבנות אמון בין שני הצדדים לטובת עתיד של שלום ושגשוג. בניית אמון תעצור את כל המתיחויות. זה יסלול דרך ליחסים של שלום של 2 מדינות – הפתרון היחיד שמבטיח שלום ויציבות לכולם".
שר החוץ יאיר לפיד הביא איתו מסר של ברכה מראש הממשלה נפתלי בנט. "ראש הממשלה בנט אמר לי: 'אני מקנא בך שאתה נוסע למרוקו, אבל תגיד להם שאני בדרך'", אמר לפיד. "משהו קורה במזרח התיכון", הוסיף, "אנשים ומנהיגים מסתכלים על לוב ועל סוריה ועל לבנון ואומרים לעצמם, 'זה לא מה שאנחנו רוצים בשביל ילדינו. זה לא מה שאנחנו רוצים בשביל עצמנו'".
לדברי לפיד, "המלחמה היחידה ששווה להקדיש לה את חיינו היא לא נגד השכן שלנו, או נגד מי שמתפלל אחרת מאתנו. המלחמה היחידה שיש לה משמעות היא המלחמה נגד העוני, המלחמה נגד הבורות, המלחמה נגד מגיפות ובצורת. השלום והחברות העתיקה הזו, מוחזרת בידי אנשים שיודעים לחשוב מחדש על סכסוכים ישנים. בראש ובראשונה, בידי הוד רוממותו המלך מוחמד השישי, בידי החזון והאומץ שלו. אנחנו אסירי תודה לו.
"ההסכמים שעליהם נחתום יביאו למדינות שלנו חדשנות והזדמנויות שהילדים שלנו והילדים שלהם אחריהם ייהנו מהם שנים רבות אחרי שלא נהיה כאן. אנחנו לא פוליטיקאים טובים היום, אדוני השר, אנחנו הורים טובים".
בביקור במרוקו – הראשון של שר חוץ ישראלי מאז זה שערך סילבן שלום ב-2003 – ליוו את לפיד שר הרווחה מאיר כהן, יליד מוגדור, יו"ר ועדת חוץ וביטחון ח"כ רם בן ברק - וכן הזמר שמעון בוסקילה, בן להורים ילידי מרוקו שעלו לארץ והלכו לעולמם.
בוסקילה מגיע בפעם הראשונה בחייו למרוקו, והוזמן על ידי לפיד להופיע מחר בפני הקהילה היהודית בבית הכנסת "בית אל" בקזבלנקה, שם ישיר את שירו "מהיום שהלכת" במרוקאית, שמוכר יותר בשם "יא מאמא". בוסקילה לא יכול היה יכול לחכות לפגישה עם הקהילה היהודית, ושר בדמעות את השיר ליד הפסנתר בלובי שבו מתארחת המשלחת הישראלית.
"בחיים לא הייתי במרוקו ואני הכי שמח בעולם לבוא ולייצג את מדינת ישראל בהשקה הרשמית של משרד הקישור הישראלי", אמר בוסקילה. "אני שמח שיש יחסים טובים בין מרוקו לבין ישראל. אני שמח היום שהסכר נפרץ והישראלים יכולים לבוא ולנפוש במרוקו ולהגיע בטיסות ישירות. זו מדינה מדהימה וכיפית ואנשים מקסימים. באתי לייצג את מדינת ישראל כזמר ישראלי למרות שהוריי עלו ממרוקו וזאת תמיד גאווה גדולה".