בשנה האזרחית החולפת, העיסוק התקשורתי התמקד בעיקר בניתוח הכשלים של שב"כ ושל צה"ל בלילה שקדם ל-7 באוקטובר 2023, ובמה שקרה באותה שבת שחורה. אבל הדוח שמסכם את הפעילות השנתית של שב"כ ב-2024 חושף שהארגון לא רק תיקן ליקויים בתפקודו, אלא שאף פרץ והצליח בתחומים שבהם כמעט שלא עסק בעבר.
הנתון המשמעותי ביותר בדוח, הוא שבשנת 2024 פחת ב-40% מספר פיגועי הטרור שהפלסטינים הצליחו להוציא לפועל, זאת לעומת שנת 2023 שקדמה לה. הנתון הזה הוא משמעותי מפני שהתכנון המקורי של יחיא סינוואר ובכירי חמאס היה להצית אינתיפאדה וגל טרור ביהודה ושומרון ובשטח ישראל בעקבות המתקפה הברברית.
התעמולה החמאסית נרתמה למשימה בכל הכוח. בכירי חמאס ובראשם סאלח אל-עארורי הפעילו את כל מה שיכלו בשטחי יהודה ושומרון וישראל, ואיראן הגבירה מאוד את הברחות אמצעי הלחימה לאזור. לנוכח המאמץ העצים הזה מצד ארגוני הטרור הפלסטיניים ואיראן, אמורה הייתה להתעורר התקוממות כללית בשטחים ומהומות בין ערבים ליהודים בישראל, שלעומתם אירועי "שומר החומות" ב-2021 אמורים היו להחוויר.
זה פשוט לא קרה, בגלל שתי סיבות: האחת היא הפעילות ההתקפית האגרסיבית של פיקוד מרכז וצה"ל בכלל, ובעיקר המודיעין המסכל שסיפק שב"כ, שאפשר את הפעילות האגרסיבית הזאת שמנעה נפגעים רבים. השב"כ סיכל השנה 1,040 "פיגועים משמעותיים", שמתוכם 689 היו פיגועי ירי ו-326 היו פיגועי מטען ביהודה ושומרון ובירושלים.
בשטח ישראל חשף שב"כ 20 חוליות טרור, שמתוכן חמש תכננו לבצע פיגועי מטען או מכונית תופת בתחומי הקו הירוק. לנתונים האלה צריך להוסיף את סיכול הברחות הנשק ואמצעי הלחימה מגבול ירדן וסיני, שמנעו העברת חומרי נפץ ועשרות מוקשי כלימגור שהיו יכולים לגרום לעשרות נפגעים בקרב תושבי ישראל.
הסיכול הוא אמנם תפקידו העיקרי והמרכזי של שב"כ, אבל בשנה החולפת בזירה העזתית הארגון היה שותף מלא וצמוד ללוחמת החפיפה – תקיפה שניהלו האוגדות של צה"ל ברצועה. שב"כ בעזה שיקם את הכבוד האבוד של ה"יומינט" (מודיעין אנושי), כשהוא מצליח למצוא את השילוב הנכון בין חקירות עומק ואיכות של 600 מחבלים שנכנעו ונעצרו לבין אמצעים טכנולוגיים, שרובם ככולם חסויים וחלקם פותחו תוך כדי המלחמה.
למעשה, שב"כ היה שותף של צה"ל בפיתוח הלחימה שבשלב הראשון התמקדה בפירוק מרכזי הכובד של חמאס והג'יהאד האיסאלמי באזורים השונים, ואחר כך באיתור בכירי המחבלים והפגיעה המדויקת בהם. לא כל העזתים שנעצרו הגיעו לחקירת שב"כ - חלק ניכר מהחקירות של אלפי אנשי חמאס שנכנעו ונעצרו התבצעו על ידי יחידה 504 של אגף המודיעין של צה"ל, שאספה מודיעין מהמחבלים שנכנעו ואנשיה החליטו את מי לשלוח לחקירת שב"כ.
החקירות של שב"כ, אפשר לקבוע ללא היסוס, אפשרו לזהות בתים ואתרים ממולכדים ובכך מנעו אבידות רבות בקרב כוחותינו. החקירות גם סיפקו מידע יקר ערך על החטופים, מצבם ומיקומם, ואנשי שב"כ השתתפו בארבעה מבצעים לחילוץ חטופים ששלושה מהם הצליחו.
אנשי היחידה המבצעית של שב"כ היו שותפים גם לפעילות בתוך מנהרות עזה ולאיתור סימנים מעידים על הימצאות בכירי חמאס, ביניהם סינוואר, מעל ומתחת לפני הקרקע. חקירות שב"כ הן שאפשרו להגיע במהירות לפירים שמוליכים למנהרות האסטרטגיות ואפשרו להאיץ בצורה ניכרת את החשיפה וההשמדה של עיר הלחימה התת-קרקעית בעזה.
התרומה של שב"כ לפגיעה במערך התת-קרקעי הייתה ועודנה קריטית, כמו גם לזיהוי בכירים ופעילים שמנסים לארוב לכוחותינו. למעשה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה הצבאית והמודיעינית העולמית ששירות ביטחון פנים הוא שותף מלא ללחימה של הצבא הסדיר, כלומר צה"ל.
אפשר לומר שחלק ניכר מחשיפות האויב שמנסה להיעלם לחיילי צה"ל הוא הודות לפעילות שב"כ בלחימה ברצועה, אבל כאמור מה שאפשר את התרומה החשובה הזאת ללחימה ברצועה הייתה העובדה שהארגון חזר לעסוק בכל הכוח במה שמביא מודיעין אמין ואיכותי, כלומר במודיעין האנושי, לצד השימוש בטכנולוגיה ובבינה מלאכותית.
בשנה החולפת מציין השב"כ גם סיכול ריגול ומתקפות סייבר איראניות בהיקף חסר תקדים, ויחידת "נילי" של הארגון דואגת לחשוף ולאתר את המחבלים שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר. גם בזירת לבנון שב"כ ידע לאתר את המחבלים הפלסטינים שפעלו בשירות כוח רדואן ואפשר לצה"ל, כמו שעשה בעזה, לבצע סיכול ממוקד שלהם.
אחרי בחינת הסטטיסטיקה היבשה בדוח של שב"כ אתה מגיע למסקנה שהשנה שהסתיימה בליל 31 בדצמבר 2023 הייתה עלולה להיות שנה הרבה יותר עתירת טרור ועצובה, אם הארגון לא היה מתעשת מהר כבר ב-7 באוקטובר, כשאנשיו נלחמו בעוטף עזה ובימים ובחודשים שלאחר מכן.