כדי לבלום את העלייה בתחלואה הודיעה הערב (יום ד') איטליה על הגבלות חדשות, שיחולו על מי שמסרבים לקבל את החיסון לקורונה. ההגבלות על לא-מחוסנים ייכנסו לתוקף ב-6 בדצמבר.
איטלקים שאינם מחוסנים לא יוכלו להיכנס למסעדות, לבתי הקולנוע, לדיסקוטקים, לתיאטראות ולאירועי ספורט. בנוסף, בצעד מפתיע, החליטה ממשלתו של מריו דראגי לחייב נוסעים בתחבורה הציבורית להציג תעודת התחסנות או בדיקת קורונה שלילית. כמו כן החליטה הממשלה להאריך את חובת ההתחסנות שחלה על שוטרים, חיילים ועובדים במערכות החינוך והבריאות של איטליה.
היום דיווחה איטליה על 12,448 נדבקים חדשים בקורונה, לעומת 10,047 אתמול. מספר חולי הקורונה שמאושפזים בטיפול נמרץ עומד כרגע על 573. ביממה האחרונה מתו עוד 85 חולי קורונה במדינה. בתקופה המקבילה אשתקד היו באיטליה כ-20,000 נדבקים ומאות מתים מדי יום.
איטליה היא מהמדינות עם שיעור ההתחסנות הגבוה באירופה: 73% מחוסנים, אך גורמים בממשלה ובמערכת הבריאות מאמינים שגם אם שיעור ההתחסנות יעלה במעט ההשפעה תהיה קריטית. המנה השלישית של החיסון (הבוסטר) תהיה זמינה מ-15 בדצמבר לכל מי שמלאו לו 18. כיום הבוסטר ניתן רק לאיטלקים בני 40 ומעלה.
מגפת הקורונה משתוללת באירופה בשבועות האחרונים, ומאלצת מדינות רבות להכריע אם להטיל הגבלות חדשות על כלל האוכלוסייה - או להתמקד בהגבלות על לא-מחוסנים בלבד, בתקווה שהצעדים יאלצו אותם לקבל את החיסון, וכך שיעור ההתחסנות הכללי יעלה.
בצרפת תודיע מחר הממשלה על הנחיות קורונה חדשות, לאור העלייה בתחלואה במדינה - שמתמודדת עם גל חמישי של המגפה. בניגוד למדינות אחרות באיחוד האירופי, צרפת לא מתכננת להטיל סגר ארצי נוסף. דובר הממשלה, גבריאל אטאל, אמר שהממשלה שואפת להימנע מהגבלות חריפות על אורח החיים של הציבור, ומעדיפה להחמיר את ההנחיות על ריחוק חברתי, להאיץ את מתן זריקות הבוסטר ולהקשיח את ההנחיות על שימוש ב"תו הירוק".
"אנחנו חייבים להגן על העם הצרפתי ולהסתמך על מה שיש לנו, כדי להציל את החגיגות של סוף השנה ולעבור את החורף בצורה הטובה ביותר", אמר אטאל. הוא הוסיף שבזכות "תעודת הקורונה" הצרפתית – שמאפשרת כניסה לבתי קפה, מסעדות, מוזיאונים, בתי קפה ומקומות ציבוריים נוספים למחוסנים או למי שמציג בדיקה שלילית – שיעור התחלואה בצרפת נמוך בהשוואה לשכנותיה.
אטאל סירב לפרט על ההנחיות שעליהן תודיע מחר הממשלה בפריז. לפי רויטרס צרפת צפויה להודיע על מתן הבוסטר לכל מי שמלאו לו 40. עד כה רק צרפתים בני 65 ומעלה, ומי שנמצאים בקבוצות סיכון, קיבלו מנה שלישית של החיסון לקורונה, ומ-1 בדצמבר גם בני 50 ומעלה יקבלו את הבוסטר. צרפת צפויה גם לעודד עבודה מהבית כדי לבלום את הזינוק בתחלואה.
דובר הממשלה אמר שלמרות הנחיות והגבלות חדשות, הגל החמישי של המגפה ככל הנראה רק ילך ויחריף בתקופה הקרובה. צרפת נערכת לעלייה משמעותית בעומסים בבתי החולים בשבועות הקרובים. "אנחנו כבר לא רואים את הקשר שראינו בגלים הקודמות בין מספר הנדבקים למספר המאושפזים", אמר אטאל. אתמול דיווחה צרפת על יותר מ-30,000 נדבקים חדשים – לראשונה מאז אוגוסט, ומספר חולי הקורונה במצב קשה עלה ל-1,455 בני אדם. בין הנדבקים החדשים נמצא גם ראש ממשלת צרפת, ז'אן קסטקס, שעורר ביקורת רבה אחרי שלא הקפיד לעטות מסכה ולשמור על ריחוק. קסטקס נדבק מבתו בת ה-11 ונכנס לבידוד, ומסר שהוא חש בטוב.
גם הולנד תודיע השבוע על הגבלות חדשות. שר הבריאות ההולנדי, הוגו דה יונגה, אמר שהממשלה תודיע ביום שישי על צעדים לבלימת התחלואה – ששוברת שיאים וגורמת לעומסים בבתי החולים. הולנד נמצאת בימים אלה בסגר חלקי, ולמרות ש-85% מהאוכלוסייה הבוגרת מחוסנת מספר הנדבקים החדשים זינק בשבוע החולף כמעט ב-40% והגיע לכ-154,000 בני אדם. ביממה האחרונה אובחנו בהולנד יותר מ-23,700 נדבקים חדשים – הנתון היומי הגבוה מתחילת המגפה.
"מספר הנדבקים גבוה מאי פעם", כתב דה יונגה במכתב לפרלמנט. "מספר האשפוזים בבתי החולים עולה על המצופה והרע מכול עוד לפנינו", הזהיר השר. אתמול דווח שלאור העומסים הולנד התחילה להעביר חולי קורונה לאשפוז בגרמניה – כפי שעשתה בגלי הקורונה הקודמים.
מספר חולי הקורונה בבתי החולים בהולנד הגיע לרמות שלא נראו מאז חודש מאי, ומומחים הזהירו שהמחלקות יגיעו לתפוסה מלאה בתוך כשבוע אם גל התחלואה לא ייעצר. דה יונגה ציין שוועדת מומחים ממשלתית תנסח מחר הנחיות חדשות, וביום שישי תתקבל החלטה.
באמצע החודש הודיעה הולנד על סגר חלקי שכולל סגירה מוקדמת של הפאבים והמסעדות. לפי שעה הסגר לא הצליח לבלום את הזינוק במספר הנדבקים. בימים האחרונים היו בהולנד סדרת התפרעויות של מפגינים שזעמו על התוכנית להטיל הגבלות על לא-מחוסנים, ולמנוע מהם להיכנס למקומות ציבוריים רבים, גם אם יערכו בדיקה שתוצאתה תהיה שלילית.
סלובקיה הצטרפה היום לאוסטריה והחליטה להטיל סגר ארצי כדי לבלום את גל הנדבקים בקורונה. הסגר בסלובקיה יימשך כשבועיים, וההגבלות יכללו סגירת מסעדות וחנויות שאינן חיוניות. אתמול אובחנו בסלובקיה יותר מ-10,000 נדבקים ביממה – לראשונה מאז פרוץ המגפה. משרד הבריאות הסלובקי הזהיר שמספר המאושפזים בבתי החולים הגיע ל"נקודה קריטית".
כ-5.5 מיליון בני אדם חיים בסלובקיה, ופחות מ-50% מחוסנים לקורונה – משיעורי ההתחסנות הנמוכים באיחוד האירופי. אתר Our World in Data ציין שמספר הנדבקים בסלובקיה ביחס לגודל האוכלוסייה הוא הגבוה ביותר בעולם. גם שאר המדינות בצמרת הרשימה נמצאות באירופה.
ראש ממשלת סלובקיה, אדוארד הגר, אמר כי במהלך הסגר תאפשר המדינה לאזרחים לנסוע רק לעבודה, לבתי הספר, לבדיקות רפואיות ולקניית מוצרים חיוניים. הוא הוסיף שביום העשירי של הסגר הממשלה תבחן את ההתפתחויות וכי אם יהיו הקלות, הן יחולו רק על מחוסנים.