הסתדרות המורים מחריפה את העיצומים: אחרי שלושה ימים שבהם הלימודים החלו ב-10:00 בבוקר, מחר (רביעי) לא יתקיימו לימודים בכל הארץ בכל מוסדות החינוך – בגני הילדים, בבתי הספר היסודיים ובאולפנים. במוסדות החינוך המיוחד יתקיימו לימודים כרגיל. בהסתדרות המורים אמרו כי ימשיכו בעיצומים עד שתונח הצעה קונקרטית של האוצר.
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון התייצבה לצד המורים ונגד האוצר, ומהמשרד שבראשה היא עומדת הודיעו רשמית כי לא יפנו לבית הדין לעבודה בבקשה להוצאת צווי מניעה נגד שביתת הסתדרות המורים. במקביל, הנהגת ההורים הארצית שוקלת לפנות לבית הדין במטרה להוצאת צווי מניעה.
"אנחנו מנהלים כבר חצי שנה משא ומתן עם פקידי האוצר, אבל טרם קיבלנו אפילו הצעה קונקרטית אחת", אמרה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד. "אני קוראת שוב לשר האוצר, אביגדור ליברמן, להגיע באופן אישי ולשבת עם שרת החינוך, מנכ"לית המשרד, הממונה על השכר ואיתי - כבר מחר".
מהסתדרות המורים נמסר כי נציגיהם מוכנים לשבת "עד שייצא עשן לבן", והביעו תקווה שמחר ליברמן "ינחה את פקידי האוצר להגיע סופסוף עם טבלאות שכר והצעות קונקרטיות לתוספות שכר לכל עובדי ההוראה בשירות המדינה". לדברי בן דויד, "זאת שעת חירום לאומית וסכנה מוחשית לעתיד מדינת ישראל. רק הסכם שכר ימנע את הנטישה שמובילה לקריסת מערכת החינוך".
גם שרת החינוך יפעת שאשא ביטון תקפה את משרד האוצר. "את השביתה הזו האוצר יכול היה למנוע, אבל השבוע הם לא מצאו פנאי אפילו לא לפגישה אחת כדי לקדם את המשא ומתן", אמרה. "זלזול, אטימות ופגיעה חמורה במורים, בהורים ובעיקר בתלמידים. באוצר חייבים להתעורר, הסחבת שלכם פוגעת בכולנו. אני קוראת לשר האוצר לפעול באופן מיידי לחידוש המשא ומתן כדי להביא ביחד לפתרון המשבר".
במשרד האוצר אמרו כי יבחנו את השפעת הקדמת הבחירות על המשא ומתן בין הצדדים. "נמשיך להתעקש על הסכם שישפר את שכר המורים, יביא להקלה להורים ולמשק באמצעות התאמת החופשות ויקדם מצוינות, זאת לצד למידת השפעת ההתפתחויות הפוליטיות", נמסר ממשרד האוצר. "ההתנהלות של הסתדרות המורים על גבם של ההורים והתלמידים בשעה זו, אינה ברורה לנו כלל וכלל".
למרות ההחלטה להקדים את הבחירות, מבחינה משפטית אין מניעה להגיע עם המורים להסכם שכר חדש, שכן מדובר בסכסוך ישן ובהסכם שכר שפג תוקפו, ולכן אין עילה לדחות את הפתרון בחצי שנה - שכן המורים מספקים "שירות חיוני למדינה", על פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה.
על פי דיני הבחירות, כל הסכם חשוב במגזר הציבורי בתקופת בחירות חייב לעמוד בביקורת משפטית, שכן החלטה שלטונית בתקופת ממשלת מעבר צריכה להיבחן באמת מידה של ריסון ואיפוק בשימוש של משרדי הממשלה בכספי ציבור. על כן, היועצים המשפטיים של משרדי החינוך והאוצר יכולים לקבוע כי חתימה על הסכם שכר חדש אינו מהווה חוסר ריסון ואיפוק שכזה, שעלול להשפיע על תוצאות הבחירות או לפגוע בממשלה הבאה.
מהנהגת ההורים הארצית נמסר לאחר הודעת הסתדרות המורים: "אנו דורשים מהסתדרות המורים לעצור לאלתר את השביתה מחר שתפגע קשות בילדים ובהורים. אנו תומכים בדרישות המורים להעלות את שכרם, אבל ממש לא מובן מדוע הם פועלים להשבתות פראיות בעיצומו של מו"מ שאף עומד להתקדם. הנהגת ההורים הארצית קוראת למשרד החינוך לפעול מיידית להוצאת צווי מניעה נגד הסתדרות המורים ולעצור את השביתה הפראית המתוכננת למחר".
הערב, לפני ההודעה על השביתה הכללית, נפגש ליברמן עם ראשי הנהגת ההורים הארצי בראשות מירום שיף, שבהם אלו הביעו תמיכה בעקרונות שהציג שר האוצר לפתרון המשבר עם הסתדרות המורים.
"אני רואה בהנהגת ההורים הארצית שותפה מלאה במשא ומתן שמתנהל עכשיו מהסיבה שמערכת החינוך כוללת גם את המורים, גם את התלמידים, גם את ההורים וגם את המשק כולו", אמר ליברמן להנהגת ההורים. "בלי התאמת חופשות אין טעם לשום הסכם וגם בלי ביטוי לתגמול על מצוינות, כי בסוף הפרמטר הכי חשוב זה איכות המורה". מירום שיף, יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אמר לאחר הפגישה: "נוצרה הזדמנות פז שבה יש הסכמה של כלל הגורמים שניתן להגיע להסכם שיעשה טוב לכולם וחשוב מאוד לסיים את זה עכשיו".
בשלושת הימים האחרונים, כאמור, הלימודים החלו בשעה 10:00, במסגרת מאבק הסתדרות המורים מול משרד האוצר על הסכם שכר מעודכן. הפערים בין ההסתדרות לאוצר גדולים, וישיבת המשא ומתן שהתקיימה בין הצדדים ביום חמישי האחרון התפוצצה, כלשון הודעת ההסתדרות. באוצר לא ממהרים להגיע להסכמות, דנים עדיין בעקרונות ולא בהצעות קונקרטיות, ובן דויד מאשימה אותם בגרירת רגליים ובסחבת מכוונת.