שלטונות רוסיה עשו בסוף השבוע עוד צעד דרמטי לדיכוי הקהילה הלהט"בית, כשהבית התחתון של הפרלמנט, הדומה, אישר בקריאה אחרונה חוק האוסר הליכי התאמה מגדרית. החוק החדש, שלא רק ימנע את ההליך הרפואי של שינוי מגדרי אלא גם יאסור על טרנסג'נדרים להירשם במסמכי הזיהוי הרשמיים על פי המין שאיתו הם מזדהים, צריך עדיין לקבל את אישור הבית העליון של הפרלמנט ולאחר מכן את חתימת הנשיא ולדימיר פוטין, אבל שני ההליכים האלה נתפסים כטכניים בלבד, ואישורו הסופי מובטח.
החוק נגד התאמה מגדרית מצטרף לשורה ארוכה של חוקים שהעביר בעשור האחרון משטרו של פוטין נגד מיעוטים מיניים, מתוך רצון לקרוא תיגר על ערכים שנתפסים כמערביים ולהתחבב על הכנסייה האורתודוקסית שהפכה לכוח חזק בפוליטיקה הרוסית. מגמת החקיקה הזו רק התגברה מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה בשנה שעברה, שהחריפה את ההתנגשות בין מוסקבה למערב.
לרוסים המזדהים כטרנסג'נדרים הותר לשנות את מינם במסמכים הרשמיים מאז 1997, ומהודעת הדומה שפורסמה אתמול עולה כי לחוק החדש יהיו השלכות מרחיקות לכת על מי שכבר השלימו את תהליך ההתאמה המגדרית: בין השאר ייאסר עליהם לאמץ ילדים ולשמש כמשפחות אומנה, ומי מהם שהספיק להתחתן – נישואיו יבוטלו.
החוק קובע עוד כי על עובדי מערכת הבריאות ייאסר "לבצע הליכים רפואיים שמטרתם לשנות את מינו של אדם", בכלל זה ניתוחים ורישום של טיפול בהורמונים. רופאים ופעילים למען זכויות טרנסג'נדרים הזהירו כי הצעד הזה ייצור שוק שחור של תחליפי הורמונים ויוביל לעלייה בניסיונות ההתאבדות של צעירים שאינם יכולים לקבל טיפול רפואי. ליובוב וינוגרדובה, מנכ"לית התאחדות הפסיכיאטרים העצמאית של רוסיה, הזהירה כי מדובר בחוק מיזנתרופי, וכי אין לאסור לחלוטין הליכים להתאמה מגדרית, משום שיש אנשים שעבורם זו הדרך היחידה להתקיים באופן נורמלי ולחיות בשלום עם עצמם.
אלה סולומינה, רוסייה טרנסג'נדרית שחיה כעת בגאורגיה, מסכימה איתה: "עבור ילדים ובני נוער המצב הזה נראה לחלוטין חסר תקווה. הם לא יוכלו לקבל שום סיוע". יושב ראש הדומה, ויאצ'יסלב וולודין, הכריז מצדו כי "ההחלטה תגן על אזרחינו ועל ילדינו", ואמר שתהליכים להתאמה מגדרית הם "דרך להשחית את המדינה".
אף שלהט"בים סובלים מרדיפה ברוסיה כבר עשרות שנים, עם התפרקות ברית המועצות והקמת הגשרים בין מוסקבה למערב התעוררה תקווה שגם מצבם ישתפר. התקווה הזו התפוגגה כשב-2013 פתחו שלטונות רוסיה בגל של חקיקות נגדם, שהראשונה בהן הייתה של חוק האוסר "תעמולה הומוסקסואלית" בקרב ילדים ובני נוער. פוטין טען אז כי רוסיה אינה הומופובית וכי מטרתו היחידה של החוק היא למנוע מפעילים להט"בים להשפיע על זהותם המינית של מי שטרם מלאו להם 18, אבל הנוסח המעורפל של החוק ההוא הותיר בפועל לרשויות מרחב תמרון גדול המאפשר להן להעניש אזרחים בגין כל גילוי פומבי של חיים להט"ביים, בכלל זה מצעדי גאווה או נשיקה חד-מינית ברחוב.
אחרי אישור החוק ב-2013 הגיעו מרוסיה דיווחים על התגברות של התקיפות נגד להט"בים, בעיקר מצד גורמי ימין קיצוני שהרגישו כי החקיקה נתנה להם רוח גבית. פרשנים העריכו כי את חוק "התעמולה ההומוסקסואלית" קידם אז פוטין בין השאר כדי לזכות בתמיכתם של אנשי דת מהכנסייה האורתודוקסית וכך להגדיל את כוחו הפוליטי.
בדצמבר האחרון אישרה רוסיה הרחבה של "חוק התעמולה", כך שמעתה תיאסר "תעמולה" כזו לא רק בקרב ילדים ובני נוער, אלא בקרב אנשים מכל הגילים. פירוש הדבר הוא בין השאר הגבלות קשות, עד כדי איסור מוחלט, על הפצת מידע חיוני בענייני להט"ב לרוסים המגלים את נטייתם המינית וזקוקים למידע שכזה.
על פי החוק החדש, כל אירוע או מעשה שייחשב לכזה המקדם הומוסקסואליות – בכלל זה ברשת, בסרטי קולנוע, בספרים או בפרסומות – יוכל לגרור קנס כבד, של עד 400 אלף רובל (6,600 דולר) לאדם פרטי ועד 5 מיליון רובל (82,100 דולר) למוסדות וארגונים. אזרחים זרים שיורשעו במעשים אלה יוכלו להישלח ל-15 ימים בבית מעצר – ולאחר מכן להיות מגורשים מרוסיה.