שבועיים וחצי אחרי שחוסל, מקורות בחמאס חשפו היום (שבת) מידע שלטענתם מצביע על כך שישראל הייתה קרובה ללכוד את מנהיג ארגון הטרור יחיא סינוואר לפחות חמש פעמים לפני שחוסל בהיתקלות עם כוחות צה"ל בשכונת תל א-סולטאן ברפיח. המקורות, ששוחחו עם העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון בשפה הערבית, הציגו תמונה מפורטת של מה שלדבריהם היו תנועותיו של סינוואר ושל אלו שליוו אותו במשך יותר משנה ברצועת עזה.
לדבריהם, הוא ניהל קשר עם בכירי חמאס באמצעות מכתבים שהועברו בשיטה שהוא עצמו קבע, עבר ממקום למקום בהתאם להימצאות כוחות צה"ל בשטח, העביר מסרים לחמאס חו"ל ולמתווכות ואף הודיע למשפחתו על פרטי מות אחיינו שליווה אותו - אך ההודעה הזו כבר הגיעה יומיים אחרי שהוא עצמו נהרג.
עשרות בודדים מאיתור בחאן יונס
במהלך התמרון בחאן יונס בינואר השנה, דווח, ההערכה הייתה כי סינוואר הסתתר באחת המנהרות שלו בעיר שמצפון לרפיח. המקורות התייחסו לתיעוד של מנהיג חמאס צועד במנהרות עם משפחתו, שבו הוא נראה שלושה ימים מפרוץ המלחמה לצד אחיו איברהים סינוואר, אחת מנשותיו וילדיו - אותו חשף צה"ל. הם אמרו כי צה"ל איתר הקלטות המתעדות את סינוואר מסתובב ומעביר כמה חפצים למנהרה שהיה בה עם משפחתו שעות לפני מתקפת 7 באוקטובר.
"אבל ישראל לא הצליחה להגיע אליו במנהרות חאן יונס, וגם לא הצליחה להגיע אליו מעל הקרקע", אמרו המקורות. כשהמבצע הצבאי התרחב, מעל ומתחת לקרקע, נאלץ סינוואר לספק מקום בטוח לאשתו ולילדיו הרחק ממנו, בעקבות המרדף העיקש אחריו. המקורות ששוחחו עם "א-שרק אל-אווסט", ציינו כי אשתו וילדיו של מנהיג חמאס לא נפגעו והם קיבלו ממנו מכתבים לפחות אחד לחודש וחצי.
"עם התגברות המבצע הצבאי בחאן יונס, סינוואר התעקש להישאר שם ונפרד מספר פעמים מאחיו מוחמד ומראפע סלאמה, מח"ט חאן יונס", שחוסל ביולי האחרון לצד מוחמד דף, "שאותם פגש לעיתים מפרוץ המלחמה בבתים בטוחים או מנהרות", טענו המקורות. הם הסבירו כי הארבעה לא היו ביחד כל הזמן, נפגשו לפעמים והעבירו זה עם זה שעות או אפילו ימים לפני שנפרדו בהתאם למצב בשטח.
המקורות טענו כי הם חושפים כי אחד הסודות שרק מעטים יודעים על המקרים שבהם כוחות צה"ל היו במרחק של עשרות מטרים מהבית שבו שהה לבדו סינוואר בשכונה "G" בחאן יונס, מלווה רק בשומר ראש שעזר לו להתחבא.
הם אמרו שסינוואר "היה חמוש ומוכן להסתערות אפשרית של הכוחות הישראליים על הבית בו היה ולהתעמת איתם אם יתקרבו אליו, אך תנועות חמושי חמאס מבית אחד לשני הובילו לקרבות רחוב עם כוחות צה"ל, וזה חשף בפני הכוחות את נוכחותו של סינוואר בתוך הבית".
המעבר לרפיח: "למכתבים לקח חודשיים להגיע ליעדם"
המקורות אמרו כי אז סינוואר הוצא מיידית מהבית דרך הפריצות שהכינו פעילי חמאס בבתים הסמוכים, ולאחר מכן הועבר לבית מבטחים במרחק של קילומטר אחד מהמקום בו שהה. לפני שהועבר מהבית השני למסתור שלישי, הוא נפגש עם אחיו מוחמד וראפע סלאמה, לפני ששלושתם נפרדו עם התרחבות התמרון באזור שבו הם אותרו, במרחק עשרות מטרים מבית החולים נאסר.
המקורות טענו כי סינוואר נאלץ, בלחץ אחיו, ראפע סלאמה ופעילי חמאס, לעזוב את חאן יונס לרפיח בפברואר האחרון. לדבריהם, באותה תקופה הכוחות הישראליים שלטו כמעט לחלוטין בחאן יונס והטילו שם מצור. "עם זאת, בתנועות מעל הקרקע ומתחתיה, הוא הועבר לרפיח בצורה בטוחה", אמרו.
המקורות סיפרו כי מי שלא עזב את סינוואר לאורך כל המלחמה היה אחיינו איברהים מוחמד סינוואר, בנו של מוחמד ומי שהחליף את דף מיד אחרי מותו. לדבריהם, איברהים נהרג באוגוסט האחרון בתקיפה ישראלית כשיצא מפתח מנהרה כדי לזהות את תנועות הצבא בזמן שהיה עם דודו ברפיח.
הם אמרו שסינוואר שלח למשפחת אחיו מכתב המסביר את נסיבות מותו של איברהים והיכן הוא קבור במנהרה תת-קרקעית. "הוא ציין מה מיקומו ואמר שהוא עצמו ערך תפילות על גופתו", סיפרו. המשפחה קיבלה את ההודעה יומיים אחרי מותו של סינוואר עצמו, מה שאומר שלקח יותר מחודשיים להעביר את המכתב.
המקורות בחמאס אמרו כי הגעת ההודעה למשפחתו של מוחמד סינוואר על מות הבן הבכור רק אחרי חודשיים "מלמדת עד כמה קשים ומורכבים" היו התנאים שבהם חי מנהיג ארגון הטרור, ומה היו האמצעים המחמירים שבהם נקט כדי להימנע מפרצות שדרכן ישראל תוכל להגיע אליו בקלות. "זה גם מסביר את התמונה שבה הוא נהרג כ'תאונה'", טענו.
מעט אוכל, הניסיונות לברוח שכשלו - וההימצאות לצד חטופים
המקורות סיפרו שסינוואר שהה ברפיח כבר מספר חודשים והסתובב בכמה אזורים בעיר. "הוא נשאר באזורים המערביים שלה מאז סוף מאי האחרון, והיה מעל ומתחת לקרקע. הוא היה בכמה מנהרות ברפיח, כולל המנהרה שבה נהרגו ששת החטופים". לדבריהם, עניין זה מצביע על כך שהוא זה שקיבל את ההחלטה הסופית להוציאם להורג אחרי שכוחות צה"ל התקרבו אליו בספטמבר האחרון.
בזמן שהיה מרוחק מאחיו מוחמד, מדף ומסלאמה, הוא החליף איתם מכתבים בשיטות אבטחה מסוימות, שאותן הוא קבע בעצמו. המקורות אמרו כי אותה שיטה תקפה גם לגבי ההתקשורת שלו עם הנהגת חמאס בעזה ובחו"ל - במיוחד בכל הנוגע לקשר עם המתווכות לגבי כל הסכם הפסקת אש ושחרור חטופים.
המקורות סיפרו כי לפני חיסולו, סבלו סינוואר ומלוויו ממחסור במזון, במיוחד בשלושת הימים האחרונים שבהם לא אכלו כלל. "הם התכוננו לעימות עם כוחות צה"ל ולכן הם עברו לכמה מבנים סמוכים שניזוקו ונעו ביניהם", אמרו.
המקורות הסבירו כי ב-15 הימים האחרונים היו ניסיונות של מפקד גדוד תל א-סולטאן, מחמוד חמדאן שחוסל לצד סינוואר, להוציא את מנהיג חמאס למקום בטוח, אך אלו נכשלו בשל עוצמת הפעולות הצבאיות באזור. "פעמים רבות התקרבו כוחות צה"ל למקום הימצאו של סינוואר, ניתן לספור לפחות חמש פעמים, בהן שלוש פעמים מעל הקרקע ופעמיים מתחתיה. בכל פעם עקב נסיבות שונות, הוא הועבר למקומות אחרים למרות שהתעקש להשתתף בלחימה, וגם הוא עשה זאת מספר פעמים לפני שהורחק ממקומות שהיו בהם חילופי אש", טענו.
כשנשאלו אם נוכחותו עד הרגע האחרון ברפיח קשורה לאפשרות של בחינת המצב בציר פילדלפי, במיוחד מכיוון שהמקום שבו חוסל נמצא במרחק של מאות מטרים משם, הם הכחישו. מקורות אחרים, המקורבים לארגון, אמרו כי ייתכן שהבחירה להיות שם הייתה חלק מתוכנית שבה סינוואר בחן את האפשרות לקבל את הנסיגה ההדרגתית של ישראל מהציר, ואת ההשפעה של זה על תהליך עסקת "חילופי השבויים" וכדי לבחון את המציאות בשטח.