בסוף החודש יחלפו 60 הימים שנקבעו בהסכם הפסקת האש מול חיזבאללה לנסיגת כוחות צה"ל מהרצועה. בצה"ל כבר הכריזו שלא מדובר ב"תאריך קדוש", ובעיתון "אל-אחבאר", המשמש כשופר של ארגון הטרור השיעי, דיווחו הבוקר (שבת) מפי "מקור" שהנהגת צבא לבנון טוענת שישראל "כופה בהדרגה כללי התקשרות חדשים ומנסה להפוך את חופש התנועה שלה לעובדה מוגמרת, שתישאר גם אחרי תום הפסקת האש".
לדברי המקור, גורמים בצבא לבנון קיבלו איתותים מג'ספר ג'פרס, שעומד בראש מנגנון הפיקוח על הסכם הפסקת האש בלבנון שהיה בביקור במדינה, על "כוונת ישראל להאריך את מועד הפסקת האש מ-60 יום ל-90". בעיתון הלבנוני נטען כי הדבר תלוי בכך שישראל תממש את מטרותיה – להבטיח שחיזבאללה לא יוכל ליזום ולתקוף.
גורמים צבאיים בישראל בוחנים לאחרונה אפשרות להישאר בלבנון מעבר לזמן שנקבע בהסכם הפסקת האש, אך לפי גורמים רשמיים אין החלטה כזו ועדיין לא הגענו לשם. צה"ל בהחלט נערך לאופציה הזו, ומסביר כי ההחלטה תלויה בלבנונים, בהתנהלות שלהם ואם יעמדו בהתחייבות שלהם שצבאם ישיג שליטה מלאה על דרום המדינה.
ישראל למעשה תקבל את החלטותיה בהתאם להתנהלות בלבנון, ומבהירה כי אם בתום 60 הימים שנקבעו הצד השני לא יעמוד בהסכם - אין סיבה לא להישאר פרוסים בשטח. בישראל מקווים שגם האמריקנים יבינו את עמדתם, לפיה נסיגה במועד, מבלי שלבנון מילאה את חלקה, תהיה דבר בעייתי. סביר להניח כי האמריקנים לא יאפשרו למפעל הזה לקרוס.
בעוד כשלושה שבועות יסתיימו כאמור 60 הימים, ושתי שאלות מרכזיות נמצאות על הפרק: האם תוארך שהיית צה"ל בדרום לבנון והאם יאפשרו לתושבים לחזור לבתיהם בדרום המדינה. מי שידון גם בסוגיות הללו יהיה השליח האמריקני עמוס הוכשטיין שיגיע ביום שני הקרוב לביירות, בין היתר בעקבות הרצון בארה"ב לקיום בחירות לנשיאות בלבנון ולתמוך בהמשך הפסקת האש. לפי עיתון "אל-ג'ומהוריה" הלבנוני, ישיבה חשובה של הוועדה המפקחת על הסכם הפסקת האש תתקיים ביום שני הקרוב בא-נאקורה. מקורות מסרו כי הישיבה תיערך בראשותו של הוכשטיין, צעד שעשוי לחזק את תפקוד הוועדה ולשדר מסר של רצינות בנוגע ליישום ההסכם.
סגן ראש המועצה המדינית בחיזבאללה, מחמוד קמאטי, התייחס השבוע לאפשרות שצה"ל יישאר בדרום לבנון בתום 60 הימים שסוכמו, ואמר לערוץ "אל-מנאר", המזוהה עם חיזבאללה, כי "אנשי דרום לבנון יחזרו לבתיהם ואיש לא יעצור אותם. אנחנו סבלניים היום למען העם שלנו והמחויבות שלנו להבטחה לפנות מקום למתווכים. התחייבנו לסבלנות של 60 יום - היום ה-61 הוא יום אחר.
"המצב ישתנה והכוחות הקיימים יהיו כובשים ועל בסיס זה נטפל בהם", הדגיש קמאטי. "ההתנגדות נוכחת, מוכנה וחזקה. כל יכולות ומלאי הטילים של חיזבאללה עדיין קיימים. היינו סבלניים להפרות (הישראליות) למען אלה שחזרו לכפרים בדרום, והיום הם מבקשים מאיתנו להגיב להפרות", טען. "לגבי הסכם, או שיש מחויבות מכולם או שאין. הסביבה שלנו דורשת שננקוט פעולה".
בינתיים בישראל נשמעים קולות כאלו, בין היתר, כדי להלחיץ את הלבנונים, כשמי שמנהל את האירוע הם האמריקנים והגנרל שעומד בראש מנגנון הפיקוח. בחודש ושבוע שחלפו מאז כניסתה לתוקף של הפסקת האש בישראל עדכנו שוב ושוב שצבא לבנון לא ממלא חלקו, אבל גם בצד השני מתלוננים על הפרות.
בשבוע שעבר הגישה לבנון למועצת הביטחון של האו"ם תלונה רשמית נגד ישראל, בטענה להפרות חוזרות ונשנות של הסכם הפסקת האש. בתלונה, שהועברה באמצעות הנציגות הקבועה של לבנון בניו יורק, נטען כי בין 27 בנובמבר ל-22 בדצמבר נרשמו יותר מ-816 הפרות צבאיות – באוויר וביבשה. בתלונה צוינו בין היתר הפצצת כפרים בגבול, הנחת מטענים בבתים, הרס אזורי מגורים וחסימת דרכים, שלדברי לבנון "מערערים את המאמצים להרגעת המתיחות ולמניעת סבב עימות נוסף".
בתוך כך, רק שלשום מטוסי קרב של חיל האוויר השמידו משגרי רקטות לטווח בינוני של חיזבאללה. בהמשך דווח על מטוס איראני שנחת ב-18:30 בנמל התעופה בביירות עם כסף שמיועד לחיזבאללה, ועוכב על-ידי הרשויות המקומיות. בנוסף, לקראת השעה 23:30 דווח על תקיפות משמעותיות נגד מפעלים ביטחוניים בחלב, המחוז המאוכלס ביותר בסוריה.
מדובר צה"ל נמסר כי "כחלק מאכיפת ההבנות בין ישראל ללבנון, טרם התקיפה נשלחה בקשה לצבא לבנון לנטרל את המשגרים שהיוו איום על העורף הישראלי וכוחותינו. המשגרים הותקפו רק לאחר שהבקשה לא טופלה על-ידי צבא לבנון. צה"ל ממשיך לפעול על מנת להסיר כל איום על מדינת ישראל, בהתאם להבנות הסכם הפסקת האש".
הגנרל האמריקני ג'פרס הביע שביעות רצון מהתנהלות הצבא הלבנוני אחרי ביקורו בדרום המדינה, ואמר כי הוא "מתרשם מהמסירות של צבא לבנון, הוא פועל מסביב לשעון כדי לספק אבטחה ולפרק תחמושת"; ובסעודיה דווח שבחיזבאללה הבהירו כי "ימשיכו לנהוג בריסון עצמי" כדי ליישם את ההסכם, כיממה לאחר תקיפת המשגרים בדרום לבנון.
פורסם לראשונה: 11:27, 04.01.25