ממשלת אקוודור דחתה אתמול (רביעי) את התנאים למשא ומתן שהציבו בני קהילות הילידים המקיימים הפגנות ברחבי המדינה זה יותר משבוע וחצי, בדרישה לשלל שינויים, בהם הורדת מחירי הדלק. בבירה קיטו מדווחים על מחסור במזון ובדלק אחרי עשרה ימים של הפגנות, שבהן נרשמו לא פעם התנגשויות בין המוחים לבין המשטרה. ארה"ב פרסמה אזהרת מסע לאקוודור, והיא קוראת לאזרחיה לשקול היטב את נסיעתם לשם בשל התסיסה והפשיעה.
ההפגנות מתנהלות במסגרת שביתה ארצית שעליה הכריז ארגון ילידים גדול ב-14 ביוני. המפגינים דורשים להוריד את מחירי הבנזין ב-45 סנט לגלון, כך שיעמדו על 2.10 דולרים; להקצות לחקלאים זמן רב יותר לשלם את חובותיהם; לעצור את התפשטות תעשיית הנפט והכרייה; ולהגדיל את התקציב לחינוך ולבריאות. ההפגנות היו אלימות במיוחד בשישה מחוזות בחלק הצפוני-מרכזי של המדינה הדרום אמריקנית. מאז תחילת המהומות נהרג מפגין אחד, שנפגע בראשו מרימון גז של המשטרה, ושישה שוטרים נפצעו קשה. 18 שוטרים מוגדרים נעדרים.
מנהיג הילידים לאונידס איזה הציב שלשום שורה של דרישות לממשלה בתמורה לקיום משא ומתן, ובין השאר דרש שזו תבטל את מצב החירום שעליו הכריזה באותם מחוזות, ותסיג את החיילים והשוטרים ממוקדי ההפגנות בבירה קיטו. אלא שאתמול הודיעה הממשלה כי לא תבטל את מצב החירום, משום שהדבר יותיר את הבירה ללא הגנה: "זה לא הזמן להציב עוד תנאים, זה הזמן לשבת ולדבר, אנחנו ביום העשירי לשביתה", אמר השר פרנסיסקו חימנס. "אנחנו לא יכולים להמשיך לחכות, הבירה לא יכולה להמשיך לחכות, המדינה לא יכולה להמשיך לחכות".
ההפגנות באקוודור מלוות בחסימות של כבישים בששת המחוזות שניצבים בלב המהומה, ובבירה קבוצות של מפגינים צועדות ברחבי העיר ותוקפות כלי רכב ואזרחים. בעלי עסקים נאלצו לסגור את חנויותיהם, וחלקן נבזזו. המתפרעים גם ניקבו את צמיגיהם של אוטובוסים, ואילצו תושבים לוותר על הנסיעה ולצעוד ליעדם ברגל. השגרירויות של כמה מדינות, בהן גרמניה, בריטניה, קנדה וארה"ב, פרסמו הודעות שבהן הביעו דאגה ל"זכויות היסוד של האזרחים", והפצירו בצדדים לנהל משא ומתן על הסכם.
אמש דווח כי כוחות הממשלה איבדו את השליטה בעיר פויו שבאזור האמזונס, שם השבוע מתפרעים העלו באש תחנת משטרה ותקפו חיילים ואזרחים ברובים, בחומרי נפץ – וגם בחניתות. "אנחנו לא יכולים להבטיח לעת עתה את ביטחון הציבור בפויו, הם שרפו את כל מבנה המשטרה והכניסה לעיר נמצאת תחת מצור", אמר שר בממשלה. מנהיגי הילידים הביעו התנגדות למעשי האלימות בפויו, והאשימו את כוחות הביטחון בהחרפת העימותים שם.
המהומות באקוודור הן מבחן גדול ליכולתו של הנשיא לאסו להתניע מחדש את הכלכלה המקומית ולהפחית את שיעור האבטלה. לאסו, שהתמנה לתפקיד לפני 13 חודשים, נתקל בהתנגדות עיקשת באספה הלאומית של אקוודור, שם המחוקקים חוסמים הצעות חוק שלו, והוא מתקשה לעצור את האלימות הגואה, שבה הוא מאשים את כנופיות הסמים. את הכנופיות הללו הוא מאשים גם באחריות להתפרעויות הענק שפקדו כמה בתי כלא במדינה, ושבהן נהרגו מאות אסירים.
פורסם לראשונה: 23:17, 22.06.22