אלפי בני אדם הפגינו הערב (שבת) במרכז לונדון במחאה על העלייה ביוקר המחיה בבריטניה – הפגנה נוספת בשלל הפגנות שנערכות בשבועות האחרונים ברחבי העולם בשל העלייה במחיריהם של מוצרי יסוד, בין השאר בשל המלחמה באוקראינה. ההמונים שצעדו במרכז הבירה דורשים מהממשלה לעזור לאזרחים ביתר שאת לשלם את חשבונותיהם, הגדלים במהירות רבה יותר ממשכורותיהם.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון סופג זה תקופה ארוכה ביקורת על התגובה האיטית שלו למשבר יוקר המחיה בממלכה. האינפלציה בבריטניה ובמדינות אחרות ברחבי אירופה עולה, כשברקע המלחמה באוקראינה פוגעת באספקת האנרגיה ובאספקה של מוצרי מזון שונים, בהם חיטה, תירס ושמן חמניות, ומחריפה את מצוקה שהסתמנה ממילא עוד לפני הפלישה הרוסית.
באפריל האחרון הגיעה האינפלציה בממלכה לשיעור של 9%, ומחקר שפורסם לאחרונה העלה כי מיליוני בריטים נאלצים כעת לדלג על ארוחות פשוט משום שהם אינם יכולים להרשות אותן לעצמם. למשבר יוקר המחיה תרמו כמה גורמים, והמלחמה באוקראינה, בכלל זה עיצומי הגז והמצור על סחורות חקלאיות שהביאה איתה, היא רק אחד מהם.
מגפת הקורונה, למשל, שיבשה בשנתיים האחרונות קווי אספקה, וכשהחלה לדעוך – הותירה את המשק עם מחסור בידיים עובדות, בעוד הביקוש הולך ועולה. המחסור בנהגי משאיות או בעובדים חקלאיים מחייב כעת תשלום משכורות גבוהות יותר, ובהתאם לכך עלייה של מחירי הסחורות. גם העלייה במחירי האנרגיה, שנגרמה בין השאר מחורף קר במיוחד שפקד אזורים באסיה ומהעלייה המחודשת בביקוש בעקבות דעיכת הקורונה, מייקרת את המוצרים, ואין כמעט מוצר או שירות שהבריטים אינם נדרשים כעת לשלם עליו יותר מכפי ששילמו לפני כשנה.
ממשלתו של ג'ונסון מתמודדת עם לחץ כבד להגביר את הסיוע שלה לבריטים המתקשים להתמודד עם העלייה במחירי הדלק, המזון והחשמל, אבל בינתיים אינה מספקת פתרונות. הלחץ הזה בא בשעה שג'ונסון מתמודד ממילא עם ביקורת ציבורית חריפה על חלקו ב"מסיבות הקורונה" שקיימו גורמים בלשכתו, וכשברקע מרד המוני של חברי פרלמנט ממפלגתו, שניסו לפני שבועיים להדיח אותו מהתפקיד.
בהפגנה הערב בלונדון הניפו הצועדים כרזות שעליהן נכתב בין השאר "קצצו במלחמה, לא ברווחה". בריטניה, יש לציין, היא מהתורמות הראשיות למאמץ המלחמתי של אוקראינה נגד רוסיה, ומזרימה לאוקראינים נשק מתקדם. כשעברו ליד דאונינג 10, מקום משכנו של מעון ראש הממשלה, קראו המפגינים בוז, כפי שתועד בסרטונים שהועלו לרשתות החברתיות.
בן רובינסון, העובד באגודת צדקה המסייעת למתקשים להשיג דיור בדרום לונדון, היה אחד המפגינים, ואמר שהממשלה אינה מבינה עד כמה גרוע עומד להיות המצב עבור העניים. "יש לנו דיירים שבאים למשרדים שלנו ובוחרים בין האכלת הילדים שלהם – ואני מדגיש, לא עצמם – הילדים שלהם, לבין תשלום על שכר הדירה והחימום", אמר. "זו פשוט לא בחירה שמישהו צריך להתמודד איתה בכלכלה הרביעית בגודלה בעולם".
ארגון TUC, שהוא ארגון גג של איגודי עובדים וארגן את המחאה היום, מסר שלפי מחקר שהזמין, העובדים בבריטניה הפסידו למעשה 20 אלף פאונד (24,450 דולר) מאז 2008 משום ששכרם לא עמד בקצב האינפלציה.