שגרירת ארה''ב באו''ם לינדה תומאס גרינפילד בריאיון
(צילום: גיל יוחנן)

שגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומאס גרינפילד, שחתמה היום (רביעי) את ביקורה הראשון בישראל אמרה בריאיון מיוחד ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" כי היא אופטימית בנוגע להצטרפותן של מדינות נוספות ל"הסכמי אברהם", וחזרה על עמדת הממשל האמריקני – שלא יאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני. היא הדגישה שממשל ביידן סבור כי דיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר, "אבל אנחנו לא מוכנים לעשות את זה לנצח".
השגרירה התייחסה למגעים עם סעודיה בנוגע לכינון יחסים עם ישראל ואמרה כי "אני לא יכולה לחשוף את הדיונים עם הסעודים, אבל אני יכולה להגיד שאנחנו מחויבים לעבוד עם מדינת ישראל ועם מדינות נוספות באזור כדי לקדם הסכמים חדשים עם ממשלת ישראל. הסכמי אברהם סיפקו מידה של ביטחון לאזור כולו. זה מספק יתרונות לשני הצדדים ואנו נשמח לראות מדינות נוספות חותמות על ההסכמים".
4 צפייה בגלריה
לינדה תומאס גרינפילד
לינדה תומאס גרינפילד
תומאס גרינפילד. "נמשיך לעבוד למען הסכמים חדשים"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
לינדה תומאס הוסיפה כי היא עובדת עם שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן על צירופן של מדינות נוספות להסכמי אברהם. "אנחנו נמשיך לחפש הזדמנויות. השתתפתי בטקס השנה לחתימה על הסכמי אברהם שנערך על ידי השגרירות הישראלית בניו יורק ואנחנו נמשיך להשתתף בחיזוק ההסכמים שכבר יצאו לפועל ולעבוד למען הסכמים חדשים", היא אמרה.
השגרירה התייחסה לחשש בישראל לקראת התחדשות שיחות הגרעין עם איראן בווינה בעוד שבועיים, על רקע ההצהרות הלוחמניות מצדה של טהרן. "לא התרככנו בנושא איראן", הצהירה תומאס גרינפילד. "אנחנו רוצים לדון איתם, אנחנו רוצים למצוא את המכניזם בצורה דיפלומטית, כדי להביא את האיראנים לחזור אל ה-JCPOA (הסכם הגרעין מול המעצמות). הבהרנו שוב ושוב שאנחנו לא נסכים שהאיראנים יקבלו גישה לנשק גרעיני".
ביקור שגרירת ארה"ב באו"ם במוצב צבאי
(צילום: דובר צה"ל)

לדבריה, "אנחנו חושבים שדיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר, אנחנו לא מצטערים על הדיונים מול האיראנים. אנחנו יודעים שזה מפגש קשה, אנחנו יודעים שהם מסכנים את הביטחון ברחבי האזור, כל אלו בעיות שאנחנו נמשיך לדון בהן עם האזור כולו, איך לגשת לנושא בכך שנבטיח ביטחון לכל תושבי האזור".
על השאלה מה יקרה אם השיחות בווינה ייכשלו, היא השיבה כי "אנחנו לא רוצים עוד מלחמה במזרח התיכון ואני לא חושבת שהאיראנים או הישראלים גם מעוניינים בה, אבל אנחנו שומרים על כל האפשרויות על השולחן בנוגע לפעולות שלנו. נמשיך לנסות לדבר עם האיראנים במישור הדיפלומטי אבל אנחנו לא מוכנים לעשות את זה לנצח".
בתוך כך, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) עדכנה בצהריים כי איראן המשיכה בחודשים האחרונים להגדיל את כמות האורניום המועשר לרמה גבוהה שבו היא מחזיקה, ובכך המשכה בהפרה החמורה של תנאי הסכם הגרעין שנחתם ב-2015. לפי הדו"ח הרבעוני החדש של הסוכנות, מאז אוגוסט הגדילה איראן בכמעט 8 קילוגרמים את כמות האורניום המועשר לרמה של 60% שיש ברשותה, וכעת היא עומדת על 17.7 קילוגרם.
אורניום המועשר לרמה של 60%, נזכיר, הוא אורניום שקל מאוד להפוך לכזה היכול לשמש לפיתוח נשק גרעיני. במסגרת הסכם הגרעין של 2015 נקבע כי על איראן ייאסר להעשיר אורניום לרמה של יותר מ-3.25%.
בנט בפגישה עם שגרירת ארה"ב באו"ם
(צילום: עומר מירון, לע"מ, סאונד: בן פרץ, לע"מ)
הדיפלומטית הוותיקה בת ה-68 מלואיזיאנה מתמחה בהכנת תבשיל הגמבו. לאורך השנים ייחסו לה דבר שנקרא "דיפלומטיית גמבו", משום שהייתה מזמינה דיפלומטים לאכול את התבשיל. "יש התחלה כלשהי פה. יש פה אוכל נהדר ואין דרך טובה יותר ליצירת דיון לוהט ומורכב מאשר ארוחה טובה", אמרה. "זה מרכך את האווירה ואשמח לשבת ולערוך 'דיפלומטיית גמבו' עם הפלסטינים והישראלים ולקדם את האג'נדה כאן לעבר השלום".
בנושא הפלסטיני, אמרה השגרירה: "הבהרנו את זה, והנשיא ביידן עקבי בהשקפתו שפתרון שתי המדינות הוא הפתרון הטוב ביותר לשני הצדדים, שיאפשר מידה שווה של ביטחון ושגשוג ותקווה הן לפלסטינים והן לעם הישראלי. גם הבענו את דאגתנו מול אלימות המתנחלים, הבענו אותה בצורה פומבית גם בדיונים שלי פה ואנחנו מעודדים את שני הצדדים לא לנקוט שום פעולות שיאיימו על המשך הדרך להשגת פתרון שתי המדינות".
לקראת פגישתה ברמאללה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אמרה השגרירה כי "אנחנו עדיין מחויבים לפתרון שתי המדינות, אנחנו רוצים לראות שלום. ארה"ב מחויבת לספק סיוע לעם הפלסטיני. אנחנו ממשיכים להיות הספק ההומניטרי המרכזי באזור הזה ואנחנו נמשיך לעבוד בלהבטיח שהעם הפלסטיני יקבל את כל התמיכה ההומניטרית שמגיעה לו". על הפתיחה המחודשת של הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים אמרה: "נמשיך לעסוק בנושא עם הפלסטינים".
4 צפייה בגלריה
לינדה תומאס גרינפילד
לינדה תומאס גרינפילד
תומאס גרינפילד. "אשמח לערוך 'דיפלומטיית גמבו' עם הפלסטינים והישראלים"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
השגרירה שמבקרת בישראל ערכה סיור ביטחוני בגבול הצפון ובגבול הדרום. "אני חושבת שלישראל יש כמה אתגרים ביטחוניים רציניים שצריכים להתייחס אליהם ואנחנו מאוד תומכים בישראל, בלהבטיח שישראל תשמור על הביטחון שלה", היא אמרה. "קיבלתי את ההזדמנות לצפות בפעם הראשונה ישירות בשטחים שבהם מנהלים את אותם אתגרים וכמה זה מסובך לנהל אותם". על הסיור הביטחוני אתמול, שבמהלכו נפגשה עם קצינות בצה"ל, אמרה השגרירה כי "כל כך התרשמתי מהנשים שראיתי אתמול, צעירה בת 22 תדרכה אותי ואמרתי לה שאני מצפה לראות בעוד 20 שנה שהיא עומדת להחליף כמה מהגנרלים הגברים שראיתי עומדים סביבי. אני חושבת שלישראל יש סיפור חשוב לספר על שיתופן של נשים בסקטור הביטחוני".
עוד נשאלה האם לישראלים, שחשים יותר ויותר מבודדים בזירה הבינלאומית, עדיין יש את תמיכת ארה"ב. "הבהרתי בצורה ברורה את תמיכתי, את תמיכת הממשל בישראל. אני עובדת באופן קרוב במיוחד עם שגריר ישראל באו"ם כדי להגן על זכותה של ישראל להשתתף בכל הפורומים של האו"ם, אבל גם כדי להגן על ישראל מפעולותיהן של מדינות המתייחסות בצורה לא מידתית לישראל. אז אתם לא צריכים לדאוג שאין לכם את הגב האמריקני באו"ם". על השאלה האם ארה"ב תטיל וטו על החלטה לגנות את ישראל בנוגע לבנייה בהתנחלויות במועצת הביטחון, אם תהיה כזו, השיבה: "אני לא יכולה להגיד את זה מראש. כוח הווטו שלנו הוא משהו שאנחנו מוקירים ונשתמש בו כשנראה שיש צורך להשתמש בו".
4 צפייה בגלריה
לינדה תומאס גרינפילד
לינדה תומאס גרינפילד
כתבנו עם שגרירת ארה"ב באו"ם
(צילום: אלכס קולומויסקי)
תומאס גרינפילד התייחסה גם לחשש מפני קריסה מוחלטת של לבנון והשתלטות על המדינה על ידי חיזבאללה. "אנחנו מאוד מודאגים מהסיטואציה בלבנון, הייתי לי הזדמנות להגיע לגבול אתמול, נפגשתי עם מפקד יוניפ"ל וקיבלתי תדרוך ממנו על המצב הביטחוני, שמעתי את החשש של ממשלת ישראל בנוגע למצב הביטחוני שם. זה נותן לי יותר מחויבות, בחזרתי לניו יורק לדחוף למען העלאה וחיזוק המנדט של יוניפ"ל כדי שנוכל למנוע איום ביטחוני בתוך לבנון כך שגם הביטחון בישראל יישמר". פקיד אמריקני ציין בפני ynet כי ארה"ב מחפשת דרכים יצירתיות לשיפור המצב הכלכלי בלבנון, ויציבותה חשובה להם מאוד, כמו גם קידום המו"מ עם ישראל על הגבול הימי.