בלי החלטות, בלי הצבעה: הסתיים כינוס הוועדה לבחירת שופטים - והסחבת נמשכת. הדיון, שאותו כינס היום (ה') שר המשפטים יריב לוין בהוראת בג"ץ, כלל לא מעט עימותים - ולא התקבלה בו שום החלטה. גם הצבעות לא נערכו. לוין הודיע בו שיכנס שלוש ישיבות על נושאים שונים, ולמעשה השורה התחתונה היא שבחירת נשיא חדש לבית המשפט העליון עלולה להידחות בכמה חודשים.
השופט עוזי פוגלמן, שכיהן מפרישת אסתר חיות במשך שנה כממלא מקום נשיא העליון, פרש בראשית החודש שעבר. השופט יצחק עמית - שמתמודד לתפקיד נשיא העליון מול יוסף אלרון - משמש מעתה כממלא מקום הנשיא בפועל, אף שלא נבחר לפני כן אפילו למשנה לעליון.
הגעת המשתתפים לדיון הוועדה לבחירת שופטים

בניגוד לעמדת שופטי בית המשפט העליון ונציגי לשכת עורכי הדין, לוין - המשמש כיו"ר הוועדה לבחירת שופטים - הודיע כי יכנס ישיבה שבה תועלה נחיצות שיטת המינוי לעליון על פי שיטת הסניוריטי, שהייתה נהוגה עד כה. דיון אחר יוקדש להסתייגויות נגד בחירת המועמדים לנשיא העליון ודיון אחר יוקדש ליוזמת לוין שנחשפה ב-ynet להכניס מצלמות ולשדר את הדיונים בשידור ישיר.
בתום הדיון אמר אחד הנציגים המתנגדים לאותה דרישה: "הישיבה הזו הייתה קרקס. השר לוין רוצה לדחות את הקץ, כדי שלא לבחור בסופו של דבר נשיא שהוא אינו רוצה בו".
5 צפייה בגלריה
יריב לוין
יריב לוין
"לא מאוחר לעצור, לנטוש את הצווים ולשוב למסלול ההסכמות". לוין
(צילום: עמית שאבי)
הישיבה, שהייתה סוערת לפרקים, החלה בקריאת "פרשת השבוע", "תולדות", מפי השרה אורית סטרוק. אחריה החל דיון על הכנסת המצלמות. השופטים וח"כ קארין אלהרר מיש עתיד מחו ועל כך ואמרו שההחלטה לא הייתה על סדר היום - ואלהרר הציעה לקיים הצבעה על כך בידיעה שיש לאופוזיציה רוב. לוין מנגד ענה: "אני לא רוצה הצבעה". אלהרר אמרה שהכנסת המצלמות שלא על פי סדר היום היא "ביזיון של צו בג"ץ שהורה על כינוס הוועדה למטרה אחת בלבד - בחירת נשיא". שר המשפטים הגיב: "הציבור תומך בשינויים שלי. אני מוצף מסרוני תמיכה בצעד הזה".
לוין הביע מחאה על כך שישיבת הוועדה התקיימה "תחת צו של בג"ץ", שקבע כי מחובתו לכנס את הוועדה ולבחור נשיא לעליון - תפקיד שלא מאויש כבר יותר משנה. הוא אמר שבאמצעות הצו בג"ץ זלזל בסמכותו להשפיע על בחירת הנשיא ושופטי עליון, במקום להגיע ל"הסכמה רחבה" על הבחירה, כפי שהוא מבקש. שופט בית המשפט העליון נועם סולברג השיב לו: "אתה מעלה בדעתך שהשפענו על השופטת יעל וילנר לכנס את הוועדה?".
5 צפייה בגלריה
אורית סטרוק בישיבת הסיעה של הציונות הדתית
אורית סטרוק בישיבת הסיעה של הציונות הדתית
השרה סטרוק. הקריאה את פרשת השבוע, וגם ציטוטי שופטים מקלסר עב כרס
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"את הדיונים הקרובים של הוועדה לבחירת שופטים אני מבקש לשדר בשידור חי", אמר לוין בפתח הדיון. "יראה הציבור וישפוט כיצד ממונים שופטים בישראל, כיצד ישנם גורמים שמנסים להסתיר זאת, כיצד יש מי שמנסה למנוע דיון ציבורי על התאמת המועמדים לתפקיד. הציוד ערוך ומוכן לכך".
לוין הוסיף: "צר לי שהגענו לנקודה בה בחרתם לנטוש את מסלול ההסכמות שעלינו עליו בשנה האחרונה, והחלטתם לעלות על מסלול הצווים". לדבריו, "בשנה האחרונה הצלחנו למנות 162 שופטים בהסכמה רחבה של כלל החברים כאן. הגשתי גם הצעה בעניין המינויים לעליון. לא עברו כמה דקות והיא נדחתה על ידכם. לא מאוחר לעצור, לנטוש את הצווים ולשוב למסלול ההסכמות".
השרה סטרוק הקריאה מקלסר עב כרס שבו ציטטה פסקי דין של שופטי העליון לדורותיהם המצדדים בעקרון השקיפות. היא טענה: "מצב השופטים בציבור רע. אתם סובלים מחוסר אמון. המצלמות יכולות לסייע לשיפור תדמיתכם". לדבריה, השופט עמית עצמו תמך בשימוע פומבי למועמדים לכהונת שופטי העליון.
5 צפייה בגלריה
יצחק עמית
יצחק עמית
השופט עמית. לוין האשים אותו בניגוד עניינים, הוא השיב: "אני טוען בחיטים ואתה בשעורים"
(צילום: עמית שאבי )
אולם המהלך של שר המשפטים התקבל בסירוב נחרץ של חלק מחברי הוועדה: שופטי בית המשפט העליון עמית, סולברג ודפנה ברק-ארז, נציגת האופוזיציה אלהרר ושני חברי לשכת עורכי הדין מוחמד נעמנה ויונית קלמנוביץ'. התומכים בצעד הם חברי הוועדה השרה סטרוק וח"כ יצחק קרויזר. עו"ד קלמנוביץ' התריסה כלפי לוין: "הכנסת המצלמה היא צעד כוחני".
שופטי העליון עמית, סולברג ודפנה ברק ארז מחו על כוונת השר להפעיל את המצלמות שהציג ולשדר לציבור בשידור חי את הדיון בוועדה. השופט עמית אמר שהחוק אינו מעניק לשר זכות וטו בקביעת סדר הדיון בוועדה. לוין השיב לו: "אתה לא צריך לעסוק בסדר היום כשאתה עומד לבחירה. אתה מעמיד עצמך בניגוד עניינים".
עמית טען מנגד שדבריו בהקשר לא קשורים כלל וכלל לבחירה בו, וכי לכן אין מדובר בניגוד עניינים: "אני טוען בחיטים ואתה בשעורים. אינני מדבר על הבחירה שלי, אלא על נושאים כלליים שעניינם בטובת הציבור, למשל אי כינוס הוועדה לבחירת שופטים לבתי המשפט בירושלים. אנחנו מערכת נותנת שירות וזו פגיעה בציבור".
ח"כ אלהרר אמרה בתום הדיון: "צר לי שהשר לוין בוחר פעם נוספת שלא לעסוק בחובתו למנות נשיא לעליון ומסית את השיח באמצעות פרובוקציה מיותרת ומתקרבנת. אם באמת שקיפות הייתה מעניינת אותו הוא לכל הפחות היה מפרסם את הפרוטוקולים של הדיונים שכבר התקיימו. לכן, הבחירה למרוח את הזמן ולעסוק במשך דיון שלם אך ורק בדרישתו לשידור הוועדה היא מסך עשן והסטת השיח במטרה להמשיך בקידום ההפיכה המשטרית וריסוק מעמד מערכת המשפט".
5 צפייה בגלריה
קארין אלהרר
קארין אלהרר
ח"כ אלהרר. "שקיפות? למה לוין לא מפרסם את הפרוטוקולים?"
(צילום: שלו שלום)
לוין כינס כאמור את הוועדה תחת מחאה, בהמשך לצו שהוציא בג"ץ המורה לו לכנס אותה לשם בחירת נשיא לבית המשפט העליון. הישיבה עסקה בין היתר בסדרי הדיון לקראת הליך בחירת משנה לנשיא ונשיא לבית המשפט העליון. נגד השופט יצחק עמית, מ"מ הנשיא ומועמד השופטים לתפקיד, הוגשו אלפי הסתייגויות - וכך גם נגד השופט יוסף אלרון, מועמד השר לוין.

כך הגיבו עמית ואלרון לאלפי ההסתייגויות נגדם

השופט אלרון השיב על ההסתייגויות, וכתב כי אין לו שום קשר עם אף אישיות פוליטית, וכי לא קידם את מועמדותו בסיוע פוליטי. לדבריו, הוא דוגל בניתוק בין משפט לפוליטיקה. השופט אלרון ציין כי הוא יודע שמועמדותו אינה לפי עקרון הסניוריטי, אך הבחירה לפי שיטה זו היא לא פורמלית - וצריך לבחור לתפקיד הנשיא רק את המועמד המתאים. הוא הוסיף כי הוא חושב שהוא המועמד המתאים ביותר - משפטית וניהולית - לתפקיד.
השופט עמית ביקש מצדו מהוועדה למחוק 2,800 הסתייגויות שהוגשו נגד מועמדותו. לדבריו, חלקן הגדול של ההסתייגויות הן "העתק-הדבק" של כמה נוסחים. הוא ציין שלאחר העיון בהסתייגויות, הוא סבור שאין מקום להתייחס בנפרד לכל אחת ואחת מהן, אף שהוא עבר עליהן ביסודיות. לדבריו, אין בדעתו להתייחס ל"טענות בעלמא" הנוגעות להחלטות שקיבל כשופט, "שכן פסיקותיי מדברות בעד עצמן".
5 צפייה בגלריה
השופט אלרון. טוען שהוא המועמד הכי מתאים
השופט אלרון. טוען שהוא המועמד הכי מתאים
השופט אלרון. טוען שהוא המועמד הכי מתאים
(צילום: אוהד צויגנברג)
בהתייחסו לטענת ה"עציץ" שבה הודיע שהוא יושב בישיבה לבחירת שופטים שדנה בנושא בחירת נשיא על-פי עקרון הסניוריטי, אמר שייתכן שהיה אפשר למנוע את המהומה בנושא אם פרוטוקול הדיון בוועדה היה מתפרסם במועדו. "עיון בפרוטוקול היה מעלה כי אין ממש בטענה לניגוד עניינים בעצם השתתפותי בישיבת הוועדה, אך לא למותר לציין כי תלונה שהוגשה בנושא זה לנציג תלונות הציבור על השופטים נדחתה", כתב.
פורסם לראשונה: 18:48, 28.11.24