ראש הממשלה בנימין נתניהו יצטרך להכריע בשעות הקרובות (יום רביעי) האם ישראל תודיע לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג על כוונתה להגיש ערעור על צווי המעצר, או שתתעלם ותמתין לסנקציות שיטיל ממשלו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ נגד בית הדין הבינלאומי.
הדרג המקצועי המליץ לנתניהו על ערעור בנימוק שיש לישראל "קייס" וכי נפלו פגמים בהחלטה. מאידך, שרים וגורמים נוספים מתנגדים וסבורים שישראל צריכה להתעלם מאחר שעצם הערעור הוא הכרה בסמכות. הדד-ליין למתן התשובה אם בכוונת ישראל לערער הוא עד חצות.
אתמול קיים נתניהו דיון חסוי בנושא צווי המעצר, שהוצאו גם לשר הביטחון לשעבר יואב גלנט, אך לא התקבלה החלטה בנושא.
מוקדם יותר נשאל שר החוץ הצרפתי ז'אן-נואל בארו, לגבי האפשרות שנתניהו ייעצר אם יגיע לצרפת, לנוכח הוצאת צו המעצר נגדו על-ידי בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, והשיב כי "יש לבחון שאלות חסינות אפשרית עבור בכירים מסוימים". בהמשך קבע משרד החוץ הצרפתי: "נתניהו נהנה מחסינות", כיוון שישראל לא צד לבית הדין בהאג. במובן מסוים, ההצהרה הזו מעלה את הסיכוי להגשת ערעור. בישראל מרגישים שיש התנגדות בקהילה הבינלאומית להוצאת הצווים.
בארו אמר לערוץ "פארנס אינפו" כי "צרפת מאוד מחוברת לצדק הבינלאומי ותפעל לפי הדין הבינלאומי, המבוסס על חובותיה לשתף פעולה עם בית הדין הבינלאומי", והדגיש כי חוק בית המשפט "עוסק בשאלות של חסינות על מנהיגים מסוימים, וזה נתון בסופו של דבר להחלטת הרשות השיפוטית".
הדרג הפוליטי, כאמור, מציע מנגד להתעלם מאותם צווים תלויים ועומדים, ולהעביר את בית הדין "סדנת חינוך" באמצעות סנקציות משתקות שהם סבורים שממשלו של הנשיא החדש-ישן דונלד טראמפ יטיל, "שיגרמו להם לרדת מהעץ". "האמריקנים מתכננים סנקציות מהגיהינום נגד כל מדינה שתסייע לבית הדין, ובזה זה ייגמר", אמר בכיר ישראלי. לדברי הגורם, "לא אנחנו צריכים לבוא ולהתחנן לגוף שאין לנו שום אמון בו", למרות שהמסרים מצביעים על אפשרות של ישראל להתמודד עם המצב, אם תוקם ועדת חקירה.
לפי התגובות החריפות של בכירי הממשל הנכנס של טראמפ, הנטייה בירושלים היא לא לערער ולהמתין להתפתחויות בזירה הבינלאומית ובעיקר לתגובה הקשה שממתינה עם כניסת הממשל האמריקני ב-20 בינואר.
גורם ישראלי שמעורה בפרטים אמר בשבוע שעבר: "ההערכה שלי שבסוף בית הדין יתקפל, כי הלחץ שיופעל עליו חסר תקדים והם לא הכירו כמותו מעולם. הם יתחננו שאנחנו ניתן להם סולם לרדת מהעץ. אחרי שהם יעברו סדנת חינוך שתחזיר אותם לגודל הטבעי שלהם – נשקול אז אולי לעזור להם לרדת מהעץ".
חשוב להדגיש, כאמור, כי על צווי המעצר עצמם אין אפשרות לערער. הערעור הוא על הקביעות של בית הדין לערכאת הערעורים, וגם אם מוגש ערעור - הוא לא מקפיא את הצווים. בישראל יש אמון נמוך בערכאת הערעור. הסיבה: היא מורכבת מאנשים שהם אינם משפטנים אלא דיפלומטים ממונגוליה, פרו ויפן.