יום אחרון בבית הנשיא: ראובן (רובי) ריבלין מסיים את הקדנציה הסוערת ביותר שניתן היה לדמיין עבור נשיא במדינת ישראל. התפקיד הממלכתי והטקסי עמד שוב ושוב בעין הסערה כשנדרש להגן על הדמוקרטיה הישראלית ולגשר מעל התהומות שהלכו והתרחבו בין השבטים השונים בחברה הישראלית. היום (ד') יפנה ריבלין את המקום ליצחק (בוז'י) הרצוג שהגיע לכותל לפני כניסתו לבית הנשיא.
מחליפים נשיא - כתבות נוספות
המספרים היבשים שהועברו מבית הנשיא לסיכום הכהונה מסתירים תקופה רוויית עשיה, התרחשויות פוליטיות וחברתיות ונשיא אחד שלא חדל מלהתרגש. אך עוד לפני כן תופסת את העין תמונה אחת שהתיר היום שב"כ לפרסום, מיום שבו התלווה ריבלין כנשיא לאנשי יחידת המבצעים של הארגון בשטח. אנשי שב"כ שינו את חזותו של הנשיא, הוסיפו לו זקן עבות וצעיף אופנתי - ואפשרו לו להסתובב ברחבי ישראל באופן אנונימי, מבלי שאיש זיהה אותו והבחין שמדובר בנשיא המדינה. "למשך כמה שעות, נהנה הנשיא מאלמוניות מוחלטת לצד אנשי המבצעים של שב"כ, אשר מתורגלים היטב בעבודה חשאית כ'מגן ולא יראה'", נמסר.
ולמספרים - לאורך כהונתו העניק הנשיא 1,830 חנינות ומחק 1,365 רישומים פליליים, מתוכם 350 רישומים פליליים לחיילים, ערך 932 סיורים ברחבי הארץ, 131 ביקורים בצה"ל, 62 ביקורי ניחומים אצל משפחות נפגעות פעולות איבה, 190 ביקורי ניחומים אצל משפחות חללי צה"ל, 35 ביקורים ממלכתיים בחו"ל, קיים 47 שעות התייעצות עם סיעות הכנסת שבסופן הטיל מנדט להרכבת ממשלה 8 פעמים במהלך 5 מערכות בחירות.
אבל ההישג שבו ריבלין מתגאה הוא פתיחת שערי בית הנשיא לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל לכ-130,000 מבקרים שהגיעו לסיורים מודרכים במרכז ביקורים שימשיך ויפעל בו.
אמש התקשר יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לריבלין לרגל סיום תפקידו. אבו מאזן הביע את תקוותו להשיג שלום בין שני הצדדים בהקדם האפשרי, וריבלין הודה לו על קריאתו זו. כמה שעות לפני כן התארח ריבלין בקריה בתל אביב אצל שר הביטחון בני גנץ, והשתתף באירוע פרידה בראשות הרמטכ"ל עם פורום מטכ"ל בבית בן גוריון. הוא שוחח עם האלופים ובסיום הטקס שלאחר מכן נפרדה מערכת הביטחון מהנשיא במשמר כבוד.
"היום אתם מודים לי, אבל התודה האמיתית מגיעה לכם, העוסקים בשמירה על בטחון ישראל לילות כימים", אמר ריבלין. "הייתי ועודני חייל של מערכת הביטחון ושירתי אותה באמונה ובאהבה גדולה. אינני נפרד מכם, אמשיך לשרת אתכם גם בעתיד".
שר הביטחון בני גנץ אמר: "אדוני הנשיא, נכנסת לתפקידך במהלך מבצע צוק איתן ומיד ניכרה דאגתך למערכת הביטחון, ובמיוחד למשפחות השכולות, לפצועים וגם לכל חיילת וחייל שנזקקו לסיוע וקשב. גם בנושא החוסן הפנימי שהוא חלק בלתי נפרד מהביטחון תרמת רבות, חיפשת את המאחד והמלכד בכל הזדמנות. תודה ששמרת עלינו כחברה מלוכדת ודמוקרטית גם בימים קשים".
"כבוד הנשיא, אתה מגיע מדור מיוחד, שייך לדור שגם ראה את הארץ מנגד וגם בא אליה", אמר הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי. "אני יודע מתוך הרבה שעות של ביקורים משותפים ושיחות משותפות כמה העניין הזה של מדינת ישראל, על אדמת ארץ ישראל, עם הריבונות שלנו, חי ופועל בך. כמה הדבר הזה חשוב לך, בוער בך ומרגש אותך. המחויבות שלך לצה"ל עבור ביטחון המדינה הייתה בולטת ודומיננטית, משענת חזקה שלא פעם ולא פעמיים חיזקה את הצבא".
מאז "נאום השבטים", פעל ריבלין ליצור בסיס של שותפות בין הקבוצות השונות שמרכיבות את החברה הישראלית. בזירה הבינלאומית, הוא עסק ביצירת מחויבות רחבה לזיכרון השואה והוביל מאבק חוצה לאומים ומדינות נגד האנטישמיות והגזענות, ומינף את קשריו עם מנהיגי העולם כדי לקדם את האינטרסים המדיניים, הביטחוניים והכלכליים של מדינת ישראל.
כמשפטן בחייו המקצועי, עשה הנשיא שימוש מורחב בסמכות החנינה לקידום מהלכים חברתיים, באמצעות הכרזה על מתווי חנינה בהם מהלך של תיקון וריפוי מול יוצאי אתיופיה ועידוד שילובם בחברה הישראלית, שיקום צעירים בעלי רקע פלילי שהתגייסו לצה"ל, תמיכה בנפגעי ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה, וסיוע לנשים ביציאה ממעגל הזנות.
בשיא פועלו המדיני עמד מפגש הפסגה הבינלאומי לציון 75 שנה לשחרור אושוויץ שיזם ריבלין בבית הנשיא בינואר 2020 למען זיכרון השואה, ולמאבק באנטישמיות ובגזענות.
בימי הקורונה, המציא הנשיא את פעילותו מחדש. בית הנשיא הקים "חמ"ל קורונה" לפניות הציבור בימי המגיפה ונרתם לפעילויות מקרב החברה האזרחית לסיוע ולערבות הדדית. הנשיא ספג לא מעט ביקורת לאחר שהתברר שאירח בליל הסדר את בתו ומשפחתה, בשעה שעם ישראל חגג את ליל הסדר ללא ההורים.
תופעה נוספת שזכתה לפעילות נרחבת של הנשיא היא הבריונות והחרמות בקרב ילדים ובני נוער. ב-2014 ריגש הנשיא מדינה שלמה, כאשר התגייס לתמוך בג'ורג' עמירה – תלמיד בן 11 שסבל מהקנטות ומהתנכלויות מצד בני כיתתו. עמירה העביר את תחושותיו בסרטון שפרסם ברשת. הנשיא, שצפה בסרטון, בחר לא לעמוד מהצד, והזמין את עמירה לצלם סרטון משותף נגד בריונות ואלימות. בהמשך השיק הנשיא את הקמפיין "לא עומדים מהצד", שמטרתו להעלות מודעות לסוגיית החרמות והבריונות בקרב ילדים ובני נוער ברשתות החברתיות.
ביוני 2019, נפטרה רעיית הנשיא נחמה, לאחר השתלת ריאה שעברה. בבית הנשיא קידמה נחמה נושאים בהם עסקה כל חייה. היא הקימה גינה קהילתית בגינת בית הנשיא, אליה הגיעו ילדים מהשכונות ברחבי הארץ כדי לזרוע ולשתול צמחים, תבלינים ופרחים; פקדה תדיר את כל מוסדות התרבות בארץ, בדגש על המוסדות הירושלמיים; ובשנת 2018 יסדה את פרס רעיית נשיא המדינה לשירה עברית. היום יעזוב ריבלין את בית הנשיא ויעבור לדירתו בירושלים. נשיא של העם יחזור אל העם.
פורסם לראשונה: 00:09, 07.07.21