שוטרים בברזיל פשטו היום (ד') על ביתו של הנשיא לשעבר ז'איר בולסונרו בבירה ברזיליה. הפשיטה הייתה במסגרת חקירה שבודקת חשד לזיופים בנתונים הרשמיים בברזיל על ההתחסנות לקורונה.
המשטרה הפדרלית מסרה כי במהלך החקירה היא הגישה 16 צווי חיפוש ופרסמה שישה צווי מעצר, בברזיליה ובריו דה ז'ניירו. השוטרים עצרו את מאורו סיד ומקס גילרמה – שהיו עוזריו האישיים של בולסונרו כשהיה נשיא, והמשיכו לשמש כעוזריו גם כשעזב את תפקידו בסוף דצמבר. השוטרים החרימו את הטלפון הנייד של בולסונרו, שצפוי למסור עדות במטה המשטרה הפדרלית.
המשטרה חושדת ש"מידע שקרי" התווסף למאגר הלאומי על המחוסנים לקורונה בין נובמבר 2021 לדצמבר 2022 – כשבולסונרו היה בשלטון. לפי המשטרה, השינויים בנתוני משרד הבריאות אפשרו לגורמים ברזילאים להנפיק תעודות מזויפות - כדי שיוכלו לטוס לארה"ב ולמדינות נוספות.
התקשורת המקומית דיווחה כי לבולסונרו ולמשפחתו הונפו תעודות התחסנות, וכך הם הצליחו לעמוד בתקנות הקורונה של ארה"ב, לשם טס בולסונרו כשנפרד מהשלטון.
בולסונרו הצהיר כי מעולם לא התחסן אך למרות זאת, בנתונים הרשמיים שפורסמו בפברואר הוא הופיע כמחוסן. בולסונרו אמר היום כי הוא "הופתע" מהפשיטה על ביתו, והצהיר שוב כי לא קיבל את החיסון לנגיף. "מבחינתי לא היה שום שקר. לא קיבלתי את החיסון, נקודה", אמר.
בולסונרו נדבק בקורונה במהלך המגפה, אך הקפיד לזלזל בנגיף והשווה אותו ל"שפעת קטנה". הוא אמנם הצהיר כי הוא מסרב להתחסן - אך במקביל לא הסכים לפרסם מסמכים שיאשרו את טענתו.
נשיא ברזיל ספג גינויים ברחבי העולם על מדיניות הקורונה שלו, ונאבק ברשויות המקומיות שהטילו הגבלות על התושבים. מספר המתים מקורונה בברזיל הגיע ליותר מ-700,000, והנשיא הנוכחי, איש השמאל לולה דה-סילבה, אמר שבולסונרו צריך לעמוד לדין על מעשיו במהלך ה"טבח".
המשטרה מסרה כי הגורמים שהנתונים שלהם זויפו "הצליחו להנפיק תעודות התחסנות ולהשתמש בהן כדי לעקוף את המגבלות שהטילו הרשויות בברזיל ובארה"ב". החקירה מצביעה על כך שמאחורי העבירה היו "סיבות אידיאולוגיות" וכי אותם גורמים רצו להמשיך ב"מתקפה" נגד החיסונים לנגיף.
איש הימין בולסונרו הפסיד בפער זעום למועמד השמאל לולה דה-סילבה בבחירות לנשיאות. הוא סירב להכיר בהפסד ועזב את ברזיל בסוף דצמבר - ולא נשאר לטקס ההשבעה של יריבו. כשעזב ההערכות היו כי הוא עשה זאת לאור החשש שייעצר מיד עם עליית לולה לשלטון, בעקבות חקירות שמתנהלות נגדו - בין השאר בעקבות המתקפה שלו על טוהר מערכת הבחירות בברזיל.
בחודש ינואר, במראות שהזכירו את מהומות הקפיטול של תומכי דונלד טראמפ, הסתערו תומכי בולסונרו על הקונגרס. בזמן שהיה בפלורידה קראו בברזיל לחקור את בולסונרו על חלקו בפריצה של תומכיו לקונגרס. הוא שב לברזיל בסוף מרץ, למרות החשש שייעצר.