מרחבי העולם עולות היום (ה') קריאות הולכות וגוברות להכריז על הפסקת אש באתיופיה, שם הלחימה בין הממשלה הפדרלית לבין המורדים התיגרינים מאיימת להפוך למלחמת אזרחים כוללת. אחרי שבתחילת השבוע הציבו המורדים לראשונה איום פיזי על הבירה אדיס אבבה, ואחרי שאתמול אמרו בעלי בריתם כי העיר עשויה ליפול לידי המורדים בתוך שבועות, היום הגיע אל הבירה האתיופית השליח האמריקני המיוחד לקרן אפריקה, ג'פרי פלטמן, בניסיון לפתוח במשא ומתן על שביתת נשק. הסיכויים שיצליח במשימה נראים קלושים.
המלחמה באתיופיה – כותרות אחרונות:
• לפיד קיים דיון חירום על יהודים הממתינים לעלייה
• המורדים במסע כיבושים, על הדרך שמובילה לבירה
• דיווחים קשים על רעב באתיופיה: "אוכלים רק עלים"
• האש מתפשטת, רה"מ לאזרחים: "התגייסו למלחמה"
באתיופיה, נזכיר, פרצה בנובמבר אשתקד מלחמה בין הצבא הפדרלי של אתיופיה והמיליציות המסייעות לו לבין ארגון המורדים "החזית העממית לשחרור תיגראי" (TPLF). היא החלה אחרי שהמורדים התיגרינים התנערו מסמכותה של הממשלה הפדרלית, מרדו בהחלטותיה והחליטו לקיים בחירות במחוז בניגוד להוראתה. התיגרינים, שהיו הכוח הדומיננטי בפוליטיקה האתיופית הארצית במשך עשרות שנים עד עלייתו לשלטון של ראש הממשלה אביי אחמד ב-2018, חשו מאז עלייתו כמי שנדחקו לשוליים ונושלו ממעמדם. הם האשימו אותו בחריגה מסמכויותיו, וטענו כי הוא גוזל סמכויות אוטונומיות הניתנות למדינות המחוז שמהן מורכבת אתיופיה.
בתחילת המלחמה כבש צבא אתיופיה את עריה המרכזיות של תיגראי, בכלל זה את בירת המחוז מקלה, אבל במהלך הקיץ, בתפנית דרמטית, שבו המורדים וכבשו את העיר. משם המשיכו ופלשו למחוזות אפאר ואמהרה הסמוכים. כעת מתנהלת לחימה קשה באמהרה, והתיגרינים טוענים שהם כבשו שם את הערים קומבולצ'ה ודסי, השוכנות בסמוך לכביש המהיר והאסטרטגי A2. כביש זה מוביל אל הבירה אדיס אבבה, הנמצאת במרחק של כ-400 ק"מ.
דובר "צבא השחרור של אורומו" (OLA), ארגון מורדים שכרת ברית עם המורדים התיגרינים נגד ממשלת אביי, הזהיר אתמול בריאיון לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי אם הדברים יימשכו כפי שהם מתנהלים כרגע, אדיס אבבה תיפול לידי המורדים בתוך חודשים אם לא שבועות. הוא הצהיר כי מטרת ארגונו היא להפיל את ממשלת אביי.
באים למשטרה עם פצצות ונשק כבד
לפי הערכות, מאז תחילת המלחמה באתיופיה לפני שנה בדיוק נהרגו בה אלפי בני אדם, ויותר משני מיליון נעקרו מבתיהם. סכנת רעב נשקפת לכ-400 אלף בני אדם בחבל תיגראי שהגישה אליו חסומה כמעט לגמרי, ובשבועות האחרונים מגיעות משם עדויות שלפיהן תושבים נאלצים להתקיים מאכילת עלים. לפי האו"ם, שום שיירה הומניטרית לא הורשתה להיכנס לתיגראי מאז 18 באוקטובר, ודלק לא הוכנס לשם מאז אוגוסט.
מאזורי הקרבות בצפון אתיופיה מגיעים דיווחים על מעשי טבח ואונס המוניים. נציבת זכויות האדם של האו"ם מישל בשלט ונציבות זכויות האדם האתיופית פרסמו אתמול דו"ח משותף, שלפיו כל הצדדים במלחמה באתיופיה ביצעו הפרות חמורות של זכויות אדם, הפרות הכוללות הוצאה להורג ללא משפט, עינויים ואלימות מינית, בכלל זה מעשי אונס קבוצתיים נגד נשים וילדות, גברים וילדים. אמצעי התקשורת ברוב צפונה של אתיופיה משותקים כבר קרוב לשנה וגישת עיתונאים לשם מוגבלת מאוד, ולכן קשה מאוד לאמת או להפריך דיווחים המגיעים מהשטח.
בצל האיום המסתמן לאדיס אבבה הכריזה שלשום ממשלת אתיופיה על מצב חירום לאומי למשך שישה חודשים, והורתה לתושבי הבירה להיערך להגן על בתיהם. מצב החירום מתיר לממשלה לגייס בכוח לצבא כל אזרח בעל נשק שגילו מתאים לגיל שירות צבאי, ולהשעות את פעילותו של כל כלִי תקשורת התורם ישירות או בעקיפין למורל של המורדים. מצב החירום גם מתיר לרשויות לעצור באופן שרירותי כל מי שחשוד בשיתוף פעולה עם "ארגוני טרור". בימים האחרונים דווח כי תיגרינים רבים החיים בבירה – עשרות אם לא יותר – כונסו ונעצרו מאז החלת מצב החירום, וכי חלקם נחטפו מבתיהם.
הבוקר היו רחובות אדיס אבבה, עיר בת 5 מיליון תושבים, עמוסים כמדי יום, אם כי היו תושבים שהעידו שהם מרגישים שקט מתוח. "יש שמועות שהמורדים מתקרבים, אנשים מתווכחים על הסכסוך, הרוב מאשימים את הממשלה במה שקרה", סיפר אחד מהם. דובר המשטרה המקומית טען כי מאז שהוכרז מצב החירום הגיעו תושבים רבים לתחנות המשטרה כדי לרשום את כלי הנשק שלהם, נערכים לאפשרות שיצטרכו להגן על שכונותיהם. "יש מי שמגיעים אלינו אפילו עם פצצות ונשק כבד, אנחנו רושמים גם אותם", אמר.
"לקבור את האויב": פייסבוק מחקה פוסט של רה"מ
אתמול קרא ראש הממשלה אביי לאזרחיו לתמוך במאמץ המלחמתי והאשים את המורדים כי הם מנסים להפוך את אתיופיה ללוב או לסוריה. בנאום במטה הצבא באדיס אבבה הבטיח: "הבור שנחפר יהיה עמוק מאוד, והוא יהיה המקום שבו האויב ייקבר, לא המקום שבו אתיופיה תתפרק. נקבור את אויבנו בדמנו ובעצמותינו, ונשיב לאתיופיה את תהילתה". שעות לפני כן קרא אביי "לקבור את האויב" גם בהצהרה שפרסם בעמוד הפייסבוק הרשמי שלו, אבל פייסבוק הסירה את הפוסט בטענה שהוא מפר את המדיניות שלה משום שהוא מסית לאלימות.
התנהלותו של אביי אחמד מעוררת תדהמה מצד גורמים במערב, במיוחד משום שרק לפני שנתיים זכה בפרס נובל לשלום. אביי נחשב אז להבטחה גדולה במערב, והיו שכינו אותו "גורבצ'וב של אפריקה". בין השאר הוא חתם על הסכם שלום עם אריתריאה ששם קץ לאיבה של עשרות שנים, ופתח במבצע ליברליזציה של הכלכלה והחברה באתיופיה, שכלל גם שחרור המוני של אסירים פוליטיים. מאז פרוץ המלחמה בשנה שעברה מאשימים אותו גורמים במערב כי לא עשה די כדי לשים סוף לשפיכות הדמים, וכי בנאומיו הוא עצמו משמיע דברי הסתה חמורים.
בצל הדאגה מהפרת זכויות אדם באתיופיה הודיע שלשום הנשיא האמריקני ג'ו ביידן לקונגרס כי הוא מבטל את המעמד המיוחד שלו זכתה אתיופיה במסגרת הסדר משנת 2000 שקידם את התעשייה במדינות אפריקה שמדרום לסהרה. במסגרת ההסדר ההוא, AGOG שמו, בוטלו רוב המכסים האמריקניים על סחורות ממדינות באזור כל עוד הן מקיימות ממשל ראוי. מאז שנת 2000 גדל הייצוא האתיופי לארה"ב מ-28 מיליון דולר בשנה לכמעט 300 מיליון דולר, וכמעט חצי מהייצוא הזה היה כפוף להסדר AGOG שכעת אתיופיה מסולקת ממנו.
השליח האמריקני המיוחד לקרן אפריקה ג'פרי פלטמן הסביר כי אי אפשר להמשיך להתנהל מול ממשלת אתיופיה במתכונת של "עסקים כרגיל": "שום ממשלה לא יכולה לסבול מרידה מזוינת, אנחנו מבינים את זה, אבל שום ממשלה גם לא אמורה לאמץ מדיניות שתגרום להרעבה המונית של אזרחים". בצל האיום המרחף מעל אדיס אבבה, אתמול הודיעה שגרירות ארה"ב בעיר כי תאפשר למי מעובדיה ובני משפחותיהם שירצו לעזוב את המדינה לעשות זאת.
היום נועד השליח פלטמן עם ראש הנציבות של האיחוד האפריקני ודן עמו בדרכים לקדם הפסקת אש באתיופיה. גם האיחוד האירופי פרסם בצהריים קריאה רשמית להפסקת אש. ראש ממשלת קניה, אוהורו קנייתה, הפציר בצדדים להניח את נשקם ולמצוא דרך לשלום: "הלחימה חייבת להיפסק!", מסר בהצהרה רשמית. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הודיע כי שוחח אתמול עם ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד והציע לעזור בהשגת הפסקת אש.