ארצות הברית הכריזה אמש (יום ה') על 19 ביוני – ה-Juneteenth כפי שהוא מכונה – כיום חג לאומי המציין את סיום העבדות. זו הפעם הראשונה זה 38 שנה שארה"ב קובעת חג לאומי חדש בלוח השנה שלה, וזהו עוד ניסיון של האמריקנים לבטא הכרה בסבל שנגרם לעבדים השחורים בעשורים הראשונים לקיומה של ארה"ב. הנשיא ג'ו ביידן קרא לאזרחים לנצל את ההזדמנות כדי "ללמוד מההיסטוריה שלנו".
רוב מדינות ארה"ב הכירו ב-Juneteenth כיום חג או יום זיכרון עוד לפני ההחלטה אתמול, אבל כעת יוכר המועד הזה כיום חג פדרלי ארצי. זהו החג הפדרלי ה-12 שקובעת ארה"ב בלוח השנה שלה. ההכרה הזו באה כשברקע מחאת Black Lives Matter ("לחיי שחורים יש ערך") ששטפה את ארה"ב בשנים האחרונות, ושמבקשת להיאבק באפליה על רקע גזעי שרבים מהשחורים באמריקה עדיין סובלים ממנה.
19 ביוני 1865 היה המועד שבו אחרוני העבדים האפרו-אמריקנים התבשרו על שחרורם. הידיעה הגיעה אל אותם עבדים בטקסס רק שנתיים אחרי הצהרת האמנציפציה של הנשיא אברהם לינקולן במלחמת האזרחים, הצהרה שבה הכריז על העבדים כחופשיים.
קביעתו של היום כחג לאומי אושרה ביום שלישי בסנאט וביום רביעי בבית הנבחרים, ובאירוע חגיגי בבית הלבן חתם אמש הנשיא ביידן על צו המאשר אותה. עובדים פדרליים יזכו ליום חופש לרגל החג החדש כבר כעת: השנה חל 19 ביוני מחר, יום שבת, ולכן יום החופש ניתן היום, יום שישי.
"זהו יום בעל משקל כבד ובעל כוח עצום, והוא נועד להזכיר את הכתם המוסרי והמחיר הנורא שגבתה העבדות מהמדינה", אמר אמש ביידן בבית הלבן, ושיבח את "היכולת יוצאת הדופן", כלשונו, של ארה"ב להירפא ולחלץ עצמה מאותן תקופות כואבות. "כל האמריקנים יכולים לחוש את כוחו של היום הזה, ללמוד מההיסטוריה שלנו, לחגוג את ההתקדמות ולהיווכח בדרך הארוכה שעשינו – אבל גם בדרך הארוכה שעוד יש לנו לעשות", אמר ביידן לפעילים ופוליטיקאים שנכחו במעמד החתימה. "מדינות גדולות אינן מתעלמות מרגעים כואבים בעברן, אלא מאמצות אותם לחיקן".
בין הנוכחים באירוע בבית הלבן הייתה הפעילה אופל לי בת ה-94, שנודעה כ"סבתא של Juneteenth". היא ישבה בשורה הראשונה, וסגנית הנשיא קמלה האריס, שבעצמה מזדהה כשחורה, אחזה בידה בשעה שביידן חתם על החוק המכריז על Juneteenth כיום חג לאומי. את העט שבה חתם על החוק העניק ללי במתנה. האריס הזכירה לאורחים כי הבית הלבן עצמו נבנה על-ידי עבדים.
בשנה שעברה צוין 19 ביוני בשעה שאת ארה"ב שטפה המחאה נגד הגזענות בעקבות רצח העצור השחור ג'ורג' פלויד על-ידי שוטר במיניאפוליס. כבר אז הכריזו חברות ענקיות בארה"ב, בהן נייק וטוויטר, כי הן מכירות ב-Juneteenth כיום חג לאומי, ויאפשרו לעובדים ליהנות בו מחופשה בתשלום.
קביעתו של היום כחג לאומי נעשית גם בשעה שהדמוקרטים נתונים ללחץ מצד תומכיהם להגיב על שורה של הצעות חוק של רפובליקנים במדינות ארה"ב השונות, שנועדו לדברי הדמוקרטים לפגוע באפשרות של בני מיעוטים, ובראשם שחורים, להצביע במערכות בחירות. כמה פוליטיקאים רפובליקנים אף מקדמים הצעות חוק המבקשות להניא מורים להיסטוריה מלמקד את תשומת הלב של תלמידיהם בנושאים כמו העבדות והגזענות בתולדות ארה"ב.