Welcome Mr. President. נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה יאיר לפיד וראש הממשלה החליפי נפתלי בנט קיבלו בצהריים (רביעי) את פניו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, אחרי נחיתת מטוס ה"אייר פורס 1" בנמל התעופה בן גוריון. בתום השיחות הקצרות בין המנהיגים, נוגנו המנוני שתי המדינות. "היחסים בין ארה"ב לישראל - חזקים יותר מאי פעם", אמר ביידן בטקס קבלת הפנים. "לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני".
לעדכונים שוטפים על ביקור הנשיא ביידן - כנסו לבלוג של ynet
כל צמרת המדינה נדרשה לעבור בדיקת אנטיגן כתנאי להשתתפות באירוע, לאחר שהאמריקנים התעקשו על לא יותר מ-40 נוכחים ושכל אדם שמתקרב לנשיא למרחק של פחות משלושה מטרים יחויב בבדיקה. לצד שרי הממשלה, גם ראש האופוזיציה בנימין נתניהו הגיע לנתב"ג. אחרי הטקס עברו הפמליות לצפות בתצוגת תכלית של מערכות ההגנה האוויריות של ישראל.
"אדוני הנשיא, ברוך הבא לישראל, אחינו יוסף", אמר נשיא המדינה הרצוג בקבלת הפנים לנשיא ביידן. "עם ישראל מקבל אותך בברכה לארץ הקודש, בזרועות פתוחות ובלב שמח, בדיוק כפי שיוסף, בנו של יעקב אבינו, חיפש את אחיו. כאן, אדוני הנשיא, אתה באמת בן בית. כמו יוסף התנכ"י, אתה איש חזון ומנהיג, אשר חש מחויבות לקדם את ארצות הברית, את המזרח התיכון, את העולם כולו, ואת מדינת ישראל.
"ביקור היסטורי זה משקף את השותפות העמוקה בין עמינו: שותפות הנובעת ממחויבותנו המשותפת לדמוקרטיה, לצדק, לחירות, לסובלנות, לביטחון ולשלום. מדינת ישראל, אליה הגעת כעת, היא מדינה מוצלחת וחדשנית, אשר תורמת לתיקון עולם באמצעות המדע והרפואה, טכנולוגיית מזון ומים, חדשנות בתחום האקלים והרבה מעבר לכך".
הנשיא הרצוג אמר עוד: "אדוני הנשיא, היית ידיד אמת ותומך עקבי של מדינת ישראל, של הביטחון והרווחה שלנו ושל עם ישראל לאורך ימי חייך. בביקורך, תדון באתגרי הביטחון הנובעים ישירות מאיראן ומשלוחותיה, אשר מאיימות על ישראל ועל שכנותיה ובכך מסכנות את האזור כולו.
"ביקורך הראשון, בשנת 1973, התקיים שבועות ספורים טרם פרצה מלחמה איומה. אך היום, רוחות השלום נושבות מצפון אפריקה, דרך הים התיכון, ועד למפרץ. ביקור זה, אדוני הנשיא, הינו מסע השלום שלך, מישראל לערב הסעודית, מארץ הקודש ועד לחג'אז. כולי תקווה ותפילה כי מסע זה יעזור לקדם חזון אזורי של שגשוג, השתלבות, שלום, וביטחון למען אזורנו כולו. ידידי הטוב, ברוך הבא, ברוך הבא לישראל, ברוך הבא הביתה".
גם ראש הממשלה לפיד נאם בטקס קבלת הפנים. "אדוני הנשיא, זהו ביקור היסטורי, וגם ביקור מאוד אישי. היסטורי מפני שהוא מבטא את הקשר שאינו ניתן לשבירה בין שתי המדינות שלנו. את המחויבות שלנו לערכים משותפים. לדמוקרטיה, לחופש, ולזכותו של העם היהודי למדינה משלו. זהו ביקור אישי, מפני שהיחסים שלך עם ישראל היו תמיד אישיים. פעם הגדרת את עצמך כציוני. אמרת שאין צורך להיות יהודי כדי להיות ציוני. צדקת, ובמקרה שלך: ציוני גדול ואחד החברים הטובים ביותר שהיו לישראל מעודה.
"לא היית פה כבר כמה שנים, אז בימים הקרובים אתה תראה איך ישראל גדלה והתפתחה. אתה תראה את עוצמתו ותחכומו של צה"ל, את היצירתיות של אומת הסטרט-אפ ואת הגיוון של החברה הישראלית. ישראל היא מדינה שמחברת את העבר, את ההווה ואת העתיד. המטוס שלך עבר לפני כמה דקות מעל המקום בו המלך שאול חיפש את אתונות אביו, מעל גגו של המלך דוד, ומעל עץ התמר שתחתיו ישבה דבורה הנביאה".
ראש הממשלה אמר עוד: "הוא עבר גם מעל תעשיות ההיי-טק המובילות, מעל חקלאות שעוזרת לשפר את ביטחון המזון ברחבי העולם, ומעל אוניברסיטאות ומכוני מחקר שבהם מדענים ישראליים, חלקם חתני פרס נובל, מובילים מחקרים פורצי דרך.
"בביקור שלך ננהל שיחות על סוגיות של ביטחון לאומי. נשוחח על בניית ארכיטקטורה ביטחונית וכלכלית חדשה עם עמי המזרח התיכון בעקבות הסכמי אברהם והישגי פסגת הנגב. נשוחח על הצורך ליצור מחדש קואליציה עולמית חזקה שתעצור את תכנית הגרעין האיראנית. לכל אלה יהיה עוד זמן. כרגע אנחנו פשוט שמחים לראות אותך אדוני הנשיא. השמחה הפשוטה והאמיתית שגורמת פגישה מחודשת עם חבר טוב. ברוך בואך לישראל, אדוני הנשיא".
"כבוד גדול להיות חלק מההיסטוריה של המדינה הזאת"
הנשיא האמריקני ביידן אמר בתחילת דבריו כי זה כבוד עבורו לבקר במדינה היהודית, העצמאית, ישראל. ביידן הזכיר את ביקורו הראשון בישראל ב-1973 כסנאטור צעיר - שנה לפני ביקורו של ריצ'רד ניקסון כנשיא האמריקני הראשון שהגיע לארץ. "לא אשכח שישבתי ליד רבין, אני מסתכל אחורה ומבין שהיה לי כבוד גדול להיות חלק מההיסטוריה של המדינה הזאת", אמר ביידן.
הנשיא האמריקני אמר עוד: "אני גאה לומר שמערכת היחסים שלנו עם מדינת ישראל עמוקה וחזקה יותר מאי פעם, ובביקור הזה אנחנו נחזק את הקשר שלנו עוד יותר. אנחנו הולכים להעמיק את הקשרים שלנו במדע ובחדשנות ולעבוד יחד כדי להתמודד עם אתגרים גלובליים. נחזק את הקשר עם ישראל ואת המחויבות של ארה"ב לביטחון עם ישראל.
"נמשיך להרחיב את המעורבות של ישראל באזור. יותר שלום - יותר יציבות. זה קריטי עבור כל תושבי האזור. פתרון שתי המדינות נשאר הדרך הטובה ביותר להבטיח שלום ודמוקרטיה לישראלים ולפלסטינים". עם זאת, ביידן הדגיש כי הוא לא רואה פתרון בסוגיה בטווח הקרוב.
במהלך קבלת הפנים אמר הנשיא האמריקני ביידן לראש הממשלה החליפי בנט: "בן אדם, עשית דבר מדהים, הפגנת אומץ אמיתי". ביידן שאל לשלומו של בנט, ואמר לו שהם עשו דברים טובים יחד ועוד יעשו. בנט מצידו אמר לנשיא האמריקני שהוא חבר רצוי של מדינת ישראל.
ראש הממשלה לפיד אמר לביידן: "אני לא יודע אם אתה זוכר, אבל לפני שמונה שנים נפגשנו אצלך במשרד כשהיית סגן נשיא. אתה אמרת לי שאם היה לך את השיער שלי אתה היית נשיא ארה"ב ואני אמרתי לך שאם היה לי את הגובה שלך אני הייתי ראש ממשלת ישראל". ראש הממשלה החמיא לנשיא ביידן על נאומו והחליף עמו כמה מילים אישיות. עם ירידתו מהמטוס, אמר ביידן לנשיא הרצוג: "אני בבית". הרצוג השיב: "אתה בהחלט בבית אדוני הנשיא".
ראש הממשלה לשעבר נתניהו אמר בהצהרה לתקשורת: "כדי לעצור משטרים כמו איראן לא די בסנקציות כלכליות, לא די בסנקציות מדיניות, אין דרך לעצור את איראן בלי איום צבאי אמין והאיום הצבאי האמין אתה מקווה שהוא ירתיע ואם הוא לא ירתיע אין לך ברירה אלא להפעיל אותו". הנשיא ביידן אמר לנתניהו בטקס קבלת הפנים: "אתה יודע שאני אוהב אותך". נתניהו השיב: "ג'ו, אתה נהדר".
לקראת הגעתו של ביידן, לשכת ראש הממשלה והבית הלבן פרסמו בצהריים שיתוף פעולה נוסף שייחתם בין המדינות - הפעם בתחום הטכנולוגיות המתקדמות. במסגרת המגעים עם וושינגטון סוכם להקים דיאלוג אסטרטגי בהובלת היועצים לביטחון לאומי, שיתמקד בתחומי הבינה המלאכותית והקוואנטום, וכן בפתרונות לאתגרים העולמיים כמו משבר האקלים ושיפור ההיערכות למגפות.
ביקור נשיאותי - כתבות נוספות
ביידן ולפיד סיכמו להעצים את שיתוף הפעולה הטכנולוגי, לחזק את מרחב הפעולה המשותף בתחום החדשנות ולהגביר את היכולות הטכנולוגיות של המדינות. משלחת אמריקנית ראשונה לקידום השיח עם ישראל צפויה לבקר בארץ בחודשים הקרובים ולדון במיזמים משותפים בתחומי התחבורה, הבריאות, החקלאות, ועוד.
ישראל היא המדינה הרביעית, אחרי בריטניה, אוסטרליה ויפן, שמקיימת עם ארה"ב שיתוף פעולה בתחום הבינה המלאכותית ותורת המידע הקוונטי. "ההצהרה המשותפת מציבה את ישראל בחזית החדשנות העולמית ומבססת את מעמדה כמעצמה טכנולוגית מובילה", אמר ראש הממשלה לפיד. "החזון שלנו למיליון איש בהייטק מתחיל בשיתופי פעולה בינלאומיים שיהוו הזדמנויות חדשות לעולמות ההייטק בארץ".
לפיד הוסיף כי "היחסים בין ארצות הברית וישראל משקפים את הערכים והאינטרסים המשותפים שלנו ואת הידידות האמיתית בין העמים שלנו. אנו מתחייבים לחזק את מערכות הגומלין בחדשנות המשותפות לשתי המדינות, להעמיק קשרים הדדיים, לקדם ולהגן על טכנולוגיות חיוניות ומפציעות בהתאם לאינטרסים הלאומיים שלנו, העקרונות דמוקרטיים וזכויות האדם, ולתת מענה לאתגרים גאו-אסטרטגיים".
לפי לשכת ראש הממשלה, הדיאלוג האסטרטגי בתחום הטכנולוגיה יתכנס מדי שנה בארה"ב או בישראל, לסירוגין. המפגש הראשון ייערך בישראל בסתיו הקרוב. שרת החדשנות אורית פרקש הכהן אמרה בעקבות הסיכום כי "זה טוב לכלכלה הישראלית, למדע ולהייטק. קבוצות עבודה משותפות מישראל ואמריקה יחלו מיד בעבודה ובפרויקטים משותפים כבר השנה".
בתוך כך, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן אמר בתדרוך לעיתונאים ממטוסו של הנשיא כי ביידן לא מתכוון להכריז על יוזמות שלום חדשות באופן רשמי, אלא ינסה לעודד את המדינות לפלס את הדרך לשלום עם הפלסטינים והאזור כולו. אף שראש האופוזיציה פרסם השבוע סרטון במסגרת קמפיין הבחירות שלו כי הוא יקדם תהליכי שלום עם מדינות ערב נוספות, סאליבן הדגיש כי "אחד המסרים המרכזיים בביקור הזה הוא שהיחסים בין ארצות הברית וישראל לא קשורים למי שיושב בכיסא כזה או אחר בישראל".
סאליבן הזכיר כי האמריקנים עדיין רוצים לפתוח קונסוליה במזרח ירושלים - דבר שממשלת בנט-לפיד סיכלה - אך השיחות על כך נמשכות. כמו כן, סאליבן ציין כי ארה"ב לא קיבלה את בקשתה של משפחתה של העיתונאית שירין אבו עאקלה, שנורתה למוות במהלך חילופי אש בין פעילי טרור לצה"ל, להיפגש עם הנשיא - אך מזכיר המדינה בלינקן הזמין אותם לוושינגטון כדי להיפגש איתו.
גם במלון מתכוננים
ביידן יתארח בסוויטת ירושלים שבמלון המלך דוד, שם התארחו בעבר הנשיאים טראמפ, אובמה, בוש וקלינטון. הסוויטה המאובטחת, שגודלה 180 מ"ר וכוללת גם חדר כושר פרטי, משקיפה על העיר העתיקה בבירה. מנכ"ל המלון, תמיר קוברין, סיפר ל-ynet כי ההכנות החלו לפני כמה שבועות - וכעת המלון ריק מאורחיו לגמרי. יותר ממחציתם עוברו לבתי מלון אחרים.
מאתמול נלקח המלון בידי אנשי הבית הלבן והשגרירות האמריקנית, שהקימו חדרי פיקוד בשטחו. המלון עובד ישירות מול ה"באטלר" האישי של ביידן, שנמצא בישראל כבר כמה ימים. "כולם מתרגשים מאוד", אמר המנכ"ל. "גם מזכיר המדינה בלינקן ישן במלון". לדבריו, הבית הלבן הציג כמה בקשות אישיות - אך הוא לא הסכים להיכנס לפרטים מלבד בקשתו של הנשיא לגלידה מסוימת. "נהיה ערוכים לכל בקשה"
פורסם לראשונה: 14:28, 13.07.22