בקרב מתנגדיו של נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו גובר החשש כי לאחר הבחירות לנשיאות באוקטובר, שבהן לפי הסקרים הוא צפוי להפסיד למועמד השמאל לואיס אינסיו לולה דה סילבה, מתכוון בולסונרו שלא להכיר בתוצאות – אלא לגרור את המדינה למאבק ציבורי ממושך על הלגיטימיות שלהן, כפי שעשה בעל בריתו דונלד טראמפ בארה"ב אחרי הפסדו לג'ו ביידן בנובמבר 2020.
בולסונרו, איש ימין אנטי-ממסדי שיש הרואים בו איש ימין קיצוני, עלה לשלטון בברזיל בבחירות שנערכו ב-2018, ומאז הוא הרבה להתעמת עם מנהיגים מהמערב. הוא נחשב לאוהד מושבע של ישראל. דה סילבה שאמור להתמודד מולו באוקטובר כיהן כנשיא ברזיל בשנים 2010-2003, ובשנה שעברה, שנתיים אחרי ששוחרר מהכלא, ביטל בית המשפט את הרשעתו בפרשת שחיתות. ביטול ההרשעה מאפשר לו להתמודד כעת מחדש על הנשיאות, ולפי הסקרים הוא צועד ביתרון דו-ספרתי על בולסונרו.
אתמול דיווחו כלי התקשורת בברזיל כי בולסונרו הזמין כ-70 דיפלומטים, בהם שגרירים, לפגישה בארמון הנשיאות בברזיליה, כדי להציג להם את חולשותיה של המערכת האלקטרונית שבה אמורה להיעשות ההצבעה בבחירות באוקטובר. מדובר בטענות שהגופים האחראיים על ניהול הבחירות בברזיל כבר דחו אותן שוב ושוב. גם בפגישה אתמול לא הציג בולסונרו ראיה חדשה התומכת בטענותיו.
הדברים שנשא בולסונרו בפני הדיפלומטים שודרו בטלוויזיה הממלכתית של ברזיל במשך כמעט שעה. בולסונרו ציטט בהם דו"ח של המשטרה הפדרלית של ברזיל בנוגע לפריצות שנעשו לכאורה למערכת ההצבעה האלקטרונית של ברזיל, אף שוועדת הבחירות של ברזיל טוענת כי החוקרים מעולם לא העבירו לה ממצאים כלשהם המלמדים על ניסיונות זיוף והונאה. ברזיל משתמשת במערכות הצבעה אלקטרוניות מאז 1996, וב-26 השנים שחלפו מאז הרשויות בה מעולם לא מצאו ראיה למבצע זיוף משמעותי כלשהו.
בולסונרו טוען כי אלמלא המערכת האלקטרונית והזיופים שלכאורה נעשו באמצעותה, בבחירות לנשיאות ב-2018 הוא היה מנצח כבר בסיבוב הראשון – ולא היה נזקק לסיבוב שני. בעבר הצהיר כי יש לו ראיות המוכיחות את טענתו לזיופים – אבל הוא מעולם לא הציג אותן.
קריאה לחברי הקונגרס: תגידו לבוחרים שבולסונרו טועה
בדבריו אתמול אמר בולסונרו כי מערכת הצבעה אלקטרונית אינה יכולה לספק ביטחון של 100% בכשרות ההצבעה, וכי ועדת הבחירות צריכה להתייעץ עם הצבא על דרכים אפשריות לשיפור המערכת הקיימת. "הכוחות המזוינים, שהמפקד העליון שלהם הוא אני – אף אחד לא רוצה יציבות במדינה יותר מאתנו", אמר בולסונרו, שהוא איש צבא לשעבר ונחשב לבעל קשרים בממסד הצבאי.
הנשיא הברזילאי שב ומתח אתמול ביקורת על כמה משופטי בית המשפט העליון של ברזיל, בהם כאלה החברים בוועדת הבחירות הארצית, וטען כי הם תומכים ביריבו דה סילבה. "אנשים שתומכים בו ובמפלגה שלו לא רוצים מערכת בחירות שקופה", טען בולסונרו בפני הדיפלומטים. "הם מתעקשים כל הזמן שאחרי שתוצאות הבחירות יוכרזו – ראש המדינה שלכם צריך להכיר בהן". בין המשתתפים באירוע היו שגרירי ארה"ב, האיחוד האירופי, צרפת, ספרד ופורטוגל.
זמן קצר אחרי שהסתיימה פגישתו של בולסונרו עם הדיפלומטים פרסמה ועדת הבחירות של ברזיל הודעה שבה ביקשה להדוף שוב את ה"שקרים" שהושמעו על ניהול מערכת הבחירות, בהם שקרים רבים שבולסונרו פיזר. רודריגו פוצ'קו, נשיא הסנאט של ברזיל, אמר אחרי האירוע שקיים בולסונרו כי חברי הקונגרס הברזילאי, "שבעצמם נבחרו באמצעות מערכת ההצבעה הנוכחית והמודרנית, חייבים לומר לבוחרים שלהם שמכשירי ההצבעה יניבו למדינתנו תוצאות אמינות. בטיחותם של מכשירי ההצבעה והגינותו של תהליך הבחירות לא יכולים להמשיך להיות מוטלים בספק. אין שום סיבה מוצדקת לזה. הפקפוק בכך מזיק לברזיל בכל היבט". פצ'קו נבחר לתפקיד נשיא הסנאט בתמיכתו של בולסונרו, אבל בשבוע שעבר נפגש עם יריבו של הנשיא, לולה דה סילבה.
ארגון זכויות האדם Human Rights Watch מסר בתגובה לפגישת בולסונרו עם הדיפלומטים כי מדובר בעוד ראיה לכך שהנשיא ממשיך ב"מבצע הדיסאינפורמציה המסוכן שלו" בנוגע למערכת ההצבעה: "הקהילה הבינלאומית חייבת להבהיר שכל ניסיון לפגוע במערת הדמוקרטית ובשלטון החוק בלתי מתקבל על הדעת".