השופט בדימוס יעקב טירקל, שכיהן כשופט בבית המשפט העליון בין השנים 1995 ל-2005, הלך היום (ב') לעולמו בגיל 88. לאחר פרישתו מכס השיפוט הוא עמד בראש "ועדת טירקל", לבדיקת אירוע המשט לעזה ובנוסף כיהן במשך כשמונה שנים כראש הוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה.
הלווייתו של טירקל תיערך מחר, יום שלישי, בשעה 14:00 בבית העלמין סנהדריה בירושלים. בהודעת הנהלת בתי המשפט נמסר: "נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, נשיאי ושופטי בית המשפט העליון בעבר ובהווה, מנהל בתי המשפט וכל שופטי ישראל מרכינים את ראשם ומשתתפים באבלה הכבד של המשפחה".
טירקל נולד ב-1935 בתל אביב, ולמד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, שם קיבל גם תואר מוסמך. ב-1967 מונה לתפקיד שופט בבית משפט השלום בבאר שבע. שש שנים לאחר מכן קודם לבית המשפט המחוזי בעיר. במקביל, שימש כמרצה באוניברסיטת בן גוריון.
בשנת 1981 מונה טירקל לנשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, ובמקביל כיהן בתקופות קצרות בבית המשפט העליון. ב-1995 מונה לשופט באופן קבוע בבית המשפט העליון - תפקיד בו כיהן עד פרישתו לגמלאות עשר שנים לאחר מכן.
ביוני 2010 יירט חיל הים הישראלי "משלחת ימית הומניטרית" (על פי המוצהר), שהייתה בדרכה לעזה. בהתנגשות נהרגו תשעה מאנשי המשלחת. בעקבות ביקורת בינלאומית נגד הפעולה הישראלית, הורתה ממשלת ישראל על הקמת צוות בדיקה לחקר אירועי המשט. טירקל מונה לעמוד בראש צוות הבדיקה, שנקראה גם היא על שמו.
בדוח שפרסמה האשימה הוועדה את פעילי ה-IHH באלימות הקשה על המרמרה, וקבעה כי חיילי צה"ל אמנם הופתעו - אך פעלו כראוי. לפי הוועדה, מתוך 133 אירועים אלימים על הסיפון, 127 היו מוצדקים. בדוח נוסף שפרסמה הוועדה היא קראה לקלוט נורמות בינלאומיות לחקירת פשעי מלחמה.
ב-2010 טירקל מונה לעמוד גם בראש הוועדה למינוי בכירים, שנקראה אף היא על שמו. הוא כיהן בתפקיד מ-2010 עד 2018, אחרי שכהונתו הוארכה פעמיים.
בנאום הפרישה שלו מכס המשפט הוא אמר: "מראשית דרכי... עמלתי מאוד לעשות משפט שהוא גם צדק... עוד מעיד אני על עצמי שתמיד שפטתי באהבה, בלי כעס ובלי טינה. אהבתי את המתדיינים שניצבו לפני, אף על פי שלא תמיד אהבתי את מעשיהם".
בינואר השנה התייחס טירקל בריאיון לאולפן ynet למהפכה המשפטית. הוא אמר: "אני לא חושב שהמצב הקיים רע. למשל, אני חושב שהשיטה למינוי שופטים, שהחלה בשנת 1953, עובדת בסדר. אין משהו רע בה". לדבריו, "אני לא מביע דעה חד משמעית. אני חושב שצריך לעשות מה שנכון וטוב, ובמידת הצורך לשנות".
לאורך השנים, טירקל פרסם מאמרים שונים בנושאי משפט - כגון אתיקה רפואית, פרשנות מקצועית וצבא - בכמה כתבי עת מקצועיים. כמו כן זכה בפרסים ספרותיים וצבאיים שונים. טירקל, שאשתו מרים הלכה לעולמה ב-2018 אחרי 65 שנות זוגיות, הותיר אחריו שתי בנות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר הודעת השתתפות בצער וכתב כי "רעייתי שרה ואני שולחים תנחומים מעומק לבנו למשפחתו של שופט העליון לשעבר, יעקב טירקל ז"ל. לשופט טירקל הייתה תרומה גדולה למערכת המשפט בישראל ולחברה הישראלית".
נתניהו כתב כי טירקל "היה אדם בעל יושרה עמוקה, תבונה רבה ואהבה עזה למדינה. מאבקו הנחוש לניצחון האמת מצא את ביטויו, בין היתר, בהפרכת ההתקפות השקריות נגד מדינת ישראל. מורשתו המשפטית של השופט טירקל תמשיך להיות מקור השראה לשנים רבות. מחויבותו חסרת הפשרות לעקרונות הצדק והאמת תוסיף להיות חקוקה בקרב כל מוקירי זכרו".