אחרי שנדחה שוב ושוב, חוק הגיוס חוזר אל שולחנו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ומערער מחדש את היחסים בינו לבין המפלגות החרדיות. בש"ס וביהדות התורה פקעה הסבלנות, והן דורשות לקיים את ההסכם הקואליציוני ולהתחיל מיד לקדם חקיקה שתעניק פטור מחובת השירות בצה"ל לתלמידי ישיבות.
נתניהו, הטרוד בנושאים המשפטיים ובתסיסה שהם מעוררים במערכת הפוליטית ובתוך הליכוד, מבקש מהחרדים להסכים לדחייה נוספת של הטיפול בגיוס, עד יעבור זעם - אך הפעם נתקל בהתנגדות נחרצת, כשלראשונה שתי המפלגות מאוחדות בדרישתן להתחיל מיד בקידום החוק.
אם עד עתה הדד-ליין לכך היה 1 באוגוסט, היום שבו מסתיימת ההארכה שהעניק בג"ץ להסדר הקיים שנפסל כבר ב-2017 ובו לכאורה כל תלמיד ישיבה יהפוך לעריק, הרי שפרשנות משפטית חדשה מקצרת את פרק הזמן לפעולה בכמה שבועות יקרים נוספים, עד סוף חודש יוני - המועד שבו נקבעה במקור פקיעתו של חוק הגיוס הקיים.
בניסיון לצאת מהפלונטר מבקש ראש הממשלה לטפל בסוגיה באמצעות חבילת חוקים כוללת ולכרוך את הפטור לחרדים עם הוקרת המשרתים, ובכך למעשה לשנות את המשוואה המוכרת ולתת לאתגר השוויון בנטל מענה מכיוון אחר: מי שמשרת זכאי לתמלוגים ולהטבות שונות, ומי שלא - לא.
תחת הלחץ הפוליטי מינה נתניהו את השר דודי אמסלם לרכז ולהוביל את הטיפול בעניין, לצד שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' האחראי מתוקף ההסכמים הקואליציוניים על קידום חוק הגיוס. המשימה הדחופה ביותר מבחינת ראש הממשלה והפרויקטור אמסלם היא כפולה - פוליטית ומשפטית.
עליהם להרגיע את ש"ס ויהדות התורה ולשחרר את הלחץ האדיר מכיוונן, ולמרות הקושי הגדול, ליצור מצב חדש שבו החוק הקיים יכול להיות מוארך לפרק זמן נוסף באמצעות החלטות ממשלה או שלבי חקיקה ראשוניים שישכנעו את בית המשפט כי הדבר אפשרי.
בינתיים ביטא אתמול השר לענייני ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש, את הלך הרוח הבלתי מתפשר של החרדים, ובריאיון לרדיו קול חי אמר כי "לנו חשוב שיהיה חוק שנותן לנו רוגע, ואנחנו יודעים שהעניין הזה מסודר על כל המשתמע מכך. חשוב לנו מאוד שלא ימרחו אותנו ויעבור הרבה זמן בלי חוק".
מהליכוד נמסר: "לא מתעסקים כלל עם חוק הגיוס עד לאחר ההצבעה על הוועדה לבחירת שופטים. אחרי האירוע נקיים פגישות ונראה לאן הולכים".